Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Helsingin väestönkasvusta kolme neljäsosaa ulkomaalaistaustaisia – näistä kieliryhmistä tulee nyt eniten muuttovoittoa

Joka seitsemäs helsinkiläinen on ulkomaalaistaustainen. Helsingissä asui vuoden 2017 alussa yhteensä 94888 ulkomaalaistaustaista henkilöä, mikä oli 14,9 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Alle 7-vuotiaista helsinkiläisistä ulkomaalaistaustaisia oli lähes joka viides.

Ulkomaalaistaustaisella tarkoitetaan henkilöä, jonka molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla.

Kaikista ulkomaalaistaustaisista 17 prosenttia oli syntynyt Suomessa eli kuului ulkomaalaistaustaisten toiseen sukupolveen. Tiedot selviävät Helsingin kaupunginkanslian ylläpitämältä ulkomaalaistaustaisethelsingissa.fi-sivustolta.

Vuonna 2016 ulkomaalaistaustaisten määrä kasvoi 5 010 hengellä eli 5,6 prosenttia. Kasvuprosentti oli alhaisin kymmeneen vuoteen, mutta silti lähes kolme neljäsosaa kaupungin väestönkasvusta tuli ulkomaalaistaustaisista.

Helsinkiläisten ulkomaalaistaustaisten yleisimmät taustamaat olivat 2017 alussa entinen Neuvostoliitto, Viro, Somalia, Irak ja Kiina. Vuoden 2016 aikana eniten kasvoi aasialaistaustaisten ja afrikkalaistaustaisten helsinkiläisten määrä.

Vuonna 2016 Helsinki sai ulkomaista muuttovoittoa vieraskielisistä suunnilleen saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Sen sijaan vieraskielisten muuttovoitto muualta Suomesta kasvoi.

Lue myös:Virolaisten virta vie pois Helsingistä – muuttovoitto koostuu nyt pitkälti turvapaikan saaneista

Seudun sisäisessä vieraskielisten muuttoliikkeessä Helsinki kuitenkin menetti 772 asukasta, mikä oli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Vieraskieliset muuttivat Helsingistä erityisesti Vantaalle.

Vuonna 2016 Helsinki sai eniten muuttovoittoa arabiankielisistä, somalinkielisistä sekä venäjänkielisistä.

Venäjänkielisten ja somalinkielisten nettomuutto oli samaa suurusluokkaa kuin edeltävänä vuonna, mutta muuttovoitto arabiankielisistä kasvoi.

Vuonna 2016 vironkielisten muuttotappio Helsingistä oli 230 henkeä. Vielä kymmenen vuotta sitten muuttovoitto vironkielisistä oli noin 500 henkeä vuodessa, ja huippuvuonna 2012 muuttovoitto oli kasvanut lähes 1 000 henkeen. Tämän jälkeen muuttovoitto vironkielisistä lähti jyrkkään laskuun.