Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Huutaa alaisilleen, itsevaltiaan elkeet" – Yle: Jan Vapaavuori saa Helsingin päättäjiltä yllättävänkin kielteisiä arvioita

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) on ehtinyt toimia tehtävässään vajaan vuoden. Nyt Yle on selvittänyt, mitä mieltä Helsingin kaupunginvaltuutetut todella ovat kaupunkinsa nokkamiehestä.

Ylen mukaan Vapaavuori saa keskiarvosanaksi 8, mikä on varsin hyvä, mutta avoimissa luonnehdinnoissa on suuri hajonta. Noin kolmannes vastanneista valtuutetuista antaa Vapaavuorelle kriittistä palautetta. Ylen kyselyyn vastasi yli puolet 85 valtuuston jäsenestä, yhteensä 47.

Vapaavuoressa ärsyttävät ennen kaikkea itsevaltiaan elkeet ja ylimielisyys.

Ylen mukaan pormestaria kuvattiin muun muassa sanoin: "itsevaltias, jyrä, aurinkokuningas, julma, diktaattorimainen". Valtuutettujen mukaan Jan Vapaavuori tekee päätöksiä kysymättä muilta, toisin kuin hänen edeltäjänsä Jussi Pajunen (kok.).

Ylen kyselyssä kauden sanotaan olleen riitaisa. Vapaavuoren väitetään myös huutaneen alaisilleen ja olevan vanhanaikainen johtamistyylissään.

Vapaavuori itse kommentoi Ylelle olevansa vaativa esimies.

– On varmasti mahdollista, että jotkut alaiseni eivät aina ole siitä innoissaan. Mutta en tunnista, että olisin ikinä huutanut alaiselle, Vapaavuori kertoo Ylelle.

Vastanneiden mukaan välinpitämättömyys valtuustoa kohtaan näkyy siinä, että Vapaavuori on paljon pois valtuustosta.

–Vapaavuori ei ymmärrä, että valta tulee kaupunkilaisilta valtuustolle ja sitten vasta hänelle, eräs kyselyyn vastannut valtuutettu arvioi.

Vapaavuoren positiivisiksi puoliksi mainittiin muun muassa tehokkuus, nopeus, määrätietoisuus ja reiluus.

Jan Vapaavuori oli kuntavaalien äänikuningas ja keräsi lähes 30 000 ääntä Helsingissä.