Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kerran näinkin päin: helsinkiläisen Kalervon asumiskulu laskee 380 euroon kuussa

ASUMINEN Asumisoikeusasukkaat pelkäävät, että lakimuutokset voisivat tehdä heistä vuokralaisia.

Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus (Ara) vertaili ensimmäistä kertaa asumisoikeusasuntojen vastikkeita. Niissä oli Helsingissä viime vuonna yli neljän euron ero neliöltä.

Halvimmat vastikkeet olivat pääkaupunkiseudulla Helsingin Asumisoikeus Oy:n Haso-asunnoissa, keskimäärin 9,69 euroa neliöltä.

Kontulalainen Kalervo Äiräs asuu Hason talossa. Hänen vastikkeensa oli viime vuonna 11,32 euroa. Vastikään se aleni 10,84 euroon.

– 35 neliön asunnossa se tarkoittaa asumiskulujen pienenemistä melkein 17 eurolla kuukaudessa, Äiräs iloitsee.

Eläkkeellä oleva Äiräs pitää asuinkulujaan kohtuullisina:

– Maaliskuusta lähtien noin 380 euroa kuukaudessa.

Elinikäisestä asumisoikeudestaan Äiräs maksoi reilut kymmenen vuotta sitten ”kymppitonnin”.

Kallein keskikäyttövastike oli Aran mukaan Avain Asumisoikeus Oy:llä, 13,89 euroa ja Asuntosäätiön Asumisoikeudella (Asokodit) lähes yhtä paljon, 13,53 euroa.

–Asokodit pitää kohteensa kunnossa ja siten asukkailleen turvallisina ja viihtyisinä. Korjauskustannukset ovat merkittävä vastikkeilla katettava kuluerä, toimitusjohtaja Jari Riskilä perustelee.

Hason edullisiin vastikkeisiin vaikuttaa se, että asukkaat päättävät siivouksesta, hankinnoista ja korjauksista.

Asumisoikeusasujan onnea häiritsevät hallituksen ajamat lakimuutosesitykset. Pahimmillaan ne mahdollistaisivat asukkaiden muuttamisen vuokralaisiksi ja tuplaisivat tai triplaisivat asumisuran hinnan luvatusta.

Aso-talojen muuttamista vuokrataloiksi perustellaan sillä, että muualla Suomessa aso-asunnoista on ylitarjontaa, ja taloyhtiöt ovat joutuneet lunastamaan asuntoja.

Uudella lailla talo voitaisiin vapauttaa aso-rajoituksista, jos vuokralaisia olisi enemmän kuin aso-asukkaita.

Lakimuutoksiin liittyy kiista siitä, kuka talot omistaa. Pitkäaikaiset aso-asukkaat ovat maksaneet talon vastikkeissaan.

Muutosehdotuksen myötä talo voisi Suomen Asumisoikeusasukkaat ry:n (Saso) mukaan siirtyä huoltoyhtiön yksityisomaisuudeksi.

Sason mukaan aso-asujia on välillisesti karkotettu asunnoistaan pitämällä vastikkeita liian korkeina. Laissa on määritelty, mitä kuluja vastikkeissa voidaan periä.