Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Skitsofreniaan löytyi pillereitä tehokkaampi lääke

Pitkävaikutteiset psykoosilääkkeet vähentävät merkittävästi skitsofreniapotilaiden kuolleisuutta, selviää tuoreesta, professori Jari Tiihosen tutkimusryhmän tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin lääkehoidon pitkäaikaisvaikutuksia skitsofreniaa sairastavilla Suomessa ja Ruotsissa. Tutkimukset osoittavat, että lääkehoito pitkävaikutteisilla ruiskutettavilla lääkkeillä vähentää merkittävästi kuolleisuutta ja estää taudin pahenemisvaiheita. Myös sairaalahoidon tarve vähenee.

Pitkävaikutteisten ruiskutettavien skitsofrenialääkkeiden käyttöön liittyy 30 prosenttia alhaisempi kuolemanriski kuin vastaaviin suun kautta annosteltaviin tablettihoitoihin. Taudin oireilu ja sairaalahoidon tarve vähenee 20–30 prosenttia.

–Tutkimus osoittaa kuolleisuuden puolittuvan, jos skitsofreniapotilas käyttää psykoosilääkitystä verrattuna siihen, ettei lääkitystä käytetä lainkaan. Paras tulos saavutetaan käytettäessä pitkävaikutteisia lihakseen ruiskutettavia lääkkeitä, kertoo tutkimusryhmän johtaja professori Jari Tiihonen Karoliinisesta instituutista.

Yhteensä lähes 90 000 skitsofreniapotilasta kattaneissa rekisteritutkimuksissa selvitettiin kaikkien skitsofreniaa sairastavien suomalaisten ja ruotsalaisten lääkitys- ja hoitotietoja.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää lääkityksen pitkäaikaisvaikutuksia ja vertailla eri lääkehoitoja keskenään. Erityisesti haluttiin tutkia eroja tablettihoitojen ja pitkävaikutteisten ruiskutettavien lääkehoitojen välillä. Tutkimuksen rahoittajana toimi lääkeyritys Janssen.