Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuoret tekivät alkoholin ja energianuuskan ostotestejä kaupoissa – näin kävi

Helsingissä tehdyissä alkoholin, rahapelien, nikotiininesteiden ja energianuuskan ostokokeissa marras–joulukuussa paljastui, että alkoholivalvonta on tiukentunut. Koeostoista onnistui enää noin kolmannes ilman henkilöpapereita. Koeostajat olivat 18–22-vuotiaita.

Vuonna 2016 koeostoista onnistui puolet ilman papereita. Henkilöllisyystodistus tulee kysyä kaikilta alle 30-vuotiailta näyttäviltä alkoholinostajilta, vaikka juoman ostoon oikeuttava ikä olisi 18 vuotta.

Koeostoja tehtiin yhteensä 38 myyntipisteeseen.

Raha-arpaa ostettaessa vain 19 prosenttia myyjistä kysyi koeostajalta henkilöllisyystodistusta.

Rahapelaamisen osalta ikä tarkastettiin vielä sitäkin harvemmin kun vain 12 prosenttia myyjistä kysyi henkilöllisyystodistusta, eikä siis päästänyt koeostajaa pelaamaan pelikoneelle ennen sitä.

Sähkösavukenesteet eli nikotiininesteet sekä energianuuska olivat ostotesteissä mukana uutena kokeiluna.

Energianuuska on etenkin nuorten suosiossa oleva tuote. Positiivista oli, että energianuuskan koeostajista vain 23 prosenttia sai energianuuskan ostettua.

Mautonta nikotiininestettä ostettaessa tulos oli lähes samanlainen eli noin kolmannes koeostoista onnistui. Tulos vastaa viime vuonna saatuja tupakan ostokoetuloksia.

Helsingin Pakka-ohjausryhmä tulee kevään aikana palkitsemaan ostokokeissa parhaimmat tulokset saaneet myyntipisteet.