Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kuihtuvatko blogit? Käyttäjiä kiinnostavat nyt käytännön vinkit ja tarttuvat tarinat – "Välillä on hurjia piikkejä"

SOSIAALINEN MEDIA Bloggareiden on otettava haltuun myös muu somemaailma.

Tilastokeskus kertoi marraskuussa, että blogien suosio hiipuu. Kysyimme muutamilta bloggareilta, miltä blogien tulevaisuus heidän mielestään näyttää.

Osa on huomannut lukijamäärissä laskua, mutta eivät kaikki.

– Blogien suosio voi olla hyvinkin hiipumassa ja hiukan alhaisempia uniikkien kävijöiden määriä on ajoittain nähtävissä omassakin blogissani. Mutta sitten toisaalta välillä on todellakin hurjia piikkejä ja kävijöitä runsaasti. Eli tasaisuus on muuttunut piikeiksi, sanoo Rauharentola-blogin Satu Reitkari

Tasaisuus on muuttunut piikeiksi."

Leivontablogia pitävä Päivi Kokkonen kertoo, että blogien suosion hiipuminen näkyy hänen omassa nettiselaamisessaan niin, että ajan puutteen vuoksi hän seuraa vähemmän muiden blogeja.

– Instagramin, Facebookin ja Pinterestin selaaminen on syrjäyttänyt perinteisten blogien seuraamisen ja bongailen enemmän kuvia esimerkiksi Instagramin puolella. Instassa pystyn yhdellä silmäyksellä näkemään lukemattomia eri kuvia, ja jos törmään erityisen mahtavaan kakkuun, eksyn sitä kautta käyttäjän tilille ja saatan alkaa seuraamaan kyseistä tyyppiä ja oikein kiinnostavan tyypin blogiakin saatan pysähtyä lukemaan, Kokkonen kertoo.

Bloggarit ovat yhtä mieltä siitä, että blogit eivät ole katoamassa mihinkään, vaan niitä luetaan jatkossakin. Blogien määrä saattaa kuitenkin vähentyä.

– On luonnollista, että viime vuosina tapahtunut räjähdysmäinen kasvu hiipuu, pohtii matkailu- ja ruokablogia kirjoittava Martina Häkkinen

– Kyllä blogeille riittää lukijoita vielä tulevaisuudessakin, mutta blogin lisäksi täytyy ottaa haltuun myös muu somemaailma. Tehdä esimerkiksi videoita ja live-materiaalia, sanoo puolestaan Satu Reitkari.

Joskus bloggari yllättyy itsekin siitä, mistä postauksesta tulee suosittu.

– Tee se itse -aiheiset postaukset ovat ehdottomasti suosituimpia, ihmiset haluavat itse tehtyjä sisustusratkaisuja ja etsivät niitä ahkerasti. Mitä yksinkertaisempi idea sen parempi, Satu Reitkari kertoo.

– Blogini suosituimpia julkaisuja ovat yllättäen olleet perinteisempiä leivonnaisia käsittelevät tekstit, kertoo Päivi Kokkonen.

Klassikoita etsitään myös Terhin Keittiössä -blogista.

– New York Cheesecake on ollut vuosia haetuin ja suosituin, kertoo Terhi Tuomela

Matkabloggaaja Heidi Santonen kertoo, että ylivoimaisesti eniten hänen blogistaan on luettu Keski-Uudeltamaalta kirjoitettuja blogijuttuja.

– Ne ovat kirvoittaneet myös mukavasti keskustelua puolesta ja vastaan, kuten esimerkiksi Järvenpään parhaimmat hampurilaiset -postaus. Makuasioista ei sovi kiistellä! hän nauraa.

Toisinaan postaus, joka ei alun perin aiheuttanut suurta innostusta saattaa nousta luetuimpien joukkoon esimerkiksi silloin, kun suuret matkatoimistot aloittavat ryhmämatkat kohteeseen.

Näin Santoselle kävi esimerkiksi Albanian Saranden kanssa keväällä. Juttua luettiin mukavasti koko kesän ajan, vaikka se oli julkaistu marraskuussa 2016.

– Monipuolisesti käytännön vinkkejä ja omia kokemuksia yhdistelevät postaukset keräävät eniten lukijoita. Esimerkiksi matkapostauksista luetaan paljon niitä, joissa kerrotaan kattavasti kohteen nähtävyyksistä, annetaan ravintolavinkkejä ja fiilistellään kohteen tunnelmaa yleisesti pienillä tuokiokuvauksilla. Monipuolisuus ja tarinallisuus ovat avainsanoja, kertoo puolestaan Martina Häkkinen.

Sen sijaan esimerkiksi yksiulotteiset, pelkkiin faktoihin perustuvat hotelliesittelyt eivät kiinnosta.

– Mukana pitää olla omia kokemuksia, tarttumapintaa ja kenties jokin mielenkiintoinen uusi näkökulma, Häkkinen sanoo.