Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karut luvut julki CS- ja Overwatch-pelaajista – "Jopa 70 prosenttia törmännyt pelatessa henkilökohtaisesti"

Pelaamisesta on tullut jo hyvän aikaa sitten yksi suomalaisnuorten tärkeimmistä vapaa-ajan harrastuksista.

Tuore kysely paljastaa, että pelaamiseen liittyvä solvaava vihapuhe on luultuakin yleisempää. Aggressiivista kommentointia kohdataan kilpailullisissa pelitilanteissa, kun nuoret ovat kosketuksissa toisiinsa verkon välityksellä.

Helsingissä tehdyn kartoituksen mukaan valtaosa nuorista on kohdannut solvaamista tai sanallista häirintää pelatessaan.

Nuorisopalvelujen Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hankkeessa paljastui, että peräti 70 prosenttia nuorista on joutunut henkilökohtaisesti vihapuheen tai sanallisen häirinnän kohteeksi.

Jopa 90 prosenttia vastaajista toivoi, että vihapuheeseen ja häirintään puututtaisiin, ja yli 80 prosenttia toivoi, että pelaajat kannustaisivat toisiaan enemmän.

Hankkeessa kartoitettiin kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä.

Vastaajina oli 15–29-vuotiaita suomen- ja ruotsinkielisiä nuoria. He pelasivat muun muassa Counter-StrikeGlobal Offensive-, Overwatch- ja League of Legends -pelejä.

Yleisintä häiritsemistä oli toisen pelitaitojen haukkuminen, johon oli törmännyt 94 prosenttia vastaajista.

Tavanomaisten haukkujen lisäksi moni kertoi myös kärjekkäämmästä sovaalmisesta. Yli 80 prosenttia kertoi törmänneensä erilaiseen solvaamiseen ja nimittelyyn, ja yli 70 prosenttia rasistisiin, trans- ja homofobisiin sekä ikään liittyviinkommentteihin ja vähättelyyn.

Tytöt ja naiset joutuivat kokemaan selvästi enemmän häirintää ja vihapuhetta kuin miehet.

Moni nainen ei halua siksi tuoda sukupuoltaan julki pelatessa, jotta saisi olla rauhassa.

– Kun ennen pelasin, enkä peitellyt sukupuoltani niin kuin nykyään, jouduin helposti silmätikuksi. Loukkaavat kommentit olivat yleisiä. Sitten seurasi kaveripyyntöjä, varmaan jotta voisivat jatkaa häirintää, tai ehkä kaipasivat tyttöystävää, kertoi eräs pelaava nainen.

Häirintä ja solvaaminen eivät aiheuta ainoastaan pahaa mieltä, vaan voivat johtaa esimerkiksiuniongelmiin.

Osa harrastajista voi lopettaa pelaamisen väliaikaisesti tai kokonaan.