Sontivia valkoposkihanhia ei edelleenkään karsita Helsingistä – ympäristökeskus: ei näyttöä terveyshaitoista

Toukolan rantapuistoon asennettiin 2016 toukokuussa hanhiaitoja, joiden toivottiin vähentävän hanhien laiduntamista. Suuria valkoposkihanhiparvia aterioi ja kakki puistossa edelleen tämänkin jälkeen. Jussi Vehkasalo

Kaisa Paastela

Valkoposkihanhien kannan vähentämistä Helsingissä esitetään jälkeen. Ahkerasti ulostavat hanhet ovat jokakesäinen riesa Helsingin uimarannoilla ja puistoissa.

Aloitteen aiheesta on tällä kertaa tehnyt valtuutettu Otto Meri (kok.), jonka mukaan valkoposkihanhista voi olla terveyshaittaa muille eläimille sekä lapsille.

Järeämpiä toimia peräävä Meri huomauttaa, että 2017 poikueiden määrä kasvoi kolmanneksella, joten kannan voi arvioida entisestään kasvavan. Meren mukaan pelkästään Arabianrannassa esimerkiksi pesii 500 yksilöä.

Kaupunkiympäristön toimialan mukaan terveyshaitoista ei ole näyttöä. Helsingin Sanomat uutisoi kesällä 2014, että Helsingin lintujen ulosteista oli tutkimuksissa löytynyt ripulia aiheuttavaa kampylobakteeria, joka periaatteessa voisi tarttua koiriin tai ihmisiin.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston lausuntoehdotuksessa todetaan, että valkoposkihanhien ulosteet ärsyttävät monia kaupunkilaisia ja tämä on hyvin myös kaupungin tiedossa. Valtuustoaloitteita hanhien torjumiseksi tai vähentämiseksi on tehty aiemmin eri perusteilla 2006 ja 2015.

Valkoposkihanhella on kuitenkin vahva asema luonnonsuojelulaissa ja EU:n lintudirektiivissä.

Helsingin Uutiset kertoi syksyllä 2016, että hanhien tiukka suoja on perua vuodelta 1979, jolloin hanhien määrä oli hyvin vähäinen.

–Valkoposkihanhen kannan rajoittaminen olisi periaatteessa mahdollista ely-keskuksen tai valtakunnallisesti ympäristöministeriön myöntämällä poikkeusluvalla. Luvan myöntäminen direktiivilajille vaatisi kuitenkin vahvat perustelut, lausuntoehdotus toteaa.

Valkoposkihanheen joissakin Euroopan maissa, mahdollisesti Suomen maaseudullakin, soveltuu lintudirektiivissä mainittu kohta torjunnasta ”viljelmille, kotieläimille, metsille, kalavesille ja vesistöille koituvan vakavan vahingon estämiseksi”, mutta tämä ei ole sovellettavissa Helsingin puistonurmikoiden viihtyisyyteen, lausuntoehdotuksessa kerrotaan ja todetaan, että myöskään kohdan ”kansanterveyden ja yleisen turvallisuuden turvaamiseksi” kynnys ei ylity.

Helsingissä aiotaan jatkaa hanhien tuoman viihtyvyyshaitan pienentämistä pehmeillä keinoilla.

Näitä ovat puhtaanapito,alueiden aitaaminen sekä mahdollisesti hanhien karkottaminen ihmisen tai koiran avulla, mikä vaatii ely-keskuksen luvan. Helsingin Uutiset kertoi viime syksynä hanhien aiheuttamista tuhoista Viikin pelloilla Viikissä laumoja on hätistelty muualle nimenomaan koirien avulla.

Rantakaistojen ruohonleikkuuta vähentämällä voidaan myös luoda korkeaa heinikkoa, jota hanhet eivät pidä houkuttelevana.

Ympäristö- ja lupajaosto käsittelee vastausta Meren ja 16 muun valtuutetun allekirjoittamaan aloitteeseen perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.