Video: Laulu Porvoossa surmatun lapsen muistolle – "Pieni enkelini, kaipaan sua niin"

Aino-Maija Riutamaa de Mata soittaa flyygeliä ja selloa kauniissa kappaleessa, jonka hän sävelsi Porvoossa murhatun kolmevuotiaan tytön muistoksi. Taltiointi löytyy Youtubesta hakusanoilla Lilla Ängel - Vilja & Aino Riutamaa. Markku Harju

Tanja Kuisma

Youtubessa on soinut jo ainakin tuhat kertaa kaunis laulu, jonka Aino-Maija Riutamaa de Mata teki Porvoossa marraskuussa murhatun 3-vuotiaan tytön muistoksi.

–Pieni enkelinin, kaipaan sua niin. Olet vapaa, olet vapaa, eräänä päivänä tapaamme jälleen.

Suurista tragedioista kumpuaa joskus jotain ainutkertaista, mikä auttaa kantamaan surussa.

Helsingin kaupunginorkesterin sellisti, musiikin maisteri Aino-Marja Riutamaa ei saattanut äitinä ja muusikkona sivuuttaa sitä tunnetilaa, jonka porvoolaislapsen järkyttävä surma Porvoossa synnytti. Hän halusi kirjoittaa kaipuusta ja lohdusta.

–Tiesin heti, että minun tulee tehdä laulu tästä tragediasta ja yritin samaistua lapsensa menettäneen äidin ja isovanhempien asemaan. Tuska, kipu ja ikävä olivat keskeiset tunteet, joita kävin läpi sävellystä tehdessäni. Kutsumukseni ja tehtäväni muusikkona on lohduttaa ihmisiä kivun ja surun keskellä, se on minulle työssäni kaikista merkityksellisintä.

Riutamaa istui flyygelin ääreen ja laulu syntyi muutamassa minuutissa.

Sellon soinnut lohduttavat, eikä kaunista laulua voi kyynelittä kuunnella.

Herkkä melodia sai suomenkieliset sanat, jotka tekijän käly Ingrid Riutamaa käänsi ruotsiksi.

–Ruotsin kieli on mielestäni soivempi laulaa kuin suomen.

Lilla Ängelin laulaa sisko, sopraano Vilja Riutamaa, joka on oopperalaulaja. Äänityksestä vastasi isä, tenori Lasse Riutamaa, joka opettaa laulua Taideyliopistossa.

Riutamaa puhuu musiikin läpäiseväisyydestä.

–Sellon soitolla voi päästä käsiksi sellaisiin asioihin ja tunteisiin sydämessä ja sielussa, joita sanat eivät tavoita. Musiikki läpäisee kognitiivisen kerroksen ja menee syvälle tiedostamattomiin tunteisiin.

Aino-Maija Riutamaa de Mata sanoo säveltävänsä jatkuvasti, mutta ei työkseen vaan harrastuksenaan omaksi ja muiden iloksi.

–Soitan päätyökseni selloa ja se riittää. Olen säveltänyt varmaankin viisivuotiaasta asti, mutta äidiksi tulemisen myötä yhä useammin. Sävellykset kumpuavat sisimmästäni ja aihioita lauluihin syntyy lähes päivittäin, kun istun flyygelini ääressä ja keskityn kuuntelemaan. Minulle musiikin luominen on ilmapiirin ja ympäristön kuuntelemista.

Riutamaan perheeseen kuuluvat 2,5-vuotias tyttö ja 6-vuotias poika, espanjalais-suomalainen aviomies ja hänen 15-vuotias tytär.