Professori: Kotihoidon juoksulistat voivat rikkoa kahta eri lakia – "Tässä syyllistytään monenlaisiin vääriin menettelyihin"

Kuvituskuva. Lotta Åberg

Marianna Simo

Kotihoidon niin sanotut juoksulistat voivat rikkoatyöturvallisuuslakia ja ne saattavat rikkoa myös rikoslakia, sanoo työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta. Kotihoidon asiakaslistoista nousi kohu, kun sanomalehti Aamuposti kertoi, että kotihoitajat yrittävät suoriutua Hyvinkäällä puolentoista tunnin työstä tunnissa.

Aamuposti sai nähtäväkseen tavallisia työvuoroja Hyvinkään kotihoidossa viimeisen vuoden aikana. Listoista käy ilmi, että asiakkaalta toiselle siirtymisiin ei ole varattu joko lainkaan aikaa tai sitä on vain muutama minuutti.

Tässä ei toimita työturvallisuuslain mukaan. Kuormittavuutta on liikaa.

Listoilta löytyy myös tilanteita, joissa hoitajan pitäisi olla samaan aikaan kahdessa eri osoitteessa. Lehden haastatteleman hoitajan mukaan on tavallista, että hoitaja merkitsee asiakkaalla käynnistä täydet minuutit, vaikkei ole ehtinyt niitä tehdä.

–Kertomuksen perusteella tässä ei kyllä työturvallisuuslain mukaan toimita. Kuormittavuutta on liikaa, työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoo.

–Tilanne näyttäisi olevan hankala myös sen kannalta, että hoitajat merkitsevät vääriä tietoja asiakkaan luona olemisestaan.

Koskisen mukaan näin toimiessaan hoitajat saattavat rikkoa lakia.

–Tässä tullaan jopa rikosoikeudellisten riskien piiriin. En nyt ala sanomaan, mikä rikos tässä voisi täyttyä, mutta jos hoidettavilta laskutetaan tiettyjen paikallaolominuuttien perusteella ja paikalla ei olla koko tuota aikaa, niin kyllähän siinä jonkinlainen petos tapahtuu.

–Näin ei voi tilannetta hoitaa. Tässä tullaan syyllistyneeksi monenlaisiin vääriin menettelyihin, Koskinen sanoo.

Tässä tullaan jopa rikosoikeudellisten riskien piiriin.

Koskinen korostaa, että työntekijät ovat kuvaillun kaltaisessa tilanteessa uhreja. Mutta venymällä väärällä tavalla kiireisessä työssä he voivat olla myös syyllisiä.

–Työntekijöiden ei tule mennä mukaan tai jopa luoda virheellisiä menettelyitä. Hoitajat eivät voi alkaa tehdä työnantajalle kuuluvia päätöksiä, Koskinen sanoo.

Koskinen kertoo Helsingissä ilmi tulleesta tapauksesta, jossa ylityöllistetyt hoitajat alkoivat päättää missä järjestyksessä ketäkin hoidetaan.

–Hyväntahtoisesti saatetaan ajatella, että tehdään nyt näin. Mutta kyllä ne ohjeet siitä, mitkä työt jätetään hoitamatta, pitää tulla työnantajan puolelta.

–Kyse on vastuusta. Vastuukysymykset ovat suuria etenkin hoiva-alalla, Koskinen muistuttaa.

Kotihoidossa asiakkaan luota toiselle kiiruhtaville hoitajille työoikeuden professorilla on yksi välitön neuvo:

–Ei niitä aikoja voi ilmoittaa väärin. Voit ilmoittaa vain niin kuin olet ollut paikalla.

–Jos henkilökuntaa on liian vähän, niin työnantajan tulee ottaa asia hoidettavakseen, työoikeuden professori Seppo Koskinen painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 7. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 8. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 9. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 10. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 11. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 12. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 15. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.