Äidistä tuli poikansa kotiopettaja pakosta – Koulujen sisäilmaongelmat pakottivat vaihtamaan kaupunkia

SISÄILMA Eeva Kurenniemi toipui poikansa kanssa puolitoista vuotta Saimaan rannalla ja nyt palaaminen pääkaupunkiseudulle tuntuu mahdolliselta.

Eeva Kurenniemi opiskelee parhaillaan ympäristömuutosta ja -politiikkaa Helsingin yliopistossa. Hän unelmoi hyvästä kodista, jonne voisi asettua. – Tärkeintä toipumisessa on se, että nyt pystyy taas unelmoimaan, kun sairaana ollessa elämä oli pelkkää luopumista. Marika Lumme

Marika Lumme

Eeva Kurenniemi perheineen on rämpinyt viimeiset yli kymmenen vuotta raskasta taivalta sisäilmaan sairastumisen vuoksi. Tänään Kurenniemi ja hänen nuorempi lapsensa voivat monien käänteiden jälkeen käydä kahvilassa ja kaupassa. Jokainen shampoojäänne tai hajuvesisuihkaus ei enää kaada sänkyyn. Enää ei tarvitse nukkua parvekkeella tai saunan lattialla, koska siellä oli asunnon paras sisäilma.

– Pahimpina aikoina poika nukkui 16 tuntia päivässä ja oirekirjo oli niin laaja, että lääkärit alkoivat tutkia aivokasvainta, Kurenniemi kertoo.

Aivokasvainta ei ole löytynyt. Nyt yläkouluikäinen poika ja Kurenniemi itse ovat tervehtyneet kun homeasunnot ovat vaihtuneet puhtaisiin, tai ainakin puhtaampiin. Merkittävä asia toipumiselle on ollut myös se, että vierailu sisäilmaongelmaisissa rakennuksissa lopetettiin. Tämä tarkoitti, että Kurenniemen kuopus ei ole voinut käydä koulua kuten muut ikäisensä. Opiskelu on hoidettu kotona.

Kaikki alkoi helsinkiläisestä päiväkodista. Päiväkodin aloittanut kuopus sairastui ensimmäisenä syksynä astmaan.

– Siitä alkoi tautikierre, johon ei tullut taukoja. Välillä mentiin päiväkodista kesken päivän suoraan sairaalaan kun henki ei kulkenut. Luulin, että tätä on astmalapsen elämä, Kurenniemi kertoo.

Ajan kanssa Kurenniemi sai tietoon, että päiväkodista löytyi mittavia sisäilmaongelmia. Samoin perheen rintamamieskodista löytyi homevaurio. Kuopus aloitti koulun helsinkiläisessä alakoulussa, jossa 1. ja 2. luokka sujuivat hyvin. 3. luokka alkoi uudessa koulussa, samoin oireilu.

– Otin yhteyttä kouluun ja minulle vakuutettiin, että se on tutkittu ja kunnossa. Nyt jälkikäteen tiedän, että jos on tutkittu, on oireiltu. Sain myöhemmin Helsingin tilakeskukselta käsiini raportin, jossa käy ilmi homevaurioita.

Poika sairasti ja poissaolopäiviä kertyi. Perhe vaihtoi kaupunkia Keravan kautta Vantaalle alkuvuonna 2015.

– Sain vinkin, että Rekolanmäen koulu olisi Vantaalla puhtain. Paviljongista tosin varoiteltiin, hän sanoo.

Kurenniemi käytti uudessa Vantaan asunnossaan homekoirat ennakkoon. Mitään haukuttavaa ei löytynyt. Kuopus jatkoi viidettä luokkaa Rekolanmäessä. Esikoinen kulki Helsinkiin kouluun.

– Kahden viikon päästä löysin asunnosta kaksi homevauriota, astianpesukoneen luota ja pyykinpesukonetta asennettaessa, Kurenniemi muistelee.

Vantaalla asuessa pojan kunto romahti täysin, vaikka asunnon piti remontin jäljiltä olla kunnossa. Kuudennen luokan alussa poika jäi etäopetukseen. Poika ja äiti olivat molemmat jo herkistyneet niin paljon myös kemikaaleille, että tavallinen elämä tuntui vain haaveelta. Etäopettaja kävi, välillä kokeiltiin skype-yhteyttä luokkaan. 

– Jouduimme kotiopetukseen olosuhteiden pakosta. Missään nimessä en olisi halunnut lastani kotiopetukseen, hän painottaa.

Tuli aika aloittaa yläkoulu ja perhe sai tiedon, että pojan yläkoulu on lähikoulu.

– Tästä kaupunki ei suostunut keskustelemaan. Tiesin lähikoulussa olevan sisäilmaongelmia, joten se ei ollut meille vaihtoehto. Olisin toivonut voivani kartoittaa terveen yläkoulun, mutta tähän ei annettu mahdollisuutta, Kurenniemi sanoo.

– Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa pois Vantaalta.

Perhe muutti Espoon kautta Koillis-Suomeen, jossa äiti ja poika viettivät kaikkiaan puolitoista vuotta Saimaan rannalla. Puhdas mökki, kalusteet ja ilma saivat oireet väistymään molemmilta.

Pääsiäisenä on muutto takaisin Helsinkiin uudehkoon Aso-asuntoon. Poika on nyt äidin opetuksessa kotikoulussa, mutta toiveena on löytää terve yläkoulu, jossa voisi opiskella kuten ystävät.

Kurenniemi ei ymmärrä hyssyttelyä, johon hän törmännyt useammassa kaupungissa. Hän kokee yhteiskunnan turvaverkon pettäneen kun koulut ja terveydenhuolto eivät kanna vastuuta sisäilmasta sairastuvista.

– Miksi esimerkiksi tilakeskus, rehtorit ja aluepäälliköt hyssyttelevät eivätkä kerro avoimesti ja rehellisesti sisäilmaongelmista? Tätä en ymmärrä. Kuka voi nukkua yönsä hyvin kun tietää lasten sairastuvan? hän kysyy.

Kurenniemi opiskelee parhaillaan ympäristömuutosta - ja politiikkaa Helsingin yliopistossa. Hän unelmoi hyvästä kodista, jonne voisi asettua.

– Tärkeintä tässä toipumisessa on se, että nyt pystyy taas unelmoimaan, kun sairaana ollessa elämä oli pelkkää luopumista.

Koulupolku

Vantaan kaupunki ohjeistaa seuraavasti sisäilmasta oireilevia: Oppilas tai huoltaja kertoo opettajalle oireilusta, joka kertoo asiasta rehtorille. Oppilas ohjataan kouluterveydenhuoltoon.

Oppilaalle perustetaan tarvittaessa monialainen asiantuntijaryhmä, jossa mukana ainakin rehtori, opettaja ja kouluterveydenhuollon edustus.

Jos oppilaalle ei löydy omasta koulusta sopivaa tilaa, aluepäällikkö kartoittaa muita koulupaikkamahdollisuuksia. Tarvittaessa tehdään terveysperusteinen lähikoulupäätös toiseen kouluun.

Oppilas käy kokeilemassa suunnitellun koulun sopivuutta koulun edustajien ja terveydenhoitajan kanssa.

Jos kokeillen ei löydy sopivaa paikkaa, oppilaalle tehdään erityiset opetusjärjestelyt, jotka tarkoittavat muun muassa osittaista kotiopetusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 2. Legendaarinen Rinneradio esiintyy tänään ilmaisella terassikeikalla Helsingissä
 3. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 4. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 5. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista
 6. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 7. Tiede: Päivällä robottien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen tutkija, illalla performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, halusi oppia puhumaan suomea ja sen myös teki
 8. Suurpellon ampumisesta epäillyt vangittiin murhasta epäiltyinä – STT: Toisella Helvetin enkelit -taustaa
 9. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 10. Oikeustieteelliseen valitut saavat nukkua yönsä rauhassa: Pääsykoevirhe ei vie kenenkään opiskelupaikkaa, sisään otetaan lisää väkeä
 11. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 12. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 13. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 14. Hypoteekkiyhdistys: Suomen talouskasvu koronakeväänä historialliseen sukellukseen, mutta ensi vuonna noustaan
 15. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ville Haapasalo aikoo perustaa leipomon Helsinkiin – myy veretseisauttavia energiapommeja
 2. Helsinkiin aukesi ilman myyjää toimivia ruokakauppoja – tämä summa oltava tilillä, jotta kylmäkaapin oven saa auki
 3. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 4. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 5. Lörtsy-Suomi hullaantui Ville Haapasalon kaloripommeista – täynnä juustoa, voita ja kermaa
 6. Helsingin edustalla järjestetään kovanluokan kesäfestari – "Kumiveneellä tai sup-laudalla ei kannata tulla"
 7. Senaatintorin terassin 6,90 euron hintaisesta ruoka-annoksesta tuli välittömästi hitti – "Herkullinen, murea ja lämmin!"
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Itä-Helsinki nousi asuntosijoittajien suosioon – ekonomisti listaa tekijät, jotka nostavat vetovoimaa
 10. T24: Nyt kannattaa mennä Tallinnaan – Koronan takia alentunut kysyntä on laskenut hotelli- ja ravintolahintoja
 11. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 12. Helsinkiläisiä hämmästyttävä katuorkesteri saa aikuisetkin kyykkyjumppalle keskellä kaupunkia – "Jengi menee mukaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu"
 13. Tämä on Helsingin yrittäjien yleisin ammatti – Yrityksiä perustettiin tänä vuonna varovaisemmin koronan vuoksi
 14. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 15. Rautatientorilta tuttu olutfestari järjestetään uudessa paikassa viikonloppuna – katso lista pienpanimoista

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.