9 lapsen koulumatkat uusiksi susien takia Länsi-Uudellamaalla – petojen kaatoihin ei poikkeuslupaa

Raaseporin-Inkoon alueen susista on tehty runsaasti havaintoja ihmisten lähettyviltä.

Susilaumasta kaadettiin syksyllä yksi susi poikkeusluvalla.

Elina Laiho

Riistakeskus on hylännyt kolmen Länsi-Uudenmaan alueella liikkuvan suden kaatamiseen haetun poikkeusluvan.

Poikkeuslupaa haki yksityishenkilö, jonka mukaan susilta puuttuu luonnollinen pelko ihmistä kohtaan. Hakemuksessa on kuvailtu tarkkaan susien liikkumista ihmisten lähettyvillä.

Marraskuun lopussa kahden suden kerrottiin seuranneen kahden pienen koiran kanssa liikkeellä ollutta ulkoilijaa. Koiranulkoiluttaja oli havainnut sudet otsalampun valossa. Sudet seurasivat ja lähestyivät tiellä kulkenutta koiranulkoiluttajaa noin 200 metrin matkan, lähimmillään noin 40 metrin etäisyydellä. Koiranulkoiluttaja soitti apua ja poistui paikalta autokyydillä.

Inkoon-Raaseporin alueelle tehtyä hakemusta perusteltiin myös taloudellisilla perusteilla.

Raaseporissa on tällä hetkellä muutettu yhdeksän oppilaan koulukyytejä susien vuoksi. Taksi hakee kuusi oppilasta lähempää kotia ja kolmen osalta maksetaan kilometrikorvausta. Vuositasolla kustannukset ovat reilut 8 000 euroa. Muutamia muitakin tapauksia on vireillä.

Viime vuonna susien aiheuttamia vahinkoja ilmoitettiin viisi kappaletta, arvoltaan noin 7 000 euroa. Sudet ovat tappaneet yhteensä 12 lammasta sekä yhden yksinään ulkoilleen koiran.

Hakijan mukaan sudet ovat myös haitanneet paikallisten metsästyskoirakerhojen toimintaa. Ajokokeita ei ole uskallettu järjestää, mikä on tarkoittanut noin 7 500 – 10 500 euron tulonmenetyksiä paikallistaloudelle.

Hakemuksessa oli mukana kiinteistönvälittäjän lausunto, jonka mukaan lapsiperheiden muutto alueelle on vähentynyt. Se on johtanut negatiiviseen hintakehitykseen.

Erityisen ongelmallista on se, että sudet liikkuvat lähellä asutusta. Viime aikoina tehdyissä havainnoissa on nähty enimmillään kuusi sutta kerralla. Lisäksi liikkeellä on yksi yksin liikkuva susi.

Susia on peloteltu muun muassa paukkupatruunoilla useasti. Poliisi on tehnyt alueelle karkotusmääräyksen, jota on jatkettu.

Riistakeskuksen mukaan susitilanteesta on pidetty viime viikolla tapaaminen Raaseporin kaupungin edustajien kanssa. Susien aiheuttamaan huoleen ja ongelmiin halutaan saada parannusta.

Riistakeskuksen mukaan poikkeusluvan myöntämiseen olisi ollut perusteluja.

Hylkäävä päätös tuli muun muassa siksi, että susi on EU:n luontodirektiivin perusteella tiukkaa suojelua vaativa laji ja Suomen susikanta on laski 25 prosenttia vuosina 2016-2017. Tiukasta suojelusta voidaan kuitenkin poiketa perustellusta syystä.

Riistakeskus pitää todennäköisenä, että susilaumaan ei synny tänä keväänä pentuja, koska alueen aikuinen urossusi ammuttiin lokakuussa poikkeusluvalla.

– Poikkeusluvan myöntäminen kolmelle susiyksilölle aiheuttaisi huomattavan riskin, että myös lauman lisääntyvä naaras tulisi poikkeusluvan nojalla pyydetyksi, todetaan Riistakeskuksen päätöksessä.

Asiasta kertoi ensin Länsi-Uusimaa

Paljon susihavaintoja

Raasepori-Inkoon alueella on havaittu enimmillään kuusi sutta kerralla.

Aikavälillä 1.1.2017–9.1.2018 on kirjattu 364 havaintoa alueen susista. Näistä havainnosta 171 oli alle sadan metrin etäisyydellä asutuksesta ja näistä 36 alle 30 metrin päässä asutusta rakennuksesta. Seitsemässä tapauksessa etäisyys on ollut 10 metriä tai vähemmän.

Sudet ovat olleet liikkeellä kaikkina vuorokauden aikoina. Pihoihin ne ovat tulleet etenkin Antbyn, Snappertunan, Degerön ja Karjaan taajaman eteläpuolen alueilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni
 2. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 3. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 4. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 5. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 6. T24: Viron koronavirustilanne: 1 870 tartuntaa, 26 sairaalahoidossa ja 68 kuolemantapausta
 7. Miehen auto takavarikoitiin – poliisi syystä: "Rikoskierteen katkaisemiseksi"
 8. T24: Raparperikuohuviinistään tunnettu virolainen Nudist avaa Telliskiveen vierailukeskuksen ja ravintolan
 9. Terveydenhuollossa laitettiin laskuihin asiakkaiden henkilötunnukset, tietosuojavaltuutettu ärähti
 10. Tutkimus: iso osa suomalaisista uskoo uutisten koronavirusasiantuntijoita
 11. Helsinki International Horse Show'ta ei järjestetä tänä vuonna – "Koko maailmancup-sarja on vaakalaudalla"
 12. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 13. T24: Koronakriisi romahdutti suomalaisten tekemien kiinteistökauppojen määrän Virossa
 14. Matkustajat: Helsinki-Vantaa on paras lentoasema Pohjois-Euroopassa
 15. Ravintolat, kahvilat ja monet muut paikat aukeavat taas – listasimme kesäkuun alun höllennykset koronarajoituksissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Janne Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 3. Trendiravintola joutui yllättävien ongelmien eteen Helsingissä – "Kaikki tiskaavat nyt"
 4. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 5. Helsingin herkkupaikalle avataan jättimäinen irkkupubi – koronavirus sotki avaamisaikataulun
 6. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 7. Koronarajoitukset purettiin vihdoin! – Suosittu kaupunkikeidas otti käyttöön jopa yhteisögrillin
 8. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 9. Maailman ensimmäinen Muumi-teemainen sisäpuisto tulossa pk-seudulle – lentoaseman läheisyys voisi tuoda ulkomaalaisia turisteja
 10. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 11. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Keskuskortteleiden suunnittelu etenee – tavoitteena muodostaa Jätkäsaaren maamerkki
 15. Kuva: Uimastadionille muodostui heti jono, kävijämäärää voi seurata verkossa – saunat pidetään toistaiseksi kiinni

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.