"Ilmassa ollut vihapuhetta" – Espoon kaupungintaloa lyötiin isolla lekalla

Kokoomuksen ryhmä oli lähes yksimielisesti kaupungintalon purkamisen kannalla. Kuvassa purkamista kannattanut Pirjo Kemppi-Virtanen ja sitä vastustanut Jouni J. Särkijärvi. Arkisto/Päivi Tuovinen

Seppo Korkman

Yli kymmenen vuotta tyhjillään seissyt Espoon kaupungintalo puretaan. Valtuusto päätti asiasta värikkään väittelyn jälkeen maanantainaäänin 56–19.

Rintamalinjat purkamisen kannattajien ja vastustajien välillä eivät, ennakkotietojen mukaisesti, noudattaneet puoluekarttaa. Rakennuksen säilyttämisen kannattajia löytyi salin kummaltakin laidalta–kuten myös purkamisen puolesta liputtaneita.

Purkamista vastustanut Kari Uotila (vas.) vertasi kymmenen vuotta sitten käytyä talon purkukeskustelua vihapuheeksi.

–Pienten vesivuotojen perusteella talosta tehtiin "seula", jonkun hiirihavainnon takia "rotanloukuksi " ja mineraalivillapölyn perusteella "hometaloksi".

Uotilan mukaan tulevat sukupolvet eivät anna anteeksi, jos nyt tuhotaan kulttuurihistoriallista, arkkitehtonista ja kaupunkikuvallista ydintä.

Hän esittikin ensin purkuesityksen palauttamista ja lopuksi kaupungintalon peruskorjaamista.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Markkula (kok.) muistutti, että suunniteltu uusi espoolaisten talo olisi muutakin kuin viranhaltijoiden työskentelytila.

–Sinne on suunniteltu toimivat kokoustilat lautakunnille sekä kuntalaispalveluja, purkamista kannattanut Markkula muistutti.

–Radan pohjoispuoli kaipaa uudistamista, muistutti keskustan Yrjö Rossi

Puheenvuoroissa äimisteltiin myös sitä, että kaupungintalon kohtalosta on jouduttu vääntämään yli kymmenen vuotta.

Valtuustotalon kohtalosta päätetään myöhemmin erikseen valtuustossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.