Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuosaaren golfkentälle ehdotetaan asuntoja Malmin lentokentän sijaan – näin kaupunki vastaa

RAKENTAMINEN Kuntalaisaloitteen tehnyt asukas toivoo, että Vuosaaren golfkenttä muutettaisiin asunnoiksi. Kaupunki ei lämpene ajatukselle.

Vuosaaren golfkentän paikalle toivotaan asuntoja Malmin lentokenttäalueen sijaan.

Kyseessä on asukkaan tekemästä kuntalaisaloitteesta, jossa Malmin lentokenttä saisi jäädä entiselleen ja asuntoja rakennettaisiin lentokenttäalueen sijaan Vuosaaren golfkentälle, joka on alle kolmannes lentokentän alueesta.

Aloitteessa muutosta perustellaan myös sillä, että ruuhka-aikaan Suurmetsäntie ja Lentokentäntie on jo nyt tukossa. Rakentamisen myötä liikenne kasvaisi entisestään. Vuosaaressa muun muassa Itäkeskuksen, Lahden ja Porvoon suuntiin on enemmän kaistoja. Malmilla uusien asuntojen ikkunamaisemat olisivat Tattarisuon teollisuusalueelle, Vuosaaren yläkerroksista merinäköala, todetaan aloitteessa. Malmin maaperä on rakentamiselle haasteellista suota.

Aloite on tehty aloitteena kunnallisesta kansanäänestyksestä.

Kaupunkiympäristölautakunta antoi tällä viikolla lausuntonsa asiassa, mutta ei lämmennyt ajatukselle.

Lautakunta totesi lausunnossaan, että Vuosaaren golfkentän alue on osa niin sanottua Vuosaaren vihersormea, joka tarjoaa asukkaille virkistysmahdollisuuksia ja yhdistää Uutelan ja Mustavuoren alueet toisiinsa. Alueen rakentamisella menetettäisiin osa sen virkistysarvoista.

Asuntorakentaminen olisi lisäksi haastavaa alueen maaperästä johtuen, sillä golfkentän maaperä on pääosin saven päälle tehtyä täyttömaata. Aluetta on täytetty laadultaan vaihtelevilla ylijäämämailla ja voimalaitostoiminnassa syntyneillä aineksilla, kuten pohja- ja lentotuhkilla sekä rikinpoistotuotteella. Golfkentän alueen välittömässä läheisyydessä on lisäksi Vuosaaren satama sekä voimalaitos- ja teollisuusalueita. Myös nämä toiminnot aiheuttaisivat merkittäviä rajoitteita asuntorakentamiselle.

Kaupunki toteaa lausunnossaan myös, että Malmin lentokentän alueesta suunnitellaan koko koillista Helsinkiä yhdistävää aluetta, jonka tavoite on liittää alue tiiviisti Malmin keskustaan, Jakomäkeen, Tattarisuohon, Kivikon ulkoilupuistoon ja edelleen Viikin ja Kivikon vihersormeen sekä Kontulaan, Viikkiin, Pukinmäkeen ja Tapanilaan.

Malmin lentokentän alueen muuttamisesta asunnoiksi on käyty vilkasta keskustelua jo vuosia ja rakentamista on vastustettu.

Helsingin hallinto-oikeuden mukaan Malmin lentokentän alueen saa rakentaa asunnoiksi.

Hallinto-oikeus antoi päätöksensä helmikuun alussa. Rakentamista vastustavat tulevat todennäköisesti valittamaan päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Suunnitelma on, että kentän alueelle rakennettaisiin noin 13 500 asuntoa. Koko alueen rakentaminen kestäisi 25–30 vuotta, sillä asuntoja on suunniteltu rakennettavan noin 400–600 asunnon vuositahtiin. Kaavoitettava alue on yli 300 hehtaaria.