Virkavalta koventaa otettaan: nämä somekeskustelut Helsingin poliisi haluaa kieltää

Jari Pietiläinen

Helsingin poliision ottamassa tiukan linjan muun muassa rasismikeskusteluun sosiaalisessa mediassa. Helsingin poliisilaitoskertoo Facebook-sivullaan varsin selkeästi, millaisia keskusteluja se aikoo jatkossa suvaita poliisin omilla somepalstoilla.

– Julkaisut, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvän tavan vastaisia, voidaan poistaa, virkavalta kertoo.

– Koska sosiaalisen median sivustot ja profiilit on tarkoitettu poliisi-aiheisiin kysymyksiin ja kommentteihin, kiellettyjä aiheita ovat muun muassa muiden keskustelijoiden haukkuminen, kiroilu ja rasismi sekä rikokseen yllyttäminen.

Poliisi ei halua nähdä myöskään henkilöihin, organisaatioihin, maihin tai kansoihin kohdistuvia vihaviestejä. Yhtä tiukan linjan se ottaa myös tuotteiden ja palveluiden mainontaan ja markkinointiin sekä uskonnollisiin ja poliittisiin kannanottoihin.

– Näiden lisäksi kiellettyjä ovat kirjoitukset, jotka saattavat täyttää rikoslaissa säädetyn yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen tai kunnianloukkauksen tunnusmerkistön, poliisi muistuttaa.

Helsingin poliisin mukaan asiattomat viestit voidaan poistaa ja toistuvasti sääntöjä rikkovan käyttäjän viestintä poliisin profiilissa voidaan estää. Viestin poistamisesta ja estosta ei ilmoiteta kirjoittajalle.