HS: Ilja Janitskin sai tarpeekseen perustamansa MV-lehden kannattajista: "Mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä"

Ilja Janitskin kertoo saaneensa tarpeekseen luomansa MV-lehden kannattajista. Kuvankaappaus / YLE

toimitus

Maahanmuuttovastaisen MV-lehden perustanut ja sittemmin jättänyt Ilja Janitskin kertoo Helsingin Sanomille, että hän on saanut tarpeekseen MV-lehden ympärillä olevista maahanmuuttovastaisista piireistä.

– Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä. Asioita ei osata hoitaa, on hirveitä ristiriitoja, mä joudun kuuntelemaan 24/7 hirveitä löpinöitä. Kaikki valittaa sitä ja tätä toisistaan. En halua enää kuulua tähän rinkiin, Janitskin sanoo HS:n haastattelussa.

Janitskin perusti MV-lehden vuoden 2014 lopulla. Lukijamäärät nousivat nopeasti vuonna 2015, kun Suomeen alkoi saapua viikoittain jopa tuhansia turvapaikanhakijoita.

– Mulla ei ollut valmiuksia näin kovaan suosioon, mitä sain. Enhän mä ollut toimittaja. En osannut niitä asioita. Siksi siellä oli niitä kirjoitusvirheitä.

MV-lehti on ollut myös talousvaikeuksissa, ja sen sivut suljettiin maksamattomien laskujen takia heinäkuussa 2017. Janitskin koetti raapia rahoitusta kaikin tavoin. Hänen tilinumeroaan jaettiin keskustelupalstoilla, ja sivustolle pyydettiin rahalahjoituksia.

– Hirveästi se vaihteli. Välillä tuli satanen päivässä, välillä pari euroa, Janitskin sanoo HS:lle.

Janitskin ilmoitti tammikuussa, että hän on jättänyt MV-lehden lopullisesti. MV:n uusi vetäjä Juha Korhonen ja Janitskin eivät kerro, paljonko Korhonen mahdollisesti maksoi MV:stä.

Korhonen muutti MV-lehden MV-mediaksi, ja hänen mukaansa MV-mediasta tulee siistitympi ja hyvätapaisempi versio Janitskinin MV:stä. MV-media ei kuitenkaan esimerkiksi liity Julkisen sanan neuvostoon, joka on suomalaisviestimien itsesääntelyelin.

Janitskin on vangittu Helsingin käräjäoikeudessa jo kahdesti poissa olevana ja hänestä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys. Janitskinia epäillään esimerkiksi törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Viimeksi Janitskin pidätettiin Andorrassa elokuussa 2017, ja hän oli lokakuuhun asti tutkintavankeudessa. Joulukuussa andorralainen alioikeus päätti, ettei Janitskinia luovuteta Suomeen. Paikallinen syyttäjä on valittanut päätöksestä ylempään tuomioistuimeen, ja nyt kotiarestissa oleva Janitskin odottaa andorralaisen ylemmän oikeusistuimen päätöstä.

Jos Andorra päättää luovuttaa Janitskinin Suomeen, aikoo Janitskin valittaa päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Jos sekään ei auta, lupaa Janitskin olla pakenematta, ja tulla tuomittavaksi Suomeen.

Lue Helsingin Sanomien artikkeli kokonaisuudessaan täältä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 2. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 4. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 5. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 8. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 9. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 10. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 11. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 12. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 13. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 14. Irakilaissyntyinen Baan tuli Suomeen 5,5 vuotta sitten, valmistuu nyt M:n papereilla ylioppilaaksi – suunnitelmissa tutkijan ura
 15. Opettajilla on edessään savotta – syksyllä kartoitetaan etäopetuksen aiheuttamat oppimiserot

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 9. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Päätoimittaja Karri Kannala: Vihreät teki virheen, kun esitti heränneensä puolustamaan Pirkkolan Keskuspuistoa vasta mielenosoituksen myötä, ja sanoi sen ääneen
 13. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 14. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 15. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.