Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Koronkiskonta palasi Suomeen: Karu ilmiö näkyy oikeusistuimissa – "Korko on ollut jopa 400 prosenttia"

Pikavippien helppo saatavuus ja suuri suosio näkyvät entistä rajummin suomalaisten velkaantumisessa. Ilmiö tuottaa työtä myös oikeusistuimissa.

Esimerkiksi Vantaan käräjäoikeuden käsittelemien riidattomien velkomisasioiden määrä kasvoi viime vuonna roimasti.

Niin kutsuttuja summaarisia riita-asioita käsiteltiin noin 20 000, mikä on noin 20 prosenttia edellisvuotta enemmän. Velkomisasioita oli 2016 ja 2015 noin 16 000 kumpanakin vuonna.

– Pikavipit selittävät rajua kasvua. Kymmenessä vuodessa riidattomien velkomisasioiden määrä on jopa tuplaantunut, selvittää Vantaan käräjäoikeuden laamanni Timo Heikkinen

Vajaa puolet viimevuotisista tapauksista koski maksamattomia pikavippejä. Muita velkomisasioita ovat esimerkiksi nettikauppojen osamaksut ja vuokrarästit.

Käräjäoikeuden osastonjohtaja Jyrki Rinnemaa arvioi, että kulutukseen kannustava yleinen ilmapiiri ja lainojen voimallinen markkinointi ajavat yhä useampia ottamaan pikavippejä.

Yleinen ilmapiiri ja lainojen voimallinen markkinointi ajavat yhä useampia ottamaan pikavippejä."

Rinnemaa kertoo, että velkomisasioissa haastehakemuksen kohteena on tyypillisesti vähäosainen tai nuori, joka on joutunut pikavippikierteeseen. Ensin henkilö on ottanut verkon kautta yhden pikavipin esimerkiksi pesukonekorjausta varten. Kyseessä on usein kuukausittain lyhennettävä 2 000 euron joustolaina, jonka vuosikorko on yli 100 prosenttia.

Lainanottaja on tehnyt siinä pahan virheen, ettei hän ole lukenut pikavipin maksuehtoja. Toisaalta ehdot ovat joskus epäselviä ja voivat johtaa harhaan: niissä saatetaan kertoa yhdeksän prosentin kuukausikorko, muttei ilmoiteta todellista vuosikorkoa. Oikeudessa on puitu juttuja, joissa vuosittainen korko on ollut jopa 400 prosenttia ja korkokulut satoja euroja.

Vuosittainen korko on ollut jopa 400 prosenttia."

Valtavat korot yllättävät lainanottajia. Vähitellen arki käy yhä sietämättömämmäksi lainanmaksun takia.

Kun lainanottaja koettaa selvitä ahdingosta ottamalla lainaa toiselta lainafirmalta, syntyy noidankehä, jossa henkilö maksaa vanhaa pikalainaa pois uudella lainalla.

Hän kitkuttelee näin yleensä noin vuoden, kunnes yksittäinen lasku katkaisee kamelin selän. Kun tapaus päätyy oikeuteen, henkilöllä on usein kontollaan 6–7 maksamatonta pikavippiä, hoitamattomia perintäkuluja ja velkaa useita tuhansia euroja.

Pikavippien korkoja on yritetty rajoittaa lakimuutoksilla, kuten korkokatolla. Heikkisen mukaan lainayritykset ovat taitavia kiertämään säädöksiä. Firmat ovat alkaneet tarjota pienten 50 euron pikavippien sijaan 2 000 euron joustoluottoa, jota korkokattosäädös ei koske.