Tiesitkö tätä? Tuhansien suomalaisten kuolema olisi ehkä voitu välttää vuonna 1918 – Näillä paikkakunnilla ei haluttu sisällissotaa

Vuoden 1918 sisällissodalla oli merkittävä vaikutus myös suomalaisuuteen ja suomalaisten tapaan hahmottaa oma roolinsa maailmassa. Kuvassa punaisten teloittaminen Santahaminassa 1918. –  Wikipedia

Jari Pietiläinen

Näinä päivinä muistetaan tasan sata vuotta sitten puhjennutta Suomen veristä sisällissotaa. Sodassa ja sen katkerissa jälkiselvittelyissä menehtyi yhteensä 38 000 suomalaista – huomattava osa heistä oli vankileireillä nälkään, sairauksiin ja teloituksiin kuolleita punaisia.

Aatteellisen konfliktin kärjistyminen ankaraksi sodaksi ei ollut vääjäämätöntä, sillä useilla Suomen paikkakunnilla tehtiin paikallisia "rauhansopimuksia", joissa valkoiset ja punaiset löivät kättä päälle, ettei niillä seuduilla taisteltaisi lainkaan.

Muun muassa PirkanmaallaRuovedellä tehtiin 31. tammikuuta 1918 sopimus, että paikkakunnalla ei taistella, eikä myöskään päästetä ulkopuolisia taistelemaan.

Takavarikoidut aseet palautttiin omistajilleen ja vastikään hankitut aseet pantiin yhteisiin varastoihin, joita vartioitiin yhdessä.

Ennakoiva rauhansopimus oli niin tärkeä kummallekin osapuolelle, että sitä lähdettiin viemään yhdessä valkoisten esikuntaan Pohjanmaalle. Lähetystön tie kuitenkin tyssäsi jo Vilppulassa, jonne sotaintoiset lapualaiset ja muut valkoiset olivat ehättäneet pystyttää etuvartion. Miehet pidätettiin.

Vastaavanlainen sopimus solmittiin myös eteläpohjalaisessa Teuvan pitäjässä, joka oli vahvaa työväenliikkeen tukialuetta.

Kun muualla Etelä-Pohjanmaalla valkoiseen armeijaan liittyminen oli lähes itsestäänselvyys, Teuvalla kutsuntoja laajamittaisesti protestoitiin. Vuoden 1918 keväällä 74 teuvalaista aseistakieltäytyjää suljettiin vankileirille Närpiöön.

Miehet kuuluivat suurimmaksi osaksi työväenliikkeeseen. Vankileirille telkeäminen tulkittiin vasemmistossa petokseksi, sillä juuri ennen sodan puhkeamista teuvalaiset porvarit ja työväenliikkeen kannattajat olivat tehneet yhteisen sopimuksen, että kunnassa ei perustettaisi mitään aseellisia kaarteja.

Myös Oulun eteläpuolellaLimingassa tehtiin paikallinen hyökkäämättömyyssopimus punakaartin ja suojeluskunnan välillä. Aseet piilotettiin yhdessä.

Limingan suojeluskuntalaiset olivat saaneet sisällissodan alussa venäläiset sotilaat antautumaan. Tämän jälkeen suojeluskuntalaisista enemmistö oli sitä mieltä, että aseita ei nosteta omia kansalaisia ja naapureita vastaan.

Ehdotus neuvotteluista työväenyhdistyksen kanssa meni läpi. Samalla päätettiin, ketkä lähetetään hieromaan sovintoa.

Limingan suojeluskunnan edustajat tapasivat työväentalolla työväenyhdistyksen puheenjohtajan, jolta kysyivät, sopiko heidän käydä peremmälle.

Puheenjohtaja otti ehdotuksen nihkeästi vastaan, koska ei pystynyt takaamaan vieraiden turvallisuutta. Hän lupasi kuitenkin lähettää neuvottelijat paikalliselle osuuskaupalle, jos kokous hyväksyisi neuvotteluehdotuksen. Ehdotus meni työväenyhdistyksessä läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.