Suomalaismalli Taru voitti syömishäiriön ja törkysivuston luoman kohun – "Kateus on suomalainen erityispiirre"

HENKILÖ Verkon kuvapalvelut tarjoavat helposti vääristyneen kauneusihanteen, sanoo malli ja personal trainer Taru Kalenov.

Se mikä ei tapa vahvistaa, sanotaan. Tämä käytetty sanonta tulee elävästi mieleen Taru Kalenovin elämänkokemuksista.

Helsinkiläislähtöinen personal trainer ja malli oli vielä lapsi, kun hän päätti omistaa elämänsä voimistelulle kolme vuotta vanhemman isosiskonsa inspiroimana vuosituhannen vaihteessa.

– Aluksi äitini kielsi minulta voimistelun. Kun näin siskostani kuvattuja videoita kisoista, aloin opetella liikkeitä niistä. Tämän jälkeen äitini ymmärsi päästää minut voimistelujoukkueeseen, 26-vuotias nainen muistelee nyt.

Parhaimmillaan Taru harjoitteli päivittäin 2–4 tuntia. Kun muut koulukaverit yläasteella juhlivat viikonloput, Tarulla oli kisat, leiri tai treenit.

– En ollut lainkaan kateellinen tai katkera heille, koin voimistelun niin paljon tärkeämmäksi. Joukkueesta tuli toinen perhe.

Taru pääsi voimistelijana MM-tasolle asti, kunnes hänen tiiminsä hajosi joukkuetovereiden keskittyessä opiskeluun, työelämään tai parisuhteeseen täysikäisyyden myötä.

Huippu-urheilijan uran loputtua tyhjiö piti täyttää jotenkin. Tarulle se tarkoitti anoreksiaa. Blogissaan 166-senttinen nainen kertoo painaneensa alimmillaan vain 39 kiloa.

Syömishäiriöt ovat yleistyneet todella paljon."

– Mitä syvemmälle sairauteen menee, sitä vaikeampaa on parantua. Koin suurta tyydytystä pystyessäni tiputtamaan painoa entisestään, mutta samalla vihasin anoreksiaa, joka pilasi elämäni. Puhtaan raivon avulla pystyin lopulta tervehtymään, hän kertoo.

Kalenov haluaa esimerkillään rohkaista kanssasisariaan hakemaan apua syömishäiriöihin.

Puhuttuaan anoreksiastaan hän on saanut jakaa vertaistukea lukemattomille kohtalotovereille.

– Kun kirjoitin kokemuksistani blogin, sähköpostini kirjaimellisesti räjähti. Saan aiheesta apupyyntöjä edelleen. Ihminen joka ei ole käynyt sairautta läpi, ei voi ymmärtää sen luonnetta.

Tarun mukaan nykyajan pintaliitokulttuuri ja ulkonäkökeskeisyys tuottaa nuorille naisille entistä enemmän paineita. Ne voivat purkautua vaikka syömishäiriöinä.

– Sairastelu on yleistynyt tosi paljon. Kun nuori on siinä iässä, että hän hakee itseään, niin esimerkiksi täydellisiksi muokatut instagram-kuvat tarjoavat vääristyneen kauneusihanteen. Personal trainerina painotankin normaalin arkiruuan tärkeyttä eri dieettien sijasta.

Taisteltuaan itsensä terveeksi, sai hän ajatuksen osallistua vuoden 2015 Miss Helsinki -kisaan. Vaikka sijoitusta ei tuolloin tullutkaan, oli siemen uudelle harrastukselle kylvetty.

Ihastuin Dubaissa siihen, miten kaikki on siellä niin uutta, hienoa ja puhdasta."

– Tietty kilpailuhenkisyys on kuulunut elämääni oikeastaan aina. Otettuani kisoihin osaa huomasin, että tykkään siitä ihan hirveästi. Tajusin, että minähän olen tässä aika hyvä, Taru nauraa ja väläyttää upean hymyn.

Vuosi sitten oli taas uuden aluevaltauksen vuoro, kun Taru muutti Dubaihin yhdessä miesystävänsä, Scandinavian Hunks -tanssiryhmästäkin tutun Joel Vuorisen kanssa.

– Ihastuin Dubaissa siihen, miten kaikki on siellä niin uutta, hienoa ja puhdasta. Hommat toimii siellä, hän kehuu Arabiemiraattien suurinta kaupunkia.

Taru pyörittää Dubaissa omaa kuntovalmennusyritystään Easy Go Sportsia yhdessä miehensä kanssa.

Vajaassa vuodessa yritystoiminta on kasvanut niin, että nainen suunnittelee jo lisätyövoiman palkkaamista.

– Dubaissa arvostetaan todella paljon skandinaavista osaamista. Voisin palkata ammattilaisia myös Suomesta, mutta ongelmaksi muodostuu asuminen, sillä Dubaissa vuokra töytyy maksaa koko vuoden ajalta.

Kansainvälisestä urasta haaveilevia Taru neuvookin suuntaamaan rohkeasti unelmia kohti.

– Kuulen todella usein sanottavan, että 'ai vitsi, asutsä Dubaissa, mäkin haluaisin joskus'. Heille vastaan yleensä, että mikä estää. Siihen vastataan yleensä 'emmä tiedä', hän hymyilee.

Tietenkään näyttävä kaunotar ei ole välttynyt myöskään kateellisten panettelulta. Tarun mielestä kyseessä on suomalaiskansallinen erityispiirre.

– Voin todeta sen nyt, kun olen asunut muualla ja saanut perspektiiviä asioihin. Toivon, että ihmiset Suomessa voisivat alkaa ajatella positiivisemmin. Miksi aina täytyy kaivaa jotakin negatiivista esiin, hän ihmettelee.

Viime keväänä Taru kohtasi valtavan järkytyksen julkisuudessa, kun pahantahtoinen ulkomainen verkkosivusto kertoi hänen harjoittavan luksusprostituutiota Dubaissa.

Todisteina sivustolla esiteltiin kuvakaappauksia keskustelusta, jonka hänen väitettiin käyneen tuntemattoman miehen kanssa Instagramissa.

Taru painottaa viestiketjua taitavaksi väärennökseksi.

– Myöhemmin on selvinnyt, että viestejä tehtaillut henkilö on tehnyt vastaavaa kiusaa myös muille tytöille.

– Olemme lakimiesten ja poliisin avulla yrittäneet saada sivustoa alas, mutta se on osoittautunut mahdottomaksi, he ovat peittäneet jälkensä ja henkilöllisyytensä niin hyvin.

Facebookissa jouduin blokkaamaan aika monta kaveria."

Verkkosivuston paljastukset ovat olleet suurta herkkua monille vahingoniloisille. He tuntuvat nauttivan päästessään haukkumaan julkkiskaunottarien elämää. Esimerkiksi suomalaisen Vauva-lehden verkkosivuilla aiheesta on keskusteltu jo yli 1 500 kommentin verran.

– Facebookissa jouduin blokkaamaan ja poistamaan aika monta kaveria. Sellaisia, jotka uskovat mieluummin jotain epämääräistä nettisaittia ennen kuin ovat edes kysyneet minulta mitään. Tuollainen saa minut kyllä raivoihini, Taru kiihtyy.

Taistelijaluonteellaan Taru pystyi kääntämään vastoinkäymisen voitokseen. Jupakka ei aiheuttanut myöskään säröä parisuhteelle, vaikka monet verkon pilkkakirveet näyttivät sellaistakin toivovan.

– Uskon, että aiemmat elämänkokemukset auttoivat selviämään tästäkin ja tekemään minusta vahvemman.

Olemme lakimiesten avulla yrittäneet saada sivustoa alas."

Hän suree sitä, että jupakan seurauksena hänen työnsä urheilullisen verkkosivuston bloggarina päättyi. Hän toivookin pystyvänsä palaamaan verkkokirjoittajaksi vielä jonakin päivänä.

– Se on jäänyt, koska olen ollut niin kiireinen töitteni kanssa. Bloggarina pystyy jäsentelemään ajatuksiaan paremmin kuin Instagramissa ja Snapchatissa, hän toteaa.

Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen Tarulla tuntuu riittävän suomalaista sisua sekä slaavilaista tulta ja tappuraa yllin kyllin.

– Kymmenen vuoden päästä yrityksemme on kasvanut jo maailmanlaajuiseksi ja itse voin keskittyä hallinnollisiin tehtäviin ja bisnekseen, nainen visioi.

– Toki olemme Joelin kanssa keskustelleet myös perheen perustamisesta, mutta vielä ei ole sen aika. Tässä vaiheessa haluamme vielä keskittyä uraan.

Taru Kalenov

Syntynyt 28.11.1991 Helsingissä.

Suomalaista ja venäläistä verta omaava malli ja personal trainer.

Asuu Dubaissa Scandiinavian Hunks -tanssiryhmästä tutun Joel Vuorisen kanssa.

On puhunut blogissaan avoimesti anoreksiastaan MM-tason kilpavoimistelijauran päätyttyä.

Joutui seksiviestikohun pyörteisiin keväällä 2017.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut