9 lapsen koulumatkat uusiksi susien takia Länsi-Uudellamaalla – petojen kaatoihin ei poikkeuslupaa

Raaseporin-Inkoon alueen susista on tehty runsaasti havaintoja ihmisten lähettyviltä.

Riistakeskus on hylännyt kolmen Länsi-Uudenmaan alueella liikkuvan suden kaatamiseen haetun poikkeusluvan.

Poikkeuslupaa haki yksityishenkilö, jonka mukaan susilta puuttuu luonnollinen pelko ihmistä kohtaan. Hakemuksessa on kuvailtu tarkkaan susien liikkumista ihmisten lähettyvillä.

Marraskuun lopussa kahden suden kerrottiin seuranneen kahden pienen koiran kanssa liikkeellä ollutta ulkoilijaa. Koiranulkoiluttaja oli havainnut sudet otsalampun valossa. Sudet seurasivat ja lähestyivät tiellä kulkenutta koiranulkoiluttajaa noin 200 metrin matkan, lähimmillään noin 40 metrin etäisyydellä. Koiranulkoiluttaja soitti apua ja poistui paikalta autokyydillä.

Inkoon-Raaseporin alueelle tehtyä hakemusta perusteltiin myös taloudellisilla perusteilla.

Raaseporissa on tällä hetkellä muutettu yhdeksän oppilaan koulukyytejä susien vuoksi. Taksi hakee kuusi oppilasta lähempää kotia ja kolmen osalta maksetaan kilometrikorvausta. Vuositasolla kustannukset ovat reilut 8 000 euroa. Muutamia muitakin tapauksia on vireillä.

Viime vuonna susien aiheuttamia vahinkoja ilmoitettiin viisi kappaletta, arvoltaan noin 7 000 euroa. Sudet ovat tappaneet yhteensä 12 lammasta sekä yhden yksinään ulkoilleen koiran.

Hakijan mukaan sudet ovat myös haitanneet paikallisten metsästyskoirakerhojen toimintaa. Ajokokeita ei ole uskallettu järjestää, mikä on tarkoittanut noin 7 500 – 10 500 euron tulonmenetyksiä paikallistaloudelle.

Hakemuksessa oli mukana kiinteistönvälittäjän lausunto, jonka mukaan lapsiperheiden muutto alueelle on vähentynyt. Se on johtanut negatiiviseen hintakehitykseen.

Erityisen ongelmallista on se, että sudet liikkuvat lähellä asutusta. Viime aikoina tehdyissä havainnoissa on nähty enimmillään kuusi sutta kerralla. Lisäksi liikkeellä on yksi yksin liikkuva susi.

Susia on peloteltu muun muassa paukkupatruunoilla useasti. Poliisi on tehnyt alueelle karkotusmääräyksen, jota on jatkettu.

Riistakeskuksen mukaan susitilanteesta on pidetty viime viikolla tapaaminen Raaseporin kaupungin edustajien kanssa. Susien aiheuttamaan huoleen ja ongelmiin halutaan saada parannusta.

Riistakeskuksen mukaan poikkeusluvan myöntämiseen olisi ollut perusteluja.

Hylkäävä päätös tuli muun muassa siksi, että susi on EU:n luontodirektiivin perusteella tiukkaa suojelua vaativa laji ja Suomen susikanta on laski 25 prosenttia vuosina 2016-2017. Tiukasta suojelusta voidaan kuitenkin poiketa perustellusta syystä.

Riistakeskus pitää todennäköisenä, että susilaumaan ei synny tänä keväänä pentuja, koska alueen aikuinen urossusi ammuttiin lokakuussa poikkeusluvalla.

– Poikkeusluvan myöntäminen kolmelle susiyksilölle aiheuttaisi huomattavan riskin, että myös lauman lisääntyvä naaras tulisi poikkeusluvan nojalla pyydetyksi, todetaan Riistakeskuksen päätöksessä.

Asiasta kertoi ensin Länsi-Uusimaa

Paljon susihavaintoja

Raasepori-Inkoon alueella on havaittu enimmillään kuusi sutta kerralla.

Aikavälillä 1.1.2017–9.1.2018 on kirjattu 364 havaintoa alueen susista. Näistä havainnosta 171 oli alle sadan metrin etäisyydellä asutuksesta ja näistä 36 alle 30 metrin päässä asutusta rakennuksesta. Seitsemässä tapauksessa etäisyys on ollut 10 metriä tai vähemmän.

Sudet ovat olleet liikkeellä kaikkina vuorokauden aikoina. Pihoihin ne ovat tulleet etenkin Antbyn, Snappertunan, Degerön ja Karjaan taajaman eteläpuolen alueilla.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut