Kauppa-auto ei ole mikään peräkylän palvelu – pysähtyy myös Helsingin keskustan tuntumassa

KAUPPA-AUTO Katajanokkasai kauppa-autonsa viime syksynä. Alueella on tällä hetkellä vain yksi kauppa.

Kauppa-auto on totuttu näkemään syrjäisempien alueiden arjen pelastajana, mutta Helsingin ytimeen, Katajanokalle, kauppa-auto on lokakuusta alkaen kurvannut kerran viikossa.

Makupisteen kauppias Kati Stenman tuskailee alkuun, miten pakettiauto mahtuu ohittamaan autoja ahtaassa paikassa, mutta auto sujahtaakin vaivattomasti Katajanokan entisen vankilan sisäpihalle.

Paikalle on saapunut vajaa kymmenen asiakasta noutamaan viikoittaista ruokakassiaan.

Rattailla poikansa Paju Kaveniuksen, 1, kanssa paikalle tullut Iiris Savela kuuli kauppa-autosta ennen joulua ja on siitä lähtien käyttänyt palvelua viikoittain.

–Tämä on aivan mahtava ja tosi kätevä. Isoihin kauppoihin on täältä matkaa. Nyt ei tarvitse kantaa. Muutenkin kannatan ideaa, että saa lähiruokaa ja luomua.

Tällä kertaa Savela tilasi kauppa-autolta neljä kiloa hedelmiä.

Myös Zorbas-koiransa kanssa autolle tullut Milla Risku on innoissaan lähipalvelusta.

– Tämä on samalla ollut kiva yhteisöllinen juttu, kun jengi tulee yhdessä odottelemaan. Katajanokka on kylämäinen yhteisö muutenkin. Tuotteen, kuten hedelmät ja vihannekset, ovat Riskun mukaan olleet laadukkaita.

Kauppa-autolle tulleen katajanokkalaisen Samuli Aspisen vaimo tekee tavallisesti tilauksen ja käy kauppa-autolla, mutta tällä kertaa Aspinen noutaa autolta hedelmät ja jogurtit.

–Tämä on kätevä. Katajanokalla kun on nykyisin vain yksi kauppa, sanoo Aspinen, joka käy ruokaostoksilla lähi-Alepan lisäksi myös Stockmannin Herkussa ja joskus myös Viikin Prismassa.

Keskiviikkoisena iltana tuuli tuivertaa nokalla kylmästi, mutta auton ympärillä tunnelma on puheensorinoineen lämmin. Auto viipyy entisen vankilan sisäpihalla vain 15 minuuttia, joten kassit on hetkessä jaettu.

Kiva yhteisöllinen juttu, kun jengi tulee yhdessä odottelemaan.

Katajanokalla kaupaksi käyvät erityisesti luomuhedelmät ja vegekassi, johon on pakattu vuodenajan vihanneksia. Asiakkaat ovat löytäneet myös luomukananmunat ja -lihan. Stenman hakee tuotteet paikallisilta yrittäjiltä ennen kuin lähtee ajamaan Katajanokalle.

–Keskimääräinen ostos on ehkä noin 70 euroa, sanoo Stenman.

Idea säännöllisesti alueella käyvästä kauppa-autosta lähti Katajanokkaseuran aktiiveilta, sillä Katajanokan vanhalla puolella ei ole kauppaa tällä hetkellä lainkaan.

–Katajanokalla on huonot palvelut, kun on vain Alepa. Ajattelin, että tämä olisi ehkä pieni parannus tarjontaan, sanoo seuran puheenjohtaja Tuula Palaste

Palaste on itse ostanut autolta lihaa, kasviksia, hedelmiä, lakua, kananmunia ja avokadoja.

Katajanokalla on Makupisteen ensimmäinen kauppa-autopysäkki, jossa auto käy viikoittain säännöllisesti. Rakenteilla olevassa Kruunuvuorenrannassa palvelua kokeiltiin viime syksynä, mutta asiakkaita ei ollut riittävästi, jotta palvelu olisi ollut yrittäjälle kannattavaa.

Tuotteet tilataan etukäteen

Kauppa-auto on viime syksystä alkaen käynyt Katajanokalla kerran viikossa.

Luomukauppa-auton palvelua tarjoaa Makupiste (makupiste.verkkokauppaan.fi).

Tuotteet tilataan saman viikon maanantaina sähköisesti ja noudetaan keskiviikkona kauppa-autolta.

Luomukauppa-auto saapuu Katajanokalle keskiviikkoisin kello 17.30–17.45.

Kauppa-autopysäkki sijaitsee osoitteessa Linnapuisto.

Minimitilaus Katajanokan kauppa-autopysäkillä on 25 euroa.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Helsingin kaupunki

Mainos: Helsingin kaupunki

50-luvun kerrostalo puolitti lämmityskulunsa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut