Yllätyshäätö 35 vuokralaiselle vanhasta makasiinista – "Olemme olleet kohtuullisen järkyttyneitä"

REMONTTI Kesällä alkava remontti tyhjentää Jätkäsaaren satamamakasiinit vuokralaisista jo keväällä.

Galleria Huuto on yksi Jätkäsaaressa sijaitsevan satamamakasiini L3:n 35 vuokralaisesta, joka sai yllättäen viime viikolla kaupungilta tiedon, että rakennus tyhjennetään pikaisesti edessä olevan remontin vuoksi.

– Olemme olleet tiedosta kohtuullisen järkyttyneitä. Teemme ohjelmaa aina vuodeksi etukäteen ja joulutauon aikana taiteilijat ovat kunnostaneet tänne uuden galleriatilankin, sanoo toiminnanjohtaja Henni Oksman

Galleria Huuto on ollut makasiinissa vuokralaisena viisi vuotta. Galleria on vuokrannut käyttöönsä yhteensä 900 neliötä.

Kaupunki aikoo vielä kevään aikana tyhjentää makasiinin vuokralaisista ja aloittaa rakennuksen korjaustyöt. Viime syksynä tehdyissä palotarkastuksissa kävi ilmi, että makasiinin väliaikaisenkin käytön jatkaminen edellyttää tilojen käyttötarkoituksen muuttamista sekä siihen liittyviä korjauksia.

– Joudumme palotarkastuksessa ilmi tulleiden asioiden vuoksi korjaamaan paloalueita ja poistumisteitä sekä hakemaan rakennukselle käyttötarkoituksen muutosta. Rakennuksessa on tällä hetkellä palokuormariski niin suuri, että siellä saattaa tapahtua tulipalo. Sen riski on kaikista suurin, kertoo tilapalvelupäällikkö Irmeli Grundström

Viimesyksyisen palotarkastuksen jälkeen gallerian tiloista poistettiin tiskipöytä ja merkattiin poistumistiet.

Makasiinit on määrätty käyttökieltoon 1. kesäkuuta alkaen. Vuokralaisille pidettiin infotilaisuus tulevasta remontista ja sen aikataulusta tiistaina.

Tällä hetkellä rakennus on merkattu käyttötarkoitukseltaan varastoksi. Muutoksen jälkeen siitä tulee kokoontumis- ja liiketilaa.

Kaupunki on jo pitkään miettinyt, mitä se tekisi huonokuntoiselle rakennukselle. Remontti ei tullut Oksmanin mukaan vuokralaisille yllätyksenä. Yllätyksenä tuli kuitenkin sen aikataulu.

– Ymmärrämme hyvin, että palomääräyksiä täytyy noudattaa, mutta onko pakko tyhjentää heti koko talo ja vielä näin nopealla aikataululla.

Oksman sanoo, että vuokralaiset ovat olleet remontin aikataulusta sekä järkyttyneitä että turhautuneita. Talossa toimii tällä hetkellä muun muassa neljä galleriaa, työhuoneita, toimistoja, vintage-liikkeitä sekä baari-kahvila.

– Meille, kuten monille muillekin, tekee todella haastavaksi se, mistä löydämme vastaavan paikan. Tällä hetkellä meillä ei ole mitään tietoa.

Kaupunki on ilmoittanut pystyvänsä tarjoamaan ainakin joillekin vuokralaisille muita tiloja.

– Meillä on tarjota ainoastaan toimistotiloja eli kaikki ne tilat, jotka meillä on muutenkin vuokrauksessa ja joita pystymme tarjoamaan, Grundström sanoo.

Vuonna 1924 valmistuneen entisen sataman varastorakennuksen peruskorjaus on tarkoitus aloittaa ensi kesänä ja saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelemassa ja Museoviraston suojelemassa rakennuksessa on neljä maanpäällistä ja yksi kellarikerros. Remontin aikana talon ensimmäinen ja toinen kerros peruskorjataan.

Oksman toivoisi, että galleria voisi palata remontin jälkeen takaisin, sillä kulttuuriväki on löytänyt hyvin Jätkäsaaren galleriakeskittymän.

– Ensimmäisenä toiveena on tietenkin, että saisimme tulla takaisin. Remontti on kuitenkin kallis ja se näkyy tietenkin vuokrissa.

Tällä hetkellä galleriatilasta on maksettu Oksmanin mukaan pientä vuokraa. Vuokralla on oltu "kylmän varastotilan hinnoilla". Galleria on itse tehnyt tiloihin omakustanteisesti erilaisia kunnostustöitä ja teettänyt muun muassa sähkötöitä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut