Tappava tauti yhä useammin hallinnassa – nämä syövät Suomi selättää nyt

Kaikki syöpäpotilaat odottavat leikkauksen jälkeistä toipumisennustetta. Suomessa yhä useampi syöpäpotilas jää operaation jälkeen eloon. Tiina Örn / arkisto

Jari Pietiläinen

Yhä useampi selviytyy syövästä, jopa kaikkein tappavimmista syövistä kuten maksa- ja keuhkosyövistä, arvioidaan juuri julkistetussa maailman suurimmassa väestöpohjaisessa tutkimuksessa Concord-3:ssa.

Lancetissa keskiviikkona julkaistu tutkimus kattaa maat, joissa asuu kaksi kolmasosaa maailman väestöstä. Syövästä selviytyminen vaihtelee valtavasti eri maissa, erityisesti tietyissä lasten syövissä. Suomi kuuluu kahdeksan parhaan selviytyjämaan joukkoon.

Parhaiten syövistä on selviydytty viimeisten 15 vuoden aikana Suomessa, Norjassa, Islannissa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Euroopassa viiden vuoden suhteelliset elossaololuvut rintasyöpäpotilailla kasvoivat 85 prosenttiin yli 16 maassa, kun Itä-Euroopassa ne olivat vielä selvästi pienempiä, esimerkiksi Venäjällä 71 prosenttia.

Suomessa rintasyöpään sairastuneiden naisten viiden vuoden suhteellinen elossaololuku oli 89 prosenttia, joka on Islannin ja Norjan ohella Euroopan suurin. Yleisimmistä syöpätaudeista Suomessa selvittiin hyvin myös eturauhasen ja paksusuolen syövistä.

Suomessa 2000-luvulla elossaololuvut ovat kasvaneet etenkin suolisto-, eturauhas-, maksa- ja haimasyöpään sekä ihomelanoomaan ja lymfoomiin sairastuneilla potilailla. Näissä syöpätaudeissa kasvua on ollut yli kolme prosenttiyksikköä.

Elossaololuvut ovat kasvaneet selvästi myös lapsilla, jotka ovat sairastuneet lasten yleisimpään syöpätautiin akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan. Näiden lapsipotilaiden viiden vuoden elossaololuku oli 95 prosenttia, joka oli toiseksi suurin Euroopassa. Korkein elossaololuku oli Maltalla, jossa käytännössä kaikki sairastuneet olivat viiden vuoden kuluttua hengissä.

Aiheeseen liittyvää

 1. Seurauksena verenmyrkytys ja märkäpesäkkeitä – HS: Vähän tunnettu suusairaus vie nyt suomalaisia sairaalaan
  29.1.2018 8:25
 2. Matkalle lähdössä, mutta tautitilanne epäilyttää? Näin saat luotettavaa tietoa jo ennakolta
  17.1.2018 19:52
 3. Timo eli vauhdikasta yrittäjän arkea, kunnes Suomessa yleinen hermostosairaus alkoi jäytää – "Onneksi menin ja tein vielä kun pystyin"
  29.1.2018 7:15
 4. Influenssa jyllää taas – tauti on kaatanut väkeä jo sairaalapetiin
  14.1.2018 7:40
 5. ”Tästä on tulossa uusi kansantauti Suomessa” – liki 50000 suomalaista kärsii suolistosairaudesta, jonka syy yhä selvittämättä
  29.11.2017 8:44
 6. Jopa 1 000 000 suomalaista kärsii – ikävällä suun vaivalla jo kansantaudin mittasuhteet
  6.11.2017 19:05

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut