Suomalaisyrittäjä kehitti 3–15 kilon peiton, josta tuli pieni hyvinvointihitti – "Vähän kuin joku pitäisi kiinni ja halaisi"

HYVINVOINTI Alun perin terapiakäyttöön suunniteltu painopeitto lievittää stressiä ja auttaa nukahtamaan.

Peittoa voi käyttää rauhoittumiseen muullakin kuin vain sängyssä. Picasa

toimitus

Nykypäivän ihmisen arki on paljon entistä hektisempää. Työssäkäyvät tekevät pitkää päivää. Siihen päälle pitää hoitaa koti, lapset ja lemmikit. Ja omasta kunnostaankin pitäisi jaksaa huolehtia: syödä luomua ja ahkeroida salilla. Sosiaalinen media syöttää aivoille virikkeitä taukoamatta. Mieli ja keho käyvät jatkuvasti kierroksilla.

–Monella ihmisellä on oikeastaan aika hirveä kova koko ajan, sanoo hyvinvointistudio Sinun Kehon yrittäjä Hanna Lampén

Moni kaipaa kipeästi rauhoittumista, mutta lopulta stressi voi viedä yöunet, eikä yökään tuo enää helpotusta.

Levon ja rauhoittumisen tarpeeseen voi tuoda helpotusta painopeitto. Se on nimensä mukaisesti peitto, joka painaa. Vaikutus perustuu peiton painon tuottamaan mielihyvähormonin tuotantoon aivoissa.

Lampén sai vinkin peitoista eräältä kollegalta. Markkinoilla oli jo peittoja, joiden hinta kuitenkin rajoitti monen kohdalla hankintaa. Lampén lähti tutkimaan keinoja, joilla peittojen tuotanto saataisiin edullisemmaksi.

–Suurimmassa osassa markkinoilla olevista painopeitoista täytteenä on käytetty erikoismuovia tai -köyttä, ja se tekee peitoista melko kalliita, Lampén kertoo.

Suositusten mukaan oikea peiton paino on kymmenen prosenttia omasta painosta."

Ensimmäisenä hän otti yhteyttä aiheeseen perehtyneeseen toimintaterapeuttiin, joka kertoi peiton vaikutusmekanismeista ja antoi peittoa käsitteleviä materiaaleja tutustuttavaksi.

Kokeilujen jälkeen päädyttiin täyttämään peitot viljan jyvillä."

Tutun ompelimon kanssa lähdettiin työstämään vaihtoehtoja. Kokeilujen ja pohdintojen jälkeen päädyttiin täyttämään peitot viljan jyvillä. Myös jyvien ompelu peittoon niin, että ne pysyvät tasaisesti paikoillaan, vaati kokeiluja toisensa perään.

Lukuisten testipeittojen jälkeen syntyi versio, johon niin ompelija kuin Lampén olivat tyytyväisiä.

–Itse peitto ei ole täytteestä johtuen pestävä, mutta sen päälle voi tilata pestävän inkontinenssisuojan tai käyttää tavallista pussilakanaa.

Peittoja tehdään 3–15 kilon painoisina, mutta tilauksesta myös tätä kevyempänä.

–Suositusten mukaan oikea peiton paino on kymmenen prosenttia omasta painosta. Peiton alla pitää voida liikkua, ja nukkujan on itse pystyttävä nostamaan se pois päältään. Kun peittoa hankkii pienelle lapselle, suosittelen olemaan yhteydessä lääkäriin tai terapeuttiin, Lampén painottaa.

Peittojen kysyntä yllätti täysin. Tilauksia alkoi sadella siihen tahtiin, että tuotanto yskähteli hetken. Nyt tilausjono on saatu purettua.

–Ihmisillä on selvästi iso tarve löytää keinoja rauhoittumiseen, Lampén sanoo.

Teksti: Mari Mäkinen

Hyvinvointistudio Sinun Keho

Avattu vuonna 2017.

Toimii Tuusulan Riihikalliossa.

Palveluihin kuuluvat keho-mieli pienryhmätunnit, kuten pilates, jooga, fasciamethod ja shindo.

Lisäksi tarjolla on fysioterapiaa, lymfa- ja vyöhyketerapiaa sekä pienryhmävalmennuksissa ravintoteraputin luentoja ja fysioterapeutin palautumisharjoituksia.

Yrittäjä Hanna Lampén on liikunnanohjaaja, koulutettu personal trainer sekä pilates- ja joogaohjaaja.

Tällä hetkellä hän opiskelee joogaopintojen jatko-opintoja kiinalaisen lääketieteen parissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.