Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Täystyrmäys Helsingille: Kaupunkibulevardit ja Keskuspuiston nakertaminen nurin oikeudessa

Helsinki joutuu miettimään uusiksi lähivuosikymmenien rakentamissuunnitelmat. Helsingin hallinto-oikeus tyrmäsi maanantaina useita keskeisiä osia kaupunginvaltuuston hyväksymistä kaavoista.

Vartiosaari ja Keskuspuiston länsiosa säilyvät, vaikka Helsinki oli merkinnyt osan Keskuspuistoa uudessa yleiskaavassaan ja Vartiosaaren osayleiskaavassa rakentamisalueiksi.

Tuomioistuin kumosi Vartiosaaren rakentamista ajaneen osayleiskaavan ja myös uuden yleiskaavan sitä koskevat merkinnät.

Myös Vuosaaren Ramsinniemi on hallinto-oikeuden kumoamia rakentamiskohteita. Lisäksi Helsingin hallinto-oikeus kumosi rakentamista lisääviä kaavamerkintöjä suunniteltujen kaupunkibulevardien vierestä, Melkin saarella, Itä-Villingissä, sekä Ilmalan varikkoalueen lähellä ja Pajamäessä.

Hallinto-oikeus kumosi myös lainvastaisina päätökset Länsiväylää, Turunväylää, Hämeenlinnanväylää ja Lahdenväylää koskevien kaupunkibulevardi-merkintöjen osalta.Oikeuden mukaanmaakuntakaavan edellyttämiä perusteita mainittujen väylien muuttamiseksi kaupunkibulevardeiksi ei ollut esitetty.

Vartiosaaren ja Keskuspuiston säilymisestä repesi heti riemu sekä Keskuspuistoryhmässäettä luonnonsuojelijoissa.

–Vartiosaari on Helsingin merkittävimpiä luontokohteita. Olemme hyvin iloisia siitä että saari saadaan sellaiseen käyttöön johon se sopii parhaiten, asukkaiden luonto- ja virkistyskäyttöön, sanoo Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti

Suomen luonnonsuojeluliiton Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Uudenmaan piiri harkitsevat vielä jatkovalitusta niiden arvokkaiden kohteiden osalta, joissa valitukset eivät menneet läpi.

–Harkitsemme vielä jatkovalitusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen yleiskaavan epäselvästä esitystavasta ja suuresta määrästä luontokohteista, joita rakentaminen yhä uhkaa. Tällaisia ovat esimerkiksi Viikin pellot ja niin sanotun läntisen vihersormen heikentyminen Munkkivuoren ja Haagan kohdalla, sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä.

Sen sijaan Malmin lentokenttää koskevat valitukset hallinto-oikeus hylkäsi, kunkin erilaisilla perusteilla. Malmin lentokentän ystävät kertoo tiedotteessa olevansa pettynyt päätökseen.

–Kaupungin selvitykset ja väitteet on hyväksytty sellaisenaan, vaikka valituksessa on osoitettu niiden merkittävät puutteet. Yhdistys tutkii nyt hallinto-oikeuden päätöstä ja todennäköisesti jatkaa prosessia ylempiin oikeusasteisiin, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Myös Tuomarinkylän kartanon alueen uutta asuinrakentamista koskevat valitukset hylättiin. Pro Tuomarinkylä -liike kuitenkin iloitsee, että yleiskaavan toteuttamisohjelmassa kartanon alueen jatkosuunnittelua on lykätty jopa 2040-luvulle asti.

Lue myös:Vihreiden Kivekäs hallinto-oikeuden päätöksestä: "Kaupungin rakentaminen ei pysähdy tähän"