Älä anna yleisen vian yllättää talvilomalla – "Ei ole harvinaista 2–3 vuotta vanhoissa autoissakaan"

Akun nopeasta kulumisesta on tullut yleinen ongelma uusissakin autoissa.

Talvilomakauden alkaessa asiantuntija neuvoo kuulostelemaan ja tarkastamaan akun kunnon ennen reissuun lähtöä.

– Yleisin matkan katkeamisen syy on tekninen vika, tyypillisesti joku sähkövika, joka voi johtua esimerkiksi akun varaustilan heikkenemisestä, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen sanoo tiedotteessa.

–Polttoainekäyttöinen esilämmitin ja lyhyet ajomatkat kuluttavat huomattavasti akkua, joten ei ole harvinaista, että parin kolmen vuoden ikäinen akkukin voi olla vaihtokunnossa, hän sanoo.

Akun heikkenemisestä voi antaa viitettä se, että auto käynnistyy vaivalloisesti pakkasaamuna. Jos oma osaaminen ei riitä, kannattaa auto ajaa silloin lähimpään huoltopisteen tarkistusta varten.

Ensiapuna voi Niemisen mukaan myös ladata akkua sähköverkosta, jos kotoa löytyy akkulaturi. Latureita myydään autotarvikeliikkeissä.

Talvilomalaisten kannattaa Niemisen mukaan tehdä autolle myös tietyt perustarkastukset, kuten varmistaa moottoriöljyn ja jäähdytysnesteen määrä.

Lisäksi kannattaa tarkistaa rengaspaineet ja renkaiden kuluneisuus sekä muistaa täyttää lasinpesunestesäiliö.

–Jos autolla on ikää useita vuosia, tavalliset tarkastuskohteet kannattaa käydä läpi, vaikka auto olisi huollettu säännöllisesti.

5 vinkkiä talvilomaliikenteeseen

1. Tarkasta ainakin öljyn, jäähdytysesteen ja lasinpesunesteen riittävyys. Tarkasta myös talvirenkaiden kunto, auton akku ja varaa mukaan lumiharja, jääraappa, taskulamppu sekä lumilapio.

2. Pakkaa tavarat huolellisesti ja järkevästi. Painava tavara lastataan tavaratilaan alimmaiseksi ja helpommin rikkoutuva kevyt tavara ylimmäiseksi.

3. Suunnittele matka-ajat. Mikäli pystyy joustamaan lähtöajoissa, kannattaa välttää ainakin perjantai-iltapäivää. Lauantaiaamu on jo huomattavasti helpompi liikenteessä, mutta myös lauantaista ennustetaan vilkasta ajopäivää.

4. Keskity ajamiseen. Kuljettaja ei käytä puhelinta ajon aikana. Ajamisesta tulee samalla rennompaa ja stressittömämpää.

5. Nopeus ja ajoetäisyydet kuntoon. Nopeudesta ja välimatkoista kuulee muistutuksia joskus kyllästymiseen saakka. On kuitenkin niin, että jos nämä kaksi asiaa olisivat kunnossa, tien päällä olisi huomattavasti vähemmän vaaratilanteita.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut