Hanke etenee: Nuoret auton rattiin 60 km/h:n maksiminopeudella – "Voidaan mennä myös ojasta allikkoon"

LIIKENNE Kansanedustajan mielestä liikenne- ja viestintäministeriön kaavailemat nopeusrajoitteiset autot olisivat nuorille turvallisempia.

Jarkko Liukkonen huoltaa autoa Hyvinkäällä Muottikadun huollossa. Hänen mielestä valmisteltava uudistus tekisi nuorten autoista kestävämpiä, mutta toisaalta raskaampi auto ei pysähdy niin helposti kuin mopoauto. Toni Forssell

Toni Forssell

Liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee nuorille suunnattujen niin sanottujen traktoriautojen, eli nopeusrajoitettujen henkilöautojen, käyttöönottoa ensi vuoden alkupuolelle.

Pitkään kyseisen uudistuksen kanssa töitä tehneen kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mielestä sen läpimeno olisi "enemmän kuin tervetullutta".

–Kauan tuntui, että pää osuu vaan tuulilasiin koko ajan. Lopulta liikenneministeri Anne Berner (kesk.) tarttui esitykseen ja nyt näyttää että homma etenee maaliin, Heinonen toteaa.

Heinosen mukaan sopiva nopeusrajoitus autoille olisi 60–65 km/h.

Hän uskoo, että ainakin aluksi autoihin tulisi kiinteät, merkkihuoltoasenteiset rajoittimet. Ne olisi mahdollista asentaa lukitussineteillä kaasun johtosarjoihin.

–Toivon että harkitaan myös tietynlaista smartkey-mallia missä avain hoitaa rajoituksen. Tämä kahdenavaimen malli mahdollistaisi hyvän kakkosautomallin myös perheisiin, Heinonen sanoo.

Ainakaan tietyiltä osin Heinonen ei näe uudistuksessa riskejä.

–En näe mitään riskejä, kun siis puhutaan siitä, että samalla rahalla saisi nuorille mopoautoa turvallisemman kulkuvälineen.

Esimerkiksi Ruotsissa traktoriautoja on ollut käytössä jo 1930-luvulta saakka. Siellä traktoriautoksi muutettavaan autoon pitää kuitenkin tehdä muitakin muutoksia, kuin pelkkä maksiminopeuden rajoittaminen. Esimerkiksi istumapaikkoja saa kuskin lisäksi olla vain yhdelle.

Heinosen mukaan vielä ei ole tiedossa, miten Suomessa tämän suhteen tultaisiin toimimaan.

–Ei vielä ole tarkkaan päätetty, mutta joitain muutoksia ja vaatimuksia varmasti tulee.

Ei vielä tiedusteluita

Suunnitelmat eivät vielä toistaiseksi ole vaikuttaneet ajoneuvojen parissa liiketoimintaa harjoittavien keskuudessa.

Sekä autokauppiaat, -korjaamot että -maahantuojat odottavat mahdollista uudistusta mielenkiinnolla, mutta mitään valmisteluita sen suhteen ei ole vielä tehty.

Käytettyjen autojen kauppaan keskittyvän Kamuxin maajohtaja Jussi Mäkisen mukaan valmisteilla oleva uudistus on tervetullut.

Käytetyistä autoista ei ole kuitenkaan tullut traktoriautoihin liittyviä tiedusteluita.

–Luulen, että ihmisillä ei ole vielä kunnolla tiedossa tämä asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 3. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 4. Energiayhtiön kilpailusta napsahti kaksi 5000 euron voittoa helsinkiläisille junnuseuroille – "Osa rahoista menee perheille, joilla tiukka taloudellinen tilanne"
 5. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 6. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 7. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 8. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 9. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 10. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 11. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 12. Poliisi otti kiinni miehen, jota epäilee usean alaikäisen tytön seksuaalisesta ahdistelusta Kannelmäessä – Uhrit satunnaisia vastaantulijoita
 13. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 14. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 15. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Yksiöiden vuokrat pomppasivat Helsingissä – katso hurjat erot alueittain: Tällä uudehkolla alueella 30-neliön asunnosta pyydetään jo liki 1000 e/kk
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Jan Vapaavuori tyrmistyi väitteistä A-studiossa – "Maailmassa ei ole montaa organisaatiota, jossa..."
 4. Rantapuistoon tuli Helsingissä grillauspaikat mutta ei julkista vessaa, koska sitä vastustettiin – "Yksilön itsekkyys koituu aina kaikkien haitaksi"
 5. Ekonomi Sointu Borg on tunnettu kurvikkaista somekuvistaan ja kannustaa naisia tekemään heitä voimaannuttavia asioita – ”Jos haluan näyttäytyä avonaisen kaula-aukon kera, sen myös teen”
 6. Jopa kokonaisia roskapusseja jätetään suositulle mattolaiturille – Asukkaalla selkeä näkemys porsastelun syystä
 7. Muutoksia Itä-Helsingin palveluissa: Kontula jäämässä ilman omaa terveysasemaa, Myllypuroa laajennetaan ja Kivikko saa jatkaa toistaiseksi
 8. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 9. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia
 10. Taas uusi saari avautui yleisölle Helsingissä – piskuinen luoto luotsitupineen on saaristo pienoiskoossa
 11. Eveliina Heinäluoma haluaa Helsinkiin uuden apulaispormestarin – "Tärkeää löytää työttömille reitti työelämään palaamiseen"
 12. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 13. Espoon tämän vuoden väestönkasvusta lähes 100 % vieraskielisiä
 14. Poliisi pidätti Helsingin Veräjämäessä kiertäneen varkaan, joka murtautui koteihin asukkaiden ollessa kotona – Yksi asukas kaadettiin kumoon
 15. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.