Pankkiasiakkaiden syrjinnästä kymmeniä valituksia – KL: Nordea-kohu vain yksi esimerkki

Kuvituskuva. Arkisto/Riina Haapala

Tanja Kuisma

Nordeasta asuntolainaa hakenut Yagmur Özberkanin ei ole ainoa kaltoin kohdeltu. Syrjinnästä tulee paljon valituksia yhdenvertaisuusvaltuutetulle, kirjoittaa Kauppalehti.

Tasa-arvoinen kohtelu nousi otsikoihin turkkilaistaustaisen Ylen radiojuontajanhakiessa asuntolainaa Nordeasta, jossa virkailija käski hänen palata kotimaahansa.

Özberkan on asunut Suomessa varhaislapsuudestaan ja on Suomen kansalainen.

Kauppalehden haastatteleman yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan pankeista tulee vuosittain kymmenittäin valituksia yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon.

Kyse on usein henkilöyden todentamisesta kansallisuuteen, etniseen taustaan tai vammaisuuteen liittyen. Syrjintä ei siis aina tarkoita rasismia.

–Joissakin tapauksissa pankki on evännyt palveluja sillä perusteella, että pankki ei ole voinut varmistaa, ymmärtääkö henkilö sopimuksen sisällön, Pimiä sanoo.

–Useat tilanteet ratkeavat niin, että lähetämme henkilölle aiemman päätöksen ja hän voi mennä sen kanssa esimerkiksi pankkiin.

Henkilöyden todentaminen on ollut valitusten syy myös Finessä, jonne on tullut paljon valituksia etenkin pankkitilin avaamiseen ja verkkopankin tunnuksiin liittyen.

Finen taustalla ovat Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Finanssivalvonta ja rahoitusalaa edustava Finanssiala ry.

–Meillä ei syrjintä näy erillisenä yhteydenoton syynä, Finen toimitusjohtaja Elli Reunanen sanoo KL:lle.

Hän muistuttaa, että pankeilla on tiukat asiakkaiden tunnistamiseen liittyvät määräykset. Henkilöllisyystodistuksista pankit käytännössä kelpuuttavat vain tavallisen passin ja ajokortin, mutta esimerkiksi Nordea ja Aktia eivät hyväksy muukalaispassia. S-Pankki hyväksyy sen, kuten myös Suomen viranomaisen myöntämän pakolaisen matkustusasiakirjan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.