Saunominen ehdolla Unescon kulttuuriperintökohteeksi – kilpailijana muun muassa laihialainen nuukuus

Suomalaista saunomista ajetaan tosissaan YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon kulttuuriperinnön kansainvälisille listoille.

Joukko suomalaisia saunayhteisöjä on käynnistänyt Sauna Unescoon -hankkeen, jonka tavoitteena on varmistaa suomalaiselle saunomiselle kuuluva kulttuuriperinnöllinen asema kansainvälisesti Unescon tasolla.

Saunominen otti aimo harppauksen kohti kansainvälisiä listoja pääsemällä viime vuonna Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 52 muun asian joukossa. Tästä luettelosta on mahdollista hakea edelleen Unescon kansainvälisiin luetteloihin.

Suomi voi asettaa luettelosta vain yhden asian ehdolle. Saunominen kamppailee paikasta muun muassa joulurauhan julistuksen, lavatanssien ja laihialaisen nuukuuden kanssa.

Hankkeen osapuolten mukaan saunominen on itseoikeutettu ehdokas koko kansan yhteisenä perintönä. Hankkeen saunakummiksi on lupautunut laulaja ja lauluntekijä Mikko Kuustonen, joka on myös Suomen Saunaseuran jäsen.

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut