Oikeuden päätös nostattaa alueliitoshaaveita – "75 000 ihmiseltä vietiin asunnot"

Helsingin hallinto-oikeus tyrmäsi neljä seitsemästä kaupunkibulevardista, jotka Helsinki on kaavoittanut sisääntuloteiden paikalle. Helsingin kaupunki

Jukka Hämäläinen

Helsingin hallinto-oikeus kumosi alkuviikosta neljä seitsemästä kaupunkibulevardista, jotka Helsinki on suunnitellut uusiksi asuinalueiksi.

Hallinto-oikeus katsoi, että perusteet eivät niiden osalta käyneet yksiin maakuntakaavan kanssa.

Kumotuksi tulivat Länsi-, Turun-, Hämeenlinnan- ja Lahdenväylän kaupunkibulevardit.

Hallinto-oikeus piti myös Keskuspuistoon ja Vartiosaareen rakentamista maakuntakaavan vastaisena – tosin Vartiosaaren suunnitelmat ovat muutenkin jäissä.

Kuinka kova isku tämä on Helsingille, kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Osmo Soininvaara (vihr.)?

–Jos 75000 ihmiseltä viedään asunnot, niin onhan sillä vaikutusta. Nyt on juristien pohdittava, olisiko valituksella Korkeimpaan hallinto-oikeuteen menestymisen mahdollisuutta.

Rakennusmaasta ei onneksi ihan heti tule pulaa.

–Kyllä tässä 10–15 vuotta näillä pärjätään, sen jälkeen tulee vaikeuksia.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola ehätti hahmottelemaan suunnitelma C:tä, kun Sipoon liitosalueidenkin hyödyntämisessä on ongelmia.

–Entinen Helsingin maalaiskunta voisi ratkaista Helsingin kaavoitushaasteet pitkälle tulevaisuuteen. Pelkästään Vantaan itäisten osien nappaaminen mahdollistaisi kaupungin voimakkaan laajenemisen, Metsola esittää.

Metsola muistuttaa, että Helsinki on tähän mennessä kasvanut jo 12 alueliitoksella.

Soininvaara ei uusille liitoshankkeille lämpene.

–Vantaa osaa kyllä kaavoittaa asuntoja mailleen. Haaste on se, että ihmiset haluavat asua Helsingissä. Sama ongelma on Östersundomissakin: se on kaukana.

– Ihmisten mielipiteet ovat muuttuneet Östersundomin hankinnasta. Kehyskunnissa asuntojen hinnat laskevat, täällä ne nousevat.

Soininvaaraa ihmetyttää, että hallinto-oikeus lähti torppaamaan yleiskaavaa, kun maakuntaliiton hallitusta Helsingin suunnitelmat eivät ole häirinneet.

–On omituista, että valtio on syyttänyt Helsinkiä siitä, ettei se kaavoita, ja nyt sitten viedään kymmenien tuhansien ihmisten asunnot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.