"Minun sukupolveni elää vastuuttomampaa elämää kuin vanhempamme" – 36 -vuotias Pyhimys haluaa tunnustaa tosiasiat

MUSIIKKI Räppärin odotettu uusi levy ilmestyy 23. helmikuuta. Levyä juhlistetaan ilmaiskeikalla

Pyhimys julkaisee Tapa Poika -albuminsa 23.2. ja järjestää ilmaiskeikan 24.2 Toni Tervo

Toni Tervo

Kill the boy and let the man be born, Jon Snow, oli tunnettu repliikki huippusuositussa Game of Thrones -sarjassa.

Lauseella viitattiin siihen kuinka Jon Snown on kasvettava aikuiseksi ja alettava ottaa vastuu omista tekemistään sekä tehtävä vaikeita päätöksiä. Samassa aihepiirissä pyörii rap-artisti Pyhimys, jonka mukaan hänen sukupolvensa ei ole vielä kunnolla "poikaa" tappanut.

– Näkemykseni mukaan minun sukupolveni elää vastuuttomampaa elämää kuin meidän vanhempamme. Eräänlaista pidennettyä nuoruutta. Sodankäyneille sukupolville pelkästään vapaana eläminen ja Suomen jälleenrakentaminen oli se juttu. Heidän lapsena taas ottivat vastuuta Suomen muuttamisesta hyvinvointiyhteiskunnaksi. Meidän sukupolvellemme taas se soihdun saamisen hetki on jäänyt epäselväksi, 36-vuotias muusikko pohtii.

Aihe mietitytti Pyhimystä sen verran, että siitä tuli yksi hänen uuden albuminsa Tapa Poika -kantavia teemoja.

– Tapa Poika -albumin lähtökohta on sen tajuaminen, kuinka pojasta on tullut isä ja hän on ottanut sen paikan. Käytän ensimmäistä kertaa urallani biisien tekstissä imperatiivia. Räppibiiseissä aika usein kerrotaan miten elää, mutta se on ollut itselleni aina vieras lähestymistapa.

– Tällä levyllä ensimmäiset kuusi kappaletta ovat pohdiskelua, mutta seitsemännessä se imperatiivi tulee mukaan. Käsky tappaa se poika. Oli tärkeää, että se on nimen omaan se seitsemäs kappale. Siinä tulee mukaan kultainen leikkaus.

Pyhimyksen levyt ovat jo vuosia olleet rap-piireissä merkkitapaus, jota odotetaan innolla. Tapa Poika ei ole poikkeus ja sen julkaisua juhlistetaan esimerkiksi 24. helmikuuta Narinkkatorilla ilmaisella ulkoilmakonsertilla.

Houkutus vääntää fanien innostus rahaksi tekemällä levyjä useammin saattaisi olla monelle kova, mutta Pyhimys on aina tiennyt, ettei se ole hänen tiensä.

– Pyhimyksen levyt syntyvät aina silloin kun niille on tarvetta ja on jotain sanottavaa. Ei siksi, että juuri silloin olisi otollinen aika julkaista soolomusaa.

Ei sillä, että artisti rahaa halveksuisi. Onhan hän räppiminänsä ulkopuolella Mikko Kuoppala, suuren levy-yhtiö Universal Musicin yhteydessä toimivan Johanna Kustannuksen A&R Manager.

Yhtälö on sinänsä erikoinen sillä Pyhimyksellä on paljon faneja myös sellaisissa räppipiireissä, joille suuri levy-yhtiö on lähinnä kirosana.

– Ajattelen isoa levy-yhtiötä samalla tavalla kuin pankkia. Ilman sitä en olisi ostanut asuntoa. Monet ajattelevat aina sitä, että miksi levy-yhtiö saa isomman siivun levyni tuotoista kuin minä, mutta sitä kokonaiskuvaa moni ei mieti. Sillä ei ole merkitystä mitä koneisto ottaa, kun jaettava kakku on isompi. Sen taas suuri levy-yhtiö mahdollistaa.

– Itse en koskaan ajattele paljon minulla on tilillä, vaan enemmänkin rahaa resurssina, jolla voin toteuttaa erilaisia projekteja.

Vuosien varrella Kuoppala on avannut sisintään Pyhimyksenä lukuisista aiheista kuten pieleen menneestä rakkauselämästä. Miehen kappaleita on usein luonnehdittu synkiksi tai melankolisiksi, mutta hän ei itse näe sitä aivan sillä tavalla.

– Itselleni tärkeä ajatusmalli on ollut, että et voi olla onnellinen jos et hyväksy tosiasioita. Musiikkiani pidetään monesti synkkänä tai masentavana, mutta itse näen sen tosiasioiden tunnistamisena.

– Esimerkiksi Cheek räppää asioista joiden toivoo toteutuvan ja sitten ne toteutuvat. Pyhimys taas räppää asioista, joiden pelkää toteutuvan ja toimii sitten niin, että ne eivät toteutuisi, räppäri havainnollistaa.

Kaikki tekstit eivät myöskään mene yksi yhteen miehen omien kokemusten kanssa. Usein Pyhimys pyrkii samaistumaan tiettyyn tunnetilaan, vaikka ei sellaista olisi itse kokenut.

Välillä meno on ollut jopa hiukan profetiallista.

– Räppäsin vuonna 2008 omasta lapsestani. Hän syntyi vasta vuonna 2011.

Pyhimys

Suomalainen rap-artisti.

Debytoi vuonna 2005 Salattu maailma -levyllään.

On osana Teflon Brothers -yhtyettä sekä edesmennytä Ruger Hauer -kokoonpanoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 2. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
 3. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
 4. Koulujen avaaminen ei lisännyt koronaa – tartunta todettiin 9 koululaisella Helsingissä
 5. Rastilan leirintäalueella kesää vietetään melko normaalisti – kansainvälisissä vieraissa kato, matkailuautojen suosio näkyi jo ennen koronaa
 6. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 7. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
 8. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
 9. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 10. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta
 11. Epäily: Kymmenen varastetun kauhakuormaajan tiedot väärennettiin, koneet myytiin eteenpäin
 12. Kiireettömät leikkaukset alkoivat taas sairaaloissa – luovutusveren tarve palautui normaalitasolle
 13. Perinteisen pubivisan tilalla onkin viinivisa – Helsinkiin aukesi erikoinen baari
 14. USU: Kaikkein huono-osaisimmille myönnettävää tukea maksetaan eniten Uudellamaalla
 15. Lauttasaaren sillan liikenne vaihtaa puolta lauantain vastaisena yönä – eteläisen puolen rakennustyöt käynnistyvät

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 7. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
 8. HS: 134-metrisestä tornista heitettiin taas tavaraa, poliisi teki kiinnioton
 9. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 10. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
 15. Poliisi epäilee: Juomatölkkejä 134-metrisestä tornitalosta nakelleet ovat alle 25-vuotiaita miehiä – "Ohikulkijat joutuivat väistelemään korkealta pudonneita tölkkejä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.