"Joukkoraiskauksia on myös Suomessa" – moni uhri tuntee häpeää

APU Apua seksuaaliväkivaltakokemuksiin 13–29 -vuotiaille tytöille ja naisille saa Tyttöjen Taloilta.

Seksuaaliväkivaltaa kokeneita alaikäisiä tyttöjä autetaan aiempaa systemaattisemmin.

Helsingissä kehitetty malli on laajentunut Espooseen. Tyttöjen Talolla Leppävaarassa on syksystä lähtien tarjottu yksilö- ja ryhmätukea erityisesti alaikäisille ja nuorille aikuisille seksuaaliväkivallan uhreille.

Otava-hankkeen malli on kehitetty Helsingin Tyttöjen Talossa, jossa on tällä hetkellä avun piirissä 140 tyttöä ja nuorta naista. Espoossa apua saa nyt parisenkymmentä nuorta. Nuorimmat heistä ovat 13-vuotiaita.

Joukkoraiskauksia tapahtuu työntekijöiden mukaan myös Suomessa.

– On perinteisiä bileissä tapahtuneita raiskauksia ja hyväksikäytön aiheuttamaa traumaa lapsuudesta. Eikä ole ollenkaan tavatonta, että raiskauksessa on ollut useampi tekijä, kertoo Otava-hankkeen koordinaattori ja Helsingin Tyttöjen Talon seksuaaliväkivaltatyön vastaava Kristiina Hannila

Hannila kertoo, että myös ulkomailla tapahtuvat seksuaaliväkivaltatapaukset ovat viime aikoina lisääntyneet. Ikäviä kokemuksia on tuotu niin lomamatkoilta, opiskelumaailmasta kuin työkomennuksiltakin.

Hannilan mukaan huonot kokemukset voivat alkaa kasautua, jos traumaa ei käsittele.

– Mitä nuorempana seksuaaliväkivallan uhriksi joutuu, sitä hankalampia tapaukset ovat. Toisaalta nuoria kannattaa hoitaa. Heillä on vielä elämä edessä, ja käsittelemättä jäänyt asia altistaa samanlaisille tilanteille.

– Uskaltaisin väittää, että monen päihde- ja mielenterveysongelman taustalla on käsittelemätön seksuaalitrauma.

Vaikenemisen kulttuuri on ollut Suomessakin vahva, sillä moni uhri häpeää tapahtunutta ja haluaisi vain unohtaa asian.

– Tiedän sellaisiakin tapauksia, että väkivaltakokemuksesta on uskallettu kertoa vasta vanhainkodissa tai kuolinvuoteella.

Seksuaalisen ahdistelun julkisuuteen nostanut Me too -kampanja näyttää rohkaisseen nuoria avun piiriin.

– Me too -kampanjalla on ollut iso vaikutus. Nyt uskalletaan herkemmin tulla puhumaan näistä teemoista, sanoo seksuaaliväkivaltatyön ohjaaja Nina Skibdahl Espoon tyttöjen Talosta.

– Kunpa nyt seksuaalisen häirinnän noustua otsikoihin päästäisiin puhumaan myös itse seksuaaliväkivallasta ja uhripalveluista, Hannila toivoo.

– Ulkomailla tapahtuneita joukkoraiskauksia päivitellään, mutta myös meillä on ollut alaikäistenkin joukkoraiskaustapauksia, Hannila muistuttaa.

Tyttöjen Talolla ei revitä seksuaaliväkivaltakokemusta auki. Tavoitteena on auttaa tyttöjä ymmärtämään omaa reagointiaan asiaan ja auttaa kokemuksen käsittelyssä sekä rikos- ja oikeusprosessissa.

– Tytöillä on oikeus saada apua kokemukseen. Asiasta ei pidä vaieta, Hannila muistuttaa.

Otava-hanke

Apua seksuaaliväkivaltakokemuksiin 13–29 -vuotiaille tytöille ja naisille.

Pyrkii tavoittamaan erityisesti alle 16-vuotiaat uhrit ja ne, joiden kokemasta väkivallasta on yli kuukausi aikaa, koska esimerkiksi Husin Seri-keskuksessa annettava seksuaalirikosapu on tarkoitettu yli 16-vuotiaille uhreille, joiden väkivaltatapahtumasta on alle kuukausi.

Laajentui syksyllä Helsingin Tyttöjen Talolta Espoossa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä sijaitseviin Tyttöjen Taloihin.

Oikeusministeriön rahoittamaa.

Tyttöjen Taloissa toimii myös seksuaalineuvontavastaanotto. Siellä on mahdollista tehdä raskaus-, tippuri- ja klamydiatestit.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut