HSL kilpailuttaa lähijunaliikenteen – VR lähtee kisaan luottamusta uhkuen

Helsingin seudun liikenteen ja VR:n välinen suorahankintasopimus päättyy kesäkuussa 2021, kun kilpailutettu liikenne alkaa. HSL-kuntayhtymän hallitus päätti lähijunaliikenteen kilpailutuksen käynnistämisestä tiistaina.

Kilpailutus koskee junaliikennettä kehäradalla, pääradalla Helsingistä Keravalle ja rantaradalla Helsingistä Siuntioon.

Muut lähijunat ovat osa liikenne- ja viestintäministeriön hankkimaa Etelä-Suomen taajamaliikennettä. Sen kilpailutettu liikenne alkaa noin vuoden kuluttua HSL:n kilpailuttamaa junaliikennettä myöhemmin.

HSL hakee sellaista operaattoria, joka hoitaa lähijunaliikenteen kustannustehokkaasti sekä parantaa junaliikenteen laatua ja luotettavuutta, luettelee HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila HSL:n tavoite on myös sovittaa lähijunaliikenne paremmin osaksi HSL:n muuta liikennettä ja brändiä.

HSL-alueen lähijunaliikennettä nykyisin operoiva VR lähtee kilpailutukseen luottavaisena. Se uskoo kuljettavansa lähijunien matkustajia myös kilpailutuksen jälkeen.

VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä kehuu, että lähijunien täsmällisyys on ollut korkealla.

–Esimerkiksi viime vuonna junat kulkivat aikataulussaan 96-prosenttisesti.

VR operoi joka päivä noin 800 HSL-alueen lähijunaa. Niissä kulkee 200 000 matkustajaa.

VR huomauttaa, että yhtiö on viime vuosina parantanut kilpailukykyään ja tehokkuuttaan myös HSL-alueen liikenteessä. Meneillään oleva viisivuotinen suorahankintakausi merkitsee HSL:lle yli 30 miljoonan euron säästöjä lähijunaliikenteessä.

Kilpailutukseen osallistuu todennäköisesti kansainvälisiä yrityksiä, mutta VR uskoo, että sillä on hyvät edellytykset menestyä kilpailutuksessa muun muassa siksi, että VR:llä on pitkä kokemus paikallisista olosuhteista.

Kilpailutus toteutetaan kaksivaiheisella neuvottelumenettelyllä, jonka ensimmäinen vaihe käynnistyy nyt. Ensimmäisessä vaiheessa arvioidaan lähijunaliikenteen tarjoajien soveltuvuus. Mikäli kelpoisuusvaatimukset täyttyvät, tarjoajat hyväksytään osallistumaan neuvottelumenettelyyn.

Neuvotteluvaiheen jälkeen HSL julkaisee lopullisen tarjouspyynnön ja sopimusluonnoksen. Tarjouskilpailun voittaja on tavoitteena julkistaa huhtikuussa 2020 ja kilpailutetun liikenteen pitäisi alkaa 27. kesäkuuta 2021.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut