F-Securen asiantuntija varoittaa viestivuodoista: Ei ole sellaista kuin yksityisviesti

toimitus

Hyväntekeväisyystempauksilla tunnetuksi tulleen Brother Christmasin eli Ari Koposen ympärillä kuohuva keskustelu kiihtyi maanantai-iltana, kun Helsingin Sanomat julkaisi lisää Koposen yksityisiä someviestejä.

Hyväntekeväisyysjulkkis käyttää rasistiseksi tai halventaviksi tulkittavia sanoja muun muassa lehden julkaisemissa Whatsapp-viesteissä ja usean henkilön Facebook-viestiketjussa.

HS ei kerro suoraan, miten on viestien kuvakaappaukset saanut, mutta Koposen ympärille syntynyt kohu muistuttaa hyvin asiasta, joka monilta unohtuu: yksityiseen someviestiinkään ei kannata kirjoittaa mitään sellaista, joka ei päivänvaloa kestä.

Ilmiöstä on varoiteltu jo pitkään. F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikael Albrechtin viiden vuoden takainen blogikirjoitus yhtiön sivuilla summaa asian ytimekkäästi:

–Ainoa tapa, jolla voi suojautua nolojen kirjoitusten vuotamisesta julkisuuteen on olla kirjoittamatta niitä, Albrecht kirjoittaa ottaessaan kantaa muun muassa tuolloin tuoreesta Storify-palvelusta noussuun keskusteluun.

Storifylla on voinut kätevästi julkaista Facebook-keskusteluja. Palvelun on tarkoitus sulkeutua ensi toukokuussa.

Välineellä ei kuitenkaan ole väliä, Albrecht korostaa – olennaista on muistaa, että verkossakin ainoa yksityisviestien leviämisen estävä asia on luottamus siihen henkilöön, jonka kanssa viestittelee.

–Voit kirjoittaa asioita, joiden pitäisi molempien mielestä pysyä yksityisinä, ja se saattaakin suojata tänään. Mutta entä tulevaisuudessa? Kaikki tiedämme, että luottamus voi muuttua, tietoturva-asiantuntija kirjoittaa.

Ystävästä tai kumppanista voi riitatilanteessa tulla se pahin vihollinen.

Albrecht muistuttaa, että verkossakin pätee vanha sääntö: jos olet keskustelun osapuoli, sinulla on oikeus sen sisältöön.

–Se tarkoittaa, että vastaanottajalla on melko vapaat kädet käyttää kirjoittamaasi heti kun viesti inboxiin tipahtaa.

Yksinkertainen neuvo onkin jättää sanomatta sellaista, josta voi syntyä ongelmia. Ja käyttäytyä niin, ettei ystävistä tule vihollisia, Albrecht muistuttaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut