Kiista arvohuvilan korjauksista jatkuu Helsingissä, omistajalle 20 000 euron uhkasakko – "Viereen rakennetaan kaiken maailman jakomäkiä"

ASUMINEN Kaupungin mukaan Linnunlaulussa sijaitseva huvila on ehtinyt rapistua huonoon kuntoon. Omistaja Aulis Junes on eri mieltä.

Sanna Jompero

Linnunlaulussa valtavaa arvohuvilaa isännöimä Aulis Junes on jälleen kaupungin hampaissa.

Kaupunki asetti tammikuun alussa Junekselle 20 000 euron uhkasakon huvilan parvekkeiden korjaamisesta marraskuuhun mennessä. Kyse on kaupungin mukaan turvallisuudesta, sillä parvekkeet oli jo aiemmin asetettu käyttökieltoon.

Mikäli korjaustoimenpiteitä ei määräaikaan mennessä ole tehty, kaupunki velottaa jokaiselta ylimenevältä kuukaudelta 4 000 euroa ja tekee poliisille ilmoituksen esitutkintaa varten. Toimenpiteistä napsahtaa joka tapauksessa tuhannen euron valvontamaksu.

Lisäksi talon räystäät, syöksytorvet, hulevesijärjestelyt tulee korjata ja talo maalata marraskuuhun 2019 mennessä.

Sain henkisen raivokohtauksen, kun huomasin, että viereen rakennetaan kaiken maailman jakomäkiä."

Junes puhisee jo pelkälle ajatukselle, että kaupunki latelee hänelle ohjeita tai määräaikoja.

– Mikä minä olen niille mitään selvittämään. Ovathan ne esittäneet kymmeniä vuosia vaikka mitä. Minä remontoin tätä omaan tahtiini.

Junes kertoo vastineessa kaupungille korjanneensa syöksytorvia, ettei vesi valu enää talon seinään. Kunnostustoimenpiteitä on tehty ja tullaan tekemään. Muun muassa 700-neliöinen peltikatto on uusittu. Repsottavat yläparvekkeen katot on tuettu mäntypylväillä. Laho-osia on poistettu.

–Kyllähän ne ajattelevat, että siellä on yksi saamarin maajussi, joka asuu isolla tontilla, eikä käänny kaupungin puoleen hakemusten ja muiden kanssa. Minä en halua ottaa vastaan mitään valtion, kaupungin tai EU:n avustuksia.

Kaupungin mukaan huvila on huonokuntoinen.

–Ei tämä missään huonossa kunnossa ole. Tämä on valtavan hyvässä kunnossa. Täällä ei ole yhtään hometta eikä kosteutta. Näin on sanonut eräs täällä käynyt rakennustarkastajakin.

Kaupunki on viimeksi vuosina 2016 ja 2017 kehottanut Junesta kunnostamaan rakennukset ja siistimään pihaa. Viime syyskuussa tehdyllä tarkastuskäynnillä todettiin, ettei korjauksia oltu tehty.

Juneksen mukaan pihamaan pressujen peittämät kasat eivät sisällä jätettä, vaan kasoissa on lämmitykseen käytettävää polttopuuta. Pihalla on myös entisöintikorjauksissa tarvittavaa lautaa, lankkua, parrua ja hirttä, samoin ikkunalaseja.

Samaa kiistaa remontoimisesta ja pihan siisteydestä kaupunki on käynyt Juneksen kanssa jo vuosia.

Kaupunki on vuosien varrella asettanut useita uhkasakkoja ja asioita on puitu jopa hallinto-oikeutta myöten. Junes ei silti luovu periaatteistaan.

–Ne vainoavat minua sen vuoksi, koska ovat saaneet muut huvilan omistajat mukautumaan heidän vaatimuksiinsa, Junes viittaa viereiseen Kirjailijataloon ja toiseen arvohuvilaan.

Vuonna 2007 Junes voitti oikeudessa taistelun verkkaisesta remonttitahdistaan.

Alueelle on haettu suojelukaavaa. Mikäli sellainen saataisiin, Junes lupaa, että sitten alkaa tapahtua.

– Ne haluavat saada selvää, onko minulla mitään suunnitelmaa. Minulla on täysin valmiit suunnitelmat, miten ryhdyn rakennusta tämän jälkeen perinnekorjaamaan. Minulla on omia pääomia, joita sijoittaa.

Junes haluaisi perinnekorjata talon torneineen alkuperäiseen kuntoon ja näyttää vuonna 1891 otettua piirroskuvaa huvilasta.

–Sain henkisen raivokohtauksen, kun huomasin, että viereen rakennetaan kaiken maailman jakomäkiä, toteaa Junes tarkoittaen Alman Median ja UPM:n pääkonttoreita tulevan Keskustakirjaston ja Sanomatalonkupeessa.

Vuosikymmenien aikana Linnunlaulun huvila-alue on pienentynyt ja alueella on ollut myös erilaisia katusuunnitelmia.

Juneksen huvila on näkemisen arvoinen jo sinänsä. Miehen yllätykseksi jopa ulkomaiset turistit tulevat tuon tuostakin piipahtamaan, sillä huvilan sisällä aukeaa oma ainutlaatuinen maailmansa.

Neljäkerroksisen talon huone toisensa jälkeen on sisustettu antiikkihuonekaluilla ja lattiat vuorattu itämaisilla matoilla. Tyylitarkkoja asetelmia vanhoista esineistä on monessahuoneessa. Vanhoja huonekaluja Junes on vuosien varrella ostanut pitkälti kuolinpesistä.

–Minä olen vähän tällainen esteetikko.

Ilmassa leijuu puutalon ja poltetun puun tuoksu. Talo lämpiää talviaikaankin puilla. Sähköä kuluu Juneksen mukaan noin euron per päivä. Kolmen kuukauden sähkölasku on tavallisesti 90 euroa hujakoilla.

Viimeiset Eläintarhan huvilat

1880-luvulla tilanhoitaja Silvasti rakennutti Linnunlauluun yli 1 200-neliöisen huvilan.

Huvilassa on yhteensä 28 huonetta.

Talon omistajan on toiminut myös muun muassa Helsingin Diakonissalaitos.

Aulis Junes osti huvilan 1980-luvulla.

Junes on vuosien aikana kunnostanut taloa omaan tahtiinsa ja kaupunki on asettanut hänelle useita uhkasakkoja.

Talo on yksi harvoista alueella säilyneistä arvohuviloista.

Linnunlaulun huvilat ovat viimeiset jäljelle jääneet huvilat Eläintarhan huviloista.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut