Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksi vanki maksaa Suomelle 200 euroa päivässä – raha vaikuttaa myös seksuaalirikollisten rangaistustasoa pohdittaessa

Seksuaalirikoksista määrättävien rangaistusten kiristäminen ja sakon muuntorangaistuksen palauttaminen käyttöön ovat parhaillaan selvitettävinä oikeusministeriössä.

Tiistaina Riihimäen vankilaan tutustuneen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) mukaan naisiin ja lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista sekä lähisuhteessa tapahtuvista rikoksista annettavien rangaistusten tiukentaminen on vielä analyysivaiheessa.

– Rangaistuspolitiikkaan liittyvä paketti kasataan hallituksen kehysriiheen mennessä, koska siellä päätetään määrärahoista, Häkkänen sanoo.

– Rangaistuksella on aina myös kustannusvaikutus.

Häkkänen ei linjaa, miten rangaistuksia mahdollisesti kovennettaisiin.

Erillisvalmistelussa oleva sakon muuntorangaistuksen palauttaminen on Häkkäsen mielestä sekin tärkeä.

– Jonkinlainen seuraus pitää tulla kaikista rikoksista. Sen ei tarvitse olla kiven sisässä istumista vaan se voi olla myös jotain muuta, hän toteaa.

Muutoksen kustannusvaikutukset joudutaan Häkkäsen mukaan tässäkin tapauksessa arvioimaan erikseen.

Aiemmin maksamattomat sakot veivät lopulta vankilaan, nyt esimerkiksi toistuvat myymälävarkaudet ovat mahdollisia käytännössä ilman rangaistusta.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka on tyytyväinen siitä, että kustannukset otetaan huomioon poliittisessa päätöksenteossa.

– Olen ollut tässä tehtävässä 13 vuotta, ja tämä vuosi on ensimmäinen, kun emme ole joutuneet sopeuttamaan toimintaamme määrärahaleikkausten takia.

Häkkänen vieraili tällä viikolla Riihimäen vankilassa.

Vankilapäivä Riihimäen vankilan kaltaisessa suljetussa laitoksessa maksaa noin 200 euroa. Avolaitoksessa päivä aiheuttaa 150 euron kustannukset yhteiskunnalle.

Uusintarikollisuuden ehkäisemiseksi tehdään vankiloissa paljon työtä. Häkkäsen mielestä sote-uudistuksen jatkovaiheessa on huolehdittava siitä, että prosessia on mahdollista jatkaa vangin palatessa siviiliin.

Riihimäen vankilan 1948 perustettu ammattikoulu antaa auto-, metalli- ja rakennusalan peruskoulutusta.

Vankila-aikana on mahdollista myös suorittaa peruskoulu ja lukio sekä tehdä yliopisto-opintoja etänä. Lisäksi tarjolla on vapaan sivistystyön eli kansalaisopiston kursseja.