Yksinkertaiset vinkit: Näin tuunaat jauhelihakastiketta – kokeile eri versioita

RUOKA Arkiruuan kestosuosikista voi varioida eri versioita kastikkeita ja lisukkeita vaihtelemalla.

Tomaattipohjainen jauhelihakastike on sitä parempaa, mitä hartaammin sitä viitsii keitellä. Tiina Kovanen-Bergman

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kasvisruuan suosion noususta huolimatta Suomessa syödään edelleen paljon lihaa; lähes kahdeksankymmentä kiloa asukasta kohti vuodessa. Suosituimmat liharuuat valmistetaan jauhelihasta, jota löytyy noin joka toisesta lempiruuastamme. Yksi kestosuosikeista on jauhelihakastike.

Jauhelihakastiketta valmistetaan niin kodeissa kuin laitoskeittiöissä erilaisina versioina, mutta ne kaikki kulkevat saman nimen alla. Perinteisimmillään jauhelihakastike tehdään suomalaisittain voista ja vehnäjauhoista sekoitettuun ruskeaan kastikkeeseen.

Kansainvälisesti perinteisin versio taitaa olla tomaattipohjainen jauhelihakastike, jonka kuuluisin versio on italialainen ragu.

Saapasmaan kotikeittiöissä tomaattipohjaista kastiketta keitetään tuntitolkulla. Paikallisten mammojen kerrotaan keittävän kastikettaan jopa vuorokauden.

Tomaattipohjaista kastiketta onkin hyvä keittää ainakin puoli tuntia, jolloin tomaattien kirpeys taittuu ja makumaailmasta tulee pehmeämpi.

Jauhelihakastikkeiden parhaimmistoon kuuluvat myös kermaiset versiot. Kastikkeen voi tehdä ruokakermaan, jolloin sitä voi suurustaa paksummaksi.

Toisaalta esimerkiksi pastakastikkeiden on hyvä ollakin juoksevan nestemäisiä, jolloin kastike imeytyy pastaan paremmin. Pastaa syödään oikeaoppisesti lusikalla ja haarukalla juuri siksi: lusikkaan kerätään neste, jossa pasta pyöritetään haarukalla.

Ruokakerman voi myös vaihtaa paksumpaan smetanaan, ranskankermaan tai tuorejuustoihin, joiden maustetuista versioista saa kastikkeeseen vaivatta uuden vivahteen.

Jos taas yhdistää tomaattikastikkeen ja kerman, avautuu jälleen uusien mahdollisuuksien kastikemaailma. Kokeilemalla löytyy oma suosikki.

Jauhelihakastike on myös hyvä ruoka fleksaamiseen eli kasvisten lisäämiseen. Perinteisinkin kastike taipuu siihen, kun joukkoon lisää esimerkiksi porkkanaa ja palsternakkaa.

Kastikkeen kaveriksi voi keittää mielensä mukaan hiilihydraattipitoista pastaa, perunoita tai riisiä, mutta kokeilemisen arvoinen on myös proteiinipitoinen kvinoa.

Kun jauhelihakastikkeen tekee alusta alkaen itse, kannattaa kerralla tehdä vähän yli tarpeen. Kastikkeen maku paranee jääkaapissa niin, että se on parhaimmillaan mausteiden muhittua päivän tai pari.

Jos kastiketta lisukkeineen jää yli, tai sitä tekee tupla-annoksen, saa siitä seuraavaksi päiväksi hetkessä uuden ruokalajin laittamalla ainekset uunivuokaan. Päälle vain juustoraastetta, ehkä pari siivua tomaattia ja koko komeus uuniin paistumaan, kunnes juustokuori on kullanruskea.

Näin paistat jauhelihan oikein

Anna jauhelihan olla huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia, jottei se olisi aivan jääkaappikylmää pannulle laitettaessa.

Jauhelihassa on aina vähän rasvaa, joten sitä ei tarvitse juurikaan lisätä pannulle. Kuumenna pannu riittävän kuumaksi!

Murenna jauhelihaa hieman pannulla ja anna sen kuumentua hetki. Älä murusta jauhelihaa kokonaan vielä tässä vaiheessa. Muuten pannu saattaa jäähtyä liikaa ja jauhelihasta alkaa irrota nestettä pannulle ja ruskistuminen ei onnistu.

Kun liha on hetken kuumentunut pannulla, jatka sen murustamista puuhaarukalla.

Kun pannu on riittävän kuuma etkä hosu murustamisen kanssa, jauheliha pitää nesteet sisällään ja ruskistuminen onnistuu. Mausta jauheliha vasta ruskistamisen jälkeen.

Lähde: HKScan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
  2. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
  3. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
  4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
  5. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
  6. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
  7. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
  8. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
  9. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
  10. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä
  11. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
  12. T24: Korona romahdutti Virossa yöpyneiden turistien määrän huhtikuussa – Laskua oli 95 prosenttia
  13. "Unelma omistusasumisesta istuu suomalaisissa tiukassa" – Asuntolainoja haetaan enemmän kuin vuosi sitten
  14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
  15. T24: Tänä kesänä Tallinnan julkisessa liikenteessä ei voi ostaa matkalippuja kuljettajalta

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
  2. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
  3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
  4. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
  5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
  6. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
  7. T24: Tallink sulkee City-hotellinsa Tallinnan keskustassa syksyllä – Luvassa on myös lisää irtisanomisia
  8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
  9. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
  10. Palkkasurman uhriksi joutunut Volkan surmattiin Vuosaaressa vuonna 2003 – Jari Aarnio joutuu jälleen vastaamaan syytteisiin
  11. Senaatintorin jättiterassille tulossa lähes 500 asiakaspaikkaa – Nämä yrittäjät voivat hakea mukaan
  12. Tätä on odotettu: HSL lupaa matkakortin nettilatauksen viimein käyttöön maanantaina
  13. Yksi huume pk-seudulla nousee nyt ylitse muiden – "Käytetään ennätyksellisen paljon"
  14. Parkkipaikkoja ja uusi baana Viikkiin – Hienot havainnekuvat kertovat: Tällaista on luvassa
  15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.