HS: Ilja Janitskin sai tarpeekseen perustamansa MV-lehden kannattajista: "Mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä"

Ilja Janitskin kertoo saaneensa tarpeekseen luomansa MV-lehden kannattajista. Kuvankaappaus / YLE

toimitus

Maahanmuuttovastaisen MV-lehden perustanut ja sittemmin jättänyt Ilja Janitskin kertoo Helsingin Sanomille, että hän on saanut tarpeekseen MV-lehden ympärillä olevista maahanmuuttovastaisista piireistä.

– Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä. Asioita ei osata hoitaa, on hirveitä ristiriitoja, mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä. Kaikki valittaa sitä ja tätä toisistaan. En halua enää kuulua tähän rinkiin, Janitskin sanoo HS:n haastattelussa.

Janitskin perusti MV-lehden vuoden 2014 lopulla. Lukijamäärät nousivat nopeasti vuonna 2015, kun Suomeen alkoi saapua viikoittain jopa tuhansia turvapaikanhakijoita.

– Mulla ei ollut valmiuksia näin kovaan suosioon, mitä sain. Enhän mä ollut toimittaja. En osannut niitä asioita. Siksi siellä oli niitä kirjoitusvirheitä.

MV-lehti on ollut myös talousvaikeuksissa, ja sen sivut suljettiin maksamattomien laskujen takia heinäkuussa 2017. Janitskin koetti raapia rahoitusta kaikin tavoin. Hänen tilinumeroaan jaettiin keskustelupalstoilla, ja sivustolle pyydettiin rahalahjoituksia.

– Hirveästi se vaihteli. Välillä tuli satanen päivässä, välillä pari euroa, Janitskin sanoo HS:lle.

Janitskin ilmoitti tammikuussa, että hän on jättänyt MV-lehden lopullisesti. MV:n uusi vetäjä Juha Korhonen ja Janitskin eivät kerro, paljonko Korhonen mahdollisesti maksoi MV:stä.

Korhonen muutti MV-lehden MV-mediaksi, ja hänen mukaansa MV-mediasta tulee siistitympi ja hyvätapaisempi versio Janitskinin MV:stä. MV-media ei kuitenkaan esimerkiksi liity Julkisen sanan neuvostoon, joka on suomalaisviestimien itsesääntelyelin.

Janitskin on vangittu Helsingin käräjäoikeudessa jo kahdesti poissa olevana ja hänestä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys. Janitskinia epäillään esimerkiksi törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Viimeksi Janitskin pidätettiin Andorrassa elokuussa 2017, ja hän oli lokakuuhun asti tutkintavankeudessa. Joulukuussa andorralainen alioikeus päätti, ettei Janitskinia luovuteta Suomeen. Paikallinen syyttäjä on valittanut päätöksestä ylempään tuomioistuimeen, ja nyt kotiarestissa oleva Janitskin odottaa andorralaisen ylemmän oikeusistuimen päätöstä.

Jos Andorra päättää luovuttaa Janitskinin Suomeen, aikoo Janitskin valittaa päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Jos sekään ei auta, lupaa Janitskin olla pakenematta, ja tulla tuomittavaksi Suomeen.

Lue Helsingin Sanomien artikkeli kokonaisuudessaan täältä

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut