Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vanhankaupunginkoskella suunnitellaan kunnostustöitä – padon purku osoittautui mahdottomaksi

Vanhankaupunginkosken itähaaran kunnostuksen yleissuunnittelu on käynnissä.

Työ liittyy siihen, että aiemmin kaupunki tuli tulokseen, ettei Vanhankaupunginkosken länsihaaran padon purkaminen ole realistinen hanke muun muassa alueen historiallisen arvon takia.

Vanhankaupunginkosken padon purkamisen edellytyksiä ja vaihtoehtoisia toimenpiteitä selvitettiin valtuustoaloitteen johdosta. Kaupunginhallitus linjasi tammikuussa 2017, että jatkossa tulee suunnitella kalojen nousuedellytysten parantamista kosken itähaarassa.

WSP Finland on nyt tehnyt alustavan suunnitelman itähaaran loiventamisesta ja virtausolosuhteiden muuttamisesta, joka auttaisi erityisesti siian nousua. Tällä hetkellä meritaimen ja lohi nousevat Vantaanjokeen Vanhankaupunginkosken itähaarasta, mutta kosken profiili on liian jyrkkä heikompien nousijoiden osalta.

Suunnitelmaa varten on kartoitettu itähaaran vedenalaista luontoa ja kulttuuriperintöä. Suunnitelmassa on kiinnitetty huomiota siihen, että alueen suojeluarvoja ei heikennetä. Osin suunnittelualueella sijaitsee Suomen merkittävin uhanalaisen vuollejokisimpukan keskittymä.

Itähaaraa on kunnostettu aikaisemmin 1980- ja 1990-luvuilla.

Vanhankaupunginkoski on suosittu kalastuspaikka. Kalastuksen ohella itähaaran koskialue on tärkeä kohde myös melojille.

Suunnitelman luonnos on valmistunut ja siitä pyydetään kommentteja verkossa osoitteessa kerrokantasi.hel.fi/vanhankaupunginkoski_itahaara