Petri, 51, haluaa Suomeen hyvän vallankumouksen – "Systeemi pelkää varmasti kuin ruttoa"

HENKILÖ Jyväskyläläinen Petri Hirvimäki suunnittelee nukkuvien vallankumousta ja tähtää suomalaisen politiikan huipulle.

Petri Hirvimäki haluaa Suomeen "hyvän vallankumouksen". E-liike.net

Nalle Österman

Taannoin useat yksityishenkilöt alkoivat kerätä itselleen 20 000 kannattajakorttia, jotta voisivat asettua ehdolle tuleviin presidentinvaaleihin Suomen puoluejärjestelmän ulkopuolelta.

Näihin kuuluivat muun muassa pahamaineisen MV-lehden Ilja Janitskin, piraattipuolueen Petrus Pennanen sekä mediapersoona Jussi Ahde Kun Suomi valitsee jälleen uuden presidentin itselleen 28. tammikuuta 2018, ei yksikään tästä kolmikosta ole ehdolla.

Ei ole myöskään jyväskyläläinen Petri Hirvimäki, joka tarjosi itseään haastateltavaksi luettuaan julkaisemamme haastattelun Jussi Ahteesta.

Miksi presidentiksi?

– Presidenttikuvio tässä oli, että lähdin kokoamaan kokonaista aatetta, joka olisi asettautunut nykyistä kaverisosiaalikapitalismia ja näennäisdemokratiaa vastaan, 51-vuotias Hirvimäki selventää visiotaan, jossa pienituloisiakaan ei unohdeta eikä kyykytetä.

Kuka on tämä Hirvimäki? Nopea googlaus löytää aiemmin opettajana ja yrittäjänä työskennelleen miehen verkkosivut, joissa hän kertoo pyrkineensä jo alkukeväästä 2017 perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Rohkea tavoite tyssäsi kuitenkin siihen, ettei miestä edes hyväksytty puolueen jäseneksi.

– Kun kirjoitin persujen verkkosivujen suosituimpia blogeja, sain enemmän tykkäyksiä kuin Sampo Terho. Ehkei minua siksi päästetty puheenjohtajakisaan mukaan, mies pohtii.

– Jälkiviisaana olen pohtinut, miten asioiden laita olisi nyt, jos Hirvimäki olisi persujen puikoissa.

Janitskin on todistanut, millaisella jutulla pääsee mediassa läpi."

Hirvimäen mukaan valtamediat pyrkivät tietoisesti pimittämään näkyvyyttä valtavirran ulkopuolisilta vaihtoehdoilta, koska nämä koetaan uhkana vallitsevalle poliittiselle eliitille.

Tässä on miehen mielestä syy, miksi hän ei ole saanut julkisuutta.

– Ilja Janitskin on todistanut hyvin, millaisella jutulla mediassa pääsee läpi. Meidän ohjelmaamme on paha väittää asiallisesti vastaan, mitä systeemi pelkää varmasti kuin ruttoa. Siinä mielessä olen varmasti Suomen vaarallisin mies, Hirvimäki uskoo.

– Siksi tällainen kuoliaaksivaientaminen on toistaiseksi ollut kaltaiseni henkilön kohdalla tehokkain tapa vaientaa kritiikki. Janitskinin osalta ei, koska on niin epätoivoisia ihmisiä, jotka mieluusti lähtevät "syyrialaisten" kimppuun vallanpitäjien sijasta.

Mies esittelee vuonna 2015 julkaisemansa Unitas-kansanliikkeen 50-sivuisen manifestin, jossa hän esittelee teesinsä "hyvän vallankumouksen" saattamiseksi Suomeen.

– Visioni on, että meillä voi olla hyviä kapitalisteja, onnellisia köyhiä ja naurava keskiluokka sekä kunnollisia virkamiehiä ja poliitikkoja. Eli ne, jotka sata vuotta sitten tappelivat, niin voisivatkin nyt olla parhaita kavereita, Hirvimäki selventää.

Päätöksentekoon ei tarvita valtaholisteja."

– Meidän pitää luoda yhteiskunnallinen käyttöjärjestelmä, joka tuo poliittiseen peliin ja päätöksentekoon ihmiset, jotka eivät ole valtaholisteja vaan visionäärejä ja asiaosaajia ja jotka sanovat, että Suomen täytyy mennä tuonne, vaikka muut sanoisivat ei.

Miehen mukaan nykysysteemin valuvika on korjattavissa hyvin yksinkertaisesti eli Nukkuvien perustulomalliin pohjautuvalla kansalaispalkkamallilla, jolla reaalitalouden rattaat voidaan pitää pyörimässä ja kansalaiset työllistettyinä. Sen myötä ylipolitisoitunut nykyjärjestelmä voidaan ajaa alas.

– Kunhan Suomen poliittisen korruption vääriin mekanismeihin on tehty suursiivous eli ne räjäytetään, Hirvimäki tykittää.

– Näen asian niin, että ne jotka syrjäyttävät tämän nykysysteemin lähtevät pitkälti leipäjonoista ja nukkuvista. Meidän pitää vain vielä joku hyvä kapitalisti tukemaan tätä agendaa – mutta onko nykysysteemissä sellaisia?

Kannatusprosentiksi lasken 40."

Hirvimäki on rekisteröinyt Nukkuvien puolueen yhdistykseksi, jonka hän pyrkii saamaan puoluerekisteriin vielä ennen 2019 eduskuntavaaleja.

Kunnianhimoa mieheltä ei ainakaan puutu.

– Nukkuvien potentiaaliseksi kannatusprosentiksi lasken 40 prosenttia äänestämättä jättävien henkilöiden pohjalta eli tähtäämme pääministeripuolueeksi, mies laskeskelee.

– Kun 30 prosenttia jätti viime eduskuntavaaleissa äänestämättä, niin puolet heistä voitaisiin aktivoida. 20 prosenttia tulee puolestaan kaikista eri puolueiden välillä liikkuvista äänistä. Kolmantena vielä perussuomalaisten ja sinisten kadonneet äänet.

Hirvimäen mielen vetää mietteliääksi se, että uuden puolueen perustamiseen tarvitaan ensin 5 000 kannattajakorttia. Jos puolueen potentiaaliset kannattajat nukkuvat tämänkin keräyksen ohi, ei tule vallankumoustakaan.

– Eihän se niin yksinkertaista ole. Alun alkaen olen ajatellut homman niin, että pannaan vähän painetta nykypuolueisiin ja nykysysteemiin erilaisilla kirjoituksilla, mutta se ei mene niin, hän tietää nyt.

Vaikka Petri Hirvimäki ei loppukuun presidentinvaaleissa päässyt ehdolle, ei mies aio heittää kirvestä kiveen.

– Seuraavissa eduskuntavaaleissa 2019 on sillanpääasemana eduskunta ja siitä pääministeripuolueeksi. Ja tulevathan seuraavat presidentinvaalit jo kuuden vuoden kuluttua, mies virnistää.

Petri Hirvimäki

Syntynyt 24.10.1966 Jyväskylässä.

Entinen yrittäjä ja opettaja, nykyinen kansalaisaktivisti.

Perusti kesällä 2014 Unitas-kansanliikkeen, jolle kirjoitti "hyvän vallankumouksen" manifestin.

Rekisteröi yhdistyksen Nukkuvien puolue – Nukkuvat ry marraskuussa 2017.

Yritti mukaan tammikuun 2018 presidentinvaaleihin kannattajakorttikeräyksellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 2. Musiikkitalo saa lasiterassin, joka on auki pitkälle talveen – Lauri Haav aloittaa ilmaiset kesäkeikat torstaina
 3. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 4. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 5. Maajoukkuetason pelaajat opettavat rantalenttistä ilmaiseksi – katso tästä paikka ja aikataulu
 6. T24: Korona sotki Hiilamon perheen suunnitelmat - Karibian purjehdus vaihtui veneilyyn Baltiassa ja Riian lahdella
 7. T24: Alkoholin kulutus kasvoi Virossa vuonna 2019 – Syynä halventuneet hinnat ja kasvava tulotaso
 8. Kaupunki kysyy asukkaiden ajatuksia terveyspalveluiden ulkoistamisesta – muutos tapahtuu ensi vuoden alussa
 9. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 10. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 11. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 12. T24: Virossa yöpyneiden matkailijoiden määrä pysyi alhaisena myös toukokuussa
 13. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 14. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 15. T24: Myrsky riepotteli Viroa viikonloppuna

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tappajaetanat valtasivat helsinkiläisen asuinalueen – apua pyytänyt asukas ällistyi kaupungin vastauksesta
 2. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 3. T24: Tallinkin ja Eckerö Linen autolähtöselvitys siirtyi uuteen paikkaan Vuosaaren satamassa
 4. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 5. Onko tässä Helsingin seuraava trendialue? –  "Yksiön hinnalla kaksio"
 6. 1700-luvulta yhtäjaksoisesti järjestetyille Helsingin silakkamarkkinoille iso uudistus – "Saaristolaistori ja elämyksiä"
 7. Uusi saarikohde avautui vain muutaman minuutin matkan päässä Kauppatorista – perillä odottaa wau-elämys
 8. Palomestari paljasti huvittavimmat eläintenpelastustehtävät – "Kissa on kiireellisyysluokassa D"
 9. Näin paljon katusoittaja tienaa Helsingin keskustassa – Esa-Pekan bändin yllätys saa Mobilepayn laulamaan
 10. Pienpanimoiden pop up -olutterassi avautuu keskelle Helsingin ydintä – mahtuu 950 ihmistä kerralla
 11. Suomalaiset paljastivat kiihottavimmat seksiasennot: "Äärimmäisen nautinnollinen" – tämän takia 69 on inhokki
 12. Fit model Karoliina Kinnarinen antaa vinkit kesätreenaamiseen – ”Ulkonäkökeskeisyys ja pinnallisuus ovat vääriä käsityksiä ihmisistä, jotka pitävät huolen kropastaan”
 13. Tuula-Maria järkyttyi uimarannan roskista reilut 20 vuotta sitten: Seurauksena syntyi tuhansien ihmisten Roska päivässä -liike – keksi nyt uuden ratkaisun tumppiongelmaan
 14. Hakaniemen hallikauppiaat pelkäävät, vaikuttaako lähes 20 miljoonaa euron huoltopihan rakentaminen vuokriin: "Olotila on ollut ristiriitainen"
 15. 3600 ihmisen asuinalueen rakentaminen alkoi – Kalasataman liikenteeseen useita muutoksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.