Naapureiden pesula- ja roskisriidat voi ratkoa asumiskummi – "Ehkäisee ongelmien kärjistymistä"

Jos asukkaiden kesken tulee väärinymmärryksiä vaikkapa pesutupavuoroista, voi asumisneuvoja auttaa. Arkistokuva

Kaisa Paastela

Helsinki laajentaa asumiskummitoimintaa. Uusia vapaaehtoisia kaivataan.

–Asumiskummitoiminnassa olemme havainneet, että erityisesti asukkaat, joiden suomen kielen taito on heikko tai olematon, tarvitsevat tukea asioiden hoitamiseksi. Varsinkin ikääntyneet maahanmuuttajat tarvitsisivat erityistä lähitukea asumiseen liittyvissä asioissa, kertoo asumiskummitoiminnan hanketyöntekijä Seinab Omar Mohamed

Asumiskummitoiminta perustuu vertaistukeen, jossa hyvin kielellisesti ja kulttuurisesti kotoutuneet maahanmuuttajataustaiset asukkaat antavat osaamisensa sitä tarvitsevien asukkaiden käyttöön.

Toiminnan tavoitteena on tukea ja vahvistaa asukkaan osallisuutta ja osallistumista asumiseensa.

Suomen, somalin ja arabin kielillä annettavaa asumiskummitoimintaa on tällä hetkellä eteläisessä ja itäisessä Helsingissä, joissa toimii 13 asumiskummia sekä asumiskummihanketyöntekijä. Toimintaa ollaan viemässä myös Pohjois-Helsinkiin.

Toiminnalla pyritään vaikuttamaan niissä asumisen tilanteissa, joissa puheeksi ottamisella saadaan selvitettyä ongelmatilanteet ennen niiden kärjistymistä.

Tällaisia ongelmia ovat esimerkiksi väärinymmärrykset naapureiden kanssa sekä piha- , pesula,- tai roskahuonekäyttäytymiseen liittyvien järjestyssääntöjen heikko ymmärtäminen.

Asumiskummitoimintaan mukaan lähteneet asukkaat saavat ammatillisen tuen asumisneuvojilta sekä koulutusta asukkaan oikeuksista ja velvollisuuksista, kestävän kehityksen teemoista sekä vapaaehtoistyön periaatteista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut