Linda-Maria Roine fantasioi teksteissään raa'asta väkivallasta, vaikka on ujo ja pehmeä ihminen – Unohda kaikki mitä tiedät Mercedes Bentsosta ja lue tämä

Linda-Maria Roineen kappaleiden sanoituksissa ei pidätellä tai kaihdeta vaikeita asioita Toni Tervo

Toni Tervo

Kovuus ja pehmeys voivat joskus asua samassa ihmisessä.

Jos on koskaan kuullut Linda-Maria Roineen, paremmin tunnettuna Mercedes Bentson, räppäävän, tietää, että nainen ei kavahda teksteissään juuri mitään asioita. On kyseessä sitten varattujen naisten iskeminen, parisuhdeväkivallan uhriksi joutuminen tai vihansa kohteen väkivaltainen murhaaminen, Roine ei ole koskaan sensuroinut itseään.

Silti haastattelussa vastapäätä ei istu seinille syljeskelevä, keskisormea näyttelevä kovis, vaan hiukan ujohkon ja epävarman oloinen nuori nainen.

– Olen kuullut, että minusta saa helposti aika kovan kuvan. Se tulee varmaan jotenkin vahingossa, sillä oikeasti olen aika päinvastainen. Olen herkkä ja ihmisriippuvainen sekä itken usein esimerkiksi eläinten huonoa kohtelua. Olen kaikin puolin aika pehmeä. Jopa hattuni on pehmeä, Roine hymyilee ja viittaa päässään olevaan täplikkääseen karvahattuun.

Joku saataisi nyt ajatella, että Roine esittää jotain muuta kuin on saadakseen jonkinlaista "räppiuskottavuutta". Hän olisi kuitenkin väärässä.

Mercedes Bentso ja Linda-Maria Roine ovat yksi ja sama henkilö, joissa vain korostuvat eri piirteet.

– Mercedes Bentso ei ole ujo, vaan sanavalmis eikä hänellä mene sormi suuhun. Lindan unelma on aina ollut olla tavallinen ja sulautua massaan. Bentso haluaa kuitenkin erottua. Hänessä voin tuoda esiin sitä kovuutta, joka syntyi seitsemän vuotta sitten uudenvuodenpäivänä.

Niin. Uudenvuodenpäivä 2011 oli Roineen elämässä käänteentekevä. Tuolloin hänen entinen miesystävänsä pahoinpiteli hänet pahasti. Tapaus, jonka jälkeen Roine päätti raitistua ja aloitti riimien kirjoittamisen.

Hän kutsuu päivää Mercedes Bentson syntymäpäiväksi.

Se on myös aihe, johon Roine on palannut lukemattomissa haastatteluissa ja kappaleissa. Se on myös aihe, josta puhuminen alkaa olla nähty.

– Ihmiset ovat alkaneet ajatella, että taas se itkee sitä tuolla lehdissä. Ekojen haastattelujen jälkeen aika harvoin olen sitä itse kuitenkaan ottanut puheeksi. Jo nyt olen vähän leimautunut siksi "hakatuksi naiseksi", enkä halua sitä.

Roineesta kirjoitettuja juttuja lukiessa onkin merkillepantavaa, että ne alkavat aina pahoinpitelystä ja loppuvat räppäämisen aloittamiseen. Niissä ei kerrota kuinka Roineen lempiharrastus on

karaokessa Amy Winehousen tai Paula Koivuniemen laulaminen selvin päin tai kuinka hän vetää räppiryhmää nuorille opettaen näille taitojaan.

– Haluan opettaa heille, että omat kokemukset ja tunteet voi purkaa teksteihin. Itse kirjoitin Huoranteloitus-kappaleen, jotta sain käsiteltyä vihan tunnetta erästä toista naista kohtaan. Kappale on väkivaltainen, mutta parempi kirjoittaa se paperille kuin tehdä oikeasti, eikö?

Tekipä Roine lyhyen vierailun politiikkaankin.

– 2013 minulle tuli yhtäkkiä useita haastatteluja eri lehdissä ja aika nopeasti useat eri puolueet pyysivät minut mukaan politiikkaan. Olen aina ollut sellainen, että hurahdan johonkin juttuun tosi helposti. Se on itse asiassa varmaan yksi syy nuoruuteni vaikeuksiin. Päätin sitten lähteä mukaan Vasemmistoliiton toimintaan.

– Aika pian kuitenkin huomasin, että sekin jättää oman leimansa. Sanomisiani tulkittiin aina tiettyjen lasien kautta eikä se tuntunut minusta hyvältä.

Viimeinen niitti tuli Roineen julkaistua Munaton mies -kappaleen, joka kertoo kärjistäen ja melko värikkäin sanankääntein siitä, kuinka Mercedes Bentso iskee varatun miehen naisen ja kuinka hän on parempi sängyssä kuin yksikään mies.

Kappale teki harvinaisen tempun, sillä se onnistui suututtamaan sekä miesasialiikkeen että feministit.

– Feministien reaktio tuli minulle yllätyksenä. Miesasialiikettä osasin ehkä enemmän odottaa. Henry Laasanenkin kirjoitti muistaakseni, että aika hyvä saavutus, Roine nauraa.

Räppäri päätti jättää politiikan ja keskittyä taas sataprosenttisesti musiikkiin. Tällä hetkellä hän viimeistelee toista albumiaan.

– En sylje enää yksittäisistä traumakokemuksista, vaan nyt on mukana hiukan analyyttisempi ote. Että miksi minulle tapahtui niin kuin tapahtui ja miksi näin asioita, joita ehkä kenenkään ei pitäisi nähdä. Se keskittyy muutenkin enemmän elämään Ei koskaan enää -levyni maailmankuvan jälkeen.

– Erityisen innoissani olen siitä, että tuotanto ja taustat ovat nyt paljon parempia. Ensimmäistä kertaa jokaiselle biisille on räätälöity oma biitti, enkä vaan saa taustaa ja räppää sen päälle, räppäri fiilistelee.

Haastattelussa nousee vielä esiin eräs teema, josta Roine ei ole juurikaan puhunut. Hänen tarinassaan naisen tunnetuin ihmissuhde on tähän mennessä ollut aikaisemmin hänet pahoinpidellyt mies, mutta viime vuodet hän on seurustellut kumppanin kanssa, jota kuvailee ensimmäiseksi kunnon suhteekseen.

– Hän on minulle todella tärkeä ja ymmärtää minua ja syitä, miksi välillä käyttäydyn niin kuin käyttäydyn. Kokemuksieni takia sisälläni on mustasukkaisuutta ja vihaa, joka saattaa aina välillä räjähtää ulos. Hän kuitenkin aina tukee minua. Juuri sitä tarvitsen, Roine hymyilee.

Ehkä nyt voimme siirtyä Mercedes Bentson tarinassa seuraavaan lukuun.

Mercedes Bentso

Debytoi vuonna 2012 ensimmäisellä sinkullaan Personal Raineri.

Julkaisi ensimmäisen levynsä Ei koskaan enää vuonna 2017.

Mentoreita räppärit Steen1 (nykyisin Kale) sekä Pyhimys.

Oli vuonna 2012 mukana Temppeliaukion kirkossa esitetyssä Veijo Baltzarin näytelmässä Jumala on suuri.

Helsingin Yhteiskunnallinen Opisto myönsi Bentsolle Yhteiskunnallisen tietoisuuden herättäjä 2013 -palkinnon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 2. Työmaa sotkee Triplan liikennettä – kävelyputken korjaus kestää lokakuulle
 3. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 5. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 6. Evan tutkimus: Enemmistön mielestä talouskriisi on yhtä tärkeä torjua kuin koronaviruksen leviäminenkin – Yrittäjät halukkaimpia tinkimään omista eduista yhteiseksi hyväksi
 7. Moottoripyöräilijä pakeni poliisia Espoossa hurjaa vauhtia, kunnes kaatui ja pyörä syttyi tuleen
 8. Kaksi miljoonaa suomalaista ei vielä tiedä, missä viettää lomansa – kyselyssä yli puolet suosii kotimaata
 9. Nuorilta kaahareilta kortit kuivumaan – Tuusulanväylällä nopeutta 160 km/h
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. T24: Viro menetti alkuvuonna 200 000 turistia koronakriisin takia
 12. EIT-huijauksen esitutkinta laajentui: Väärennettyjä papereita irakilaismiehen väitetystä kuolemasta toimitettiin oikeudelle jo Suomessa
 13. Ministeriö haluaa hankkia lisää suojavarusteita 100 miljoonalla – Hankinnalla pyritään turvaamaan myös kotimaista tuotantoa
 14. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 15. Koronakevään puutarhatöistä ja varastojen siivouksista ennätyksellinen ruuhka Sortti-asemille – kävijämäärä joudutaan rajoittamaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 3. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 4. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 6. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 7. Vauvalle teipattiin tutti suuhun – poliisi epäilee vauvan huoltajia törkeästä pahoinpitelystä, heitteillejätöstä ja huumausainerikoksesta
 8. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 9. Auto ilmiliekeissä Espoossa aamuyön hämärissä – Poliisi kaipaa havaintoja erityisesti huppariasuisesta miehestä
 10. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 11. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 12. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 13. Kristillisten Mika Ebeling kannattaa vaihtoehtoista tapaa koronan nujertamisessa – "Tätä mahdollisuutta ei pidä jättää käyttämättä"
 14. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 15. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.