Tuleeko Hakaniemen rannoista uusi Hietsu? – Ideakilpailun ehdotuksissa hiekkaranta, saunoja ja uimaloita

HAKANIEMI Kaupungin järjestämäideakilpailu keräsi yli 60 ehdotusta.

Hakaniemenranta voisi tulevaisuudessa näyttää vaikkapa tältä. Näkymä Hakaniemen sillan suuntaan uudelta kevyen liikenteen sillalta. Kilpailun palkintolautakunta arvioi ehdotukset anonyymeinä eli tekijätiedot selviävät vasta kilpailun ratkettua. Kuvassa Helsinki-kanava ja neljä hallia -kilpailutyö. Ehdotuksen Helsinki-kanava ja neljä hallia -kilpailuryhmä

Sanna Jompero

Hakaniemenrannan alue saattaa jo vajaan kymmenen vuoden kuluttua näyttää aivan toisenlaiselta kuin tänä päivänä.

Rannan tuntumassa voisi olla yleisiä saunoja, uimala, hiekkarantaa tai tapahtuma-aukio.

Kaikkea tällaista on nimittäin ehdotettu Hakaniemenrannan suunnittelusta järjestetyn ideakilpailun kilpailutöissä, joita kaupunki sai määräaikaan mennessä hieman yli 60.

–Rantojen osalta mukana on hyvin mielenkiintoisia ideoita. Kilpailutöissä on pohdittu, miten siitä tulisi kaupunkilaisten olohuone ja sinne tultaisiin kauempaakin, toteaa arkkitehti Perttu Pulkka kaupungin asemakaavoituksesta.

–Mukana on tapahtumarikkaita ja pelkkään oleiluun liittyviä ehdotuksia sekä myös hyvin urbaaneita ratkaisuja. Kyseessä on harvinaislaatuinen paikka järjestää kilpailu eli Helsingin ytimessä oleva ranta, jossa ei ole käytetty täyttä potentiaalia. Kilpailijat ovat ottaneet siitä kaiken irti, Pulkka jatkaa.

Kilpailun palkintolautakunta valitsee kevään aikana voittajaksi yhden kilpailutyön, joka tullaan aikanaan toteuttamaan.

–Saattaa olla, että jatkotyöstämme voittajatyötä jonkun verran, sillä alue on niin laaja. Kilpailutöiden joukosta löydämme varmasti hyvän voittajan.

Kilpailijoiden tehtävänä oli ehdottaa, miten Hakaniemenrannan ympäristöön voitaisiin rakentaa lisää asumista ja palveluita sekä luoda kaikille avointa ja houkuttelevaa rantaa.

Lähtökohtana kilpailulle on ollut vuosi sitten hyväksytty Hakaniemenrannan asemakaavaluonnos, jossa on alustavasti määritelty muun muassa sijainnit viidelle uudelle korttelille. Myös Sörnäisten rantatien ja Suvilahden rannan väliin osoitetaan rakentamista.

Suunnittelualueeseen kuuluu myös Hakaniemen silta, joka tullaan purkamaan ja rakentamaan uusi. Uusi linjaus kulkee nykyisen sillan itäpuolelta, jolloin tilaa vapautuu rannassa asuinrakentamiselle. Sillan rakentamiseen liittyy myös Kruunusillat-pikaraitiotie.

– Kruunuratikka pitäisi kulkea vuonna 2026. Siihen mennessä pitäisi sillan ja raitiotien olla valmis, Pulkka valottaa aikataulua.

Hakaniemeen on myös kaavoitettu yksi maanalaisen lähijunaradan, Pisararadan, kolmesta asemasta, jonka sisäänkäynnit sijoittuvat nykyisen metron sisäänkäyntien yhteyteen.

Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä alue on tiiviimpi osa Helsingin keskustaa, Hakaniemi toimii liikenteellisesti joukkoliikenteen vaihtopisteenä ja rannat ovat kaikille avointa sekä yleistä tilaa. Arvioiden mukaan asemalla on päivittäin noin 80 000 käyttäjää.

Asemakaavassa on esitetty myös hotellitonttia Hakaniementorin kupeeseen, sen kaakkoiskulmaan. Helsingin Uutiset kertoi hankkeesta viime marraskuussa. Viereen on esitetty myös vesiliikenteen pysäkkiä.

Kilpailutyöt julki tällä viikolla

Helsingin kaupunki järjesti yhteistyössä Suomen Maisema-arkkitehtiliitto Markin ja Suomen Arkkitehtiliitto Safan kanssa ideakilpailun Hakaniemenrannan suunnittelusta.

Kilpailualue sijoittuu pääosin Helsingin keskustan pohjoispuolelle Hakaniemeen ja Sörnäisten rantatielle, jonka varrelle on tulossa lisää asumista.

Myös Hakaniemen uusittava silta tuo tilaa lisärakentamiselle.

Rannat jäävät yleiseksi tilaksi ja vapaaseen liikkumiseen.

Kilpailutyöt on tällä viikolla tulleet kommentoitaviksi kaupungin verkkosivuille osoitteeseen kerrokantasi.hel.fi.

Kommentointi verkossa on avoinna 28. helmikuuta asti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut