Nöyryyttäjä-pomolle annettu ansiomerkki oli viimeinen pisara – Helsingin kaupungin viraston kiusaamissotku jatkuu

TYÖSUOJELU Virastopäälliköstä ja hänen esimiehistään on kanneltu Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi).

Työpaikkakiusaaminen jättää pitkät jäljet. Arkisto Leena Koivisto

Jukka Hämäläinen

Helsingin kaupungin virastossa vuosia kestäneen vakavan työpaikkakiusaamisen äärellä kiehuu edelleen. Helsingin Uutiset on saanut useita yhteydenottoja kyseisen henkilön alaisuudessa työskennelleiltä tai työskenteleviltä henkilöiltä.

Kaupunkiympäristön toimialalla ilmennyt tapaus on poikkeuksellinen, sillä epäasiallisesta käytöksestä syytetään viraston päällikköä.

Ainakaan osa henkilöstöstä ei hyväksy tapaa, jolla kaupunki on asiaa hoitanut. Virastopäälliköstä ja hänen esimiehistään on tehty valvontapyyntö Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (avi).

Valvontapyyntöä perustellaan sillä, että vaikka virastopäällikön raivokohtauksista ja alaisten nöyryyttämisestä on useasti oltu yhteydessä toimialan johtoon, kaupunki ei ole ryhtynyt riittäviin toimiin.

Kyseinen esimies sai jatkaa päällikön tehtävässään. Hänen siirtämistään toisiin tehtäviin ei ole harkittu, kertoi silloinen apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr.) kesän kynnyksellä Helsingin Uutisille.

Työyhteisön tilannetta pyrittiin ratkomaan yhdessä työntekijöiden ja päällikön kanssa, minkä katsottiin parantaneen työilmapiiriä.

Kaupunki teetti ulkopuolisella asiantuntijalla myös selvityksen työpaikan ilmapiiristä.

Kaupungin henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi vahvistaa, että epäasiallista kohtelua on yksikössä esiintynyt keskivertoa enemmän.

Päällikkö on ollut alansa arvostettu asiantuntija.”

Henkilöstön mitta täyttyi vuodenvaihteessa, kun virastopäällikkö sai korkean ansiomerkin. Huomionosoituksen hakijaksi epäiltiin kaupunkia.

–Se ei pidä paikkaansa. Hakijana ovat olleet ministeriö ja valtion virasto. Päällikkö on ollut alansa arvostettu asiantuntija, Pohjaniemi kertoo.

Pohjaniemi sanoo, että työpaikalla on käsitelty ulkopuolisen selvityksen tuloksia.

– Johtopäätökset ovat kaupunkiympäristön toimialajohdon käsissä.

–Ymmärtääkseni henkilöstö on saanut tarpeeksi tukea esimerkiksi työterveyshuollon keinoin. Apua tarjotaan jatkossakin, Pohjaniemi lupaa.

Kyseinen henkilö on henkilöstöjohtajan mukaan ilmoittanut jäävänsä kesään mennessä eläkkeelle, johon hänellä ikänsä puolesta on mahdollisuus.

Tutkinnassa myös muslimihakijan syrjiminen

Aluehallintoviraston mukaan Helsinki syrji välillisesti työnhakijaa uskonnon perusteella.

Tapaus liittyy samaan virastoon, jota kiusaamisesta syytetty päällikkö on johtanut.

Virasto oli päättänyt ottaa töihin muslimitaustaisen insinöörin.

Työsopimusta allekirjoitettaessa insinööri mainitsi, että haluaa pitää perjantaisin puolen tunnin rukoushetken, jonka hän korvaisi pidentämällä työaikaansa.

Virasto pyörsi myöhemmin insinöörin palkkaamisen, vaikka kaupungin henkilöstöpolitiikan mukaan tauot pyritään järjestämään niin, että uskonnon harjoittaminen on mahdollista.

Tapauksen viranomaistutkinta on vielä kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.