Helsingin uudella jättityöpaikalla 1 500 työntekijää ja 75 parkkipaikkaa – "Henkilöstöä kannustetaan pyöräilyyn"

Havainnekuva uudesta Kaupunkiympäristötalosta. Taloon tulee myös yleisölle avointa tilaa. Lahdelma Malkamäki Arkkitehdit

Kaisa Paastela

Kalasatamaan nousee uusi kaupungin virastotalo, jonne muuttaa koko Helsingin kaupunkiympäristön toimiala aiemmista hajanaisista toimipaikoista eri puolilla Helsinkiä.

Työpajankatu 8:een tulevan rakennuksen laajuus 40 000 bruttoneliömetriä. Rakennuksessa on seitsemän maanpäällistä kerrosta ja yksi maanalainen kerros.

Työpisteitä tulee 1100 ja niitä käyttää yhteensä noin 1 500 työntekijää. Rakennukseen sijoittuvat myös muun muassa toimialan asiakaspalvelu-, tapahtuma- ja näyttelytilat, erilaisia kokoustiloja sekä ravintola.

Maanalaisessa kerroksessa on 75 autopaikkaa ja 500 polkupyöräpaikkaa.

–Monipaikkaisen työn ja työaikajoustojen lisääntyessä haluamme ohjata henkilöstöämme aikaisempaa enemmän pyöräilyyn ja julkisen liikenteen käyttämiseen, sano kaupunkiympäristön toimialan tekninen johtaja Jaakko Stauffer Helsingin kaupungilta.

Helsingin Uutiset kertoi jo viime vuoden maaliskuussa, että uuden kaupunkiympäristön talon parkkipaikoista on tulossa niin kalliita, että niitä rakennetaan vain joitakin kymmeniä. Tuolloin vihreiden valtuutettu Osmo Soininvaara ennakoi, että rakennettavatkin paikat varataan kaupungin omistamille sähköautoille, joita viraston työntekijät käyttävät työn vaatimiin ajoihin.

Skanska ja Helsingin kaupunki ovat nyt allekirjoittaneet sopimuksen Kaupunkiympäristötalon rakentamisesta. Urakkasopimuksen arvo on 82,8 miljoonaa euroa.

Kaupunkiympäristötalon julkisivut noudattelevat Kalasataman teollisten tiilirakennusten ilmettä. Leimallisia julkisivuille ovat katutason muuratut holvikaaret. Koska pihaa ei ole, rakennuksen yläkerroksiin tulee useampia sisäänvedettyjä, katoksilla ja istutuksilla varustettuja terassitasoja, joita voidaan käyttää esimerkiksi työ-, virkistys- tai kokoontumistiloina.

Rakennustyöt aloitetaan helmikuussa. Hankkeen on suunniteltu valmistuvan kokonaisuudessaan keväällä 2020.

Hankkeen ympäristö- ja energiatehokkuudelle on asetettu myös korkeat tavoitteet. Energiatehokkuuden osalta hankkeessa noudatetaan lähes nollaenergiarakentamisen tasoa. Rakennuksen vesikatosta suurinta osaa peittävät viherkatto sekä aurinkopaneelit. Paneelien tuottamaa sähköä hyödynnetään muun muassa rakennuksen valaisemisessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.