Sirkkaleivän suosio lyö ällikällä – jauhokin loppui jättileipomolta

UUTUUS Aika näyttää, onko sirkkaleivästä kestoherkuksi, vai jääkö se hetken suosikiksi.

Sirkkaleivän taikina sisältää muiden tavallisimpien sekaleipäainesten lisäksi kotisirkoista tehtyä jauhoa. Fazer toi uutuusleivän myyntiin marraskuussa pääkaupunkiseudulla.

Syntyi valtava mediakohu ulkomailla asti. Kaikki sirkkajauhoista leivotut leivät, jotka saatiin 11 myymäläleipomon uunista ulos, menivät kuin kuumille kiville.

Menekki yllätti Fazerin, sillä raaka-aine oli tyystin uusi ja hyönteiset ravintona jakavat mielipiteet.

– Tiesimme, että sirkkaleipä on maultaan ja laadultaan erinomainen tuoreleipä, mutta kuluttajien asenne maailman ensimmäiseen ruokakaupoissa myytävään sirkkaleipää kohtaan tuli positiivisena yllätyksenä, sanoo myymäläleipomon liiketoimintajohtaja Marika Hakala Fazer Leipomoista.

Kuluttajien asenne tuli positiivisena yllätyksenä.”

Muutamina viikkoina sirkkaleipä on noussut aivan Fazerin leipien myynnin kärkipäähän niissä myymäläleipomoissa, joissa sitä on leivottu. Tarkkoja myyntimääriä Fazer ei kerro.

Leipiä menee sellaiseen tahtiin, että hiljattain leivonnassa oli lyhyt katkos, sillä sirkkajauho loppui. Nyt leipää paistuu taas.

– Tällä hetkellä sirkkaleivän leivonnassa käytetään hollantilaisia sirkkoja, Hakala kertoo.

Fazer aikoo vaihtaa kotimaiseen raaka-aineeseen heti, kun sitä on saatavilla.

– Selvitämme asiaa koko ajan.

Ensimmäisistä leivistä ehti kulua vajaat kolme viikkoa, kun sirkkajauholla täydennettyä leipää alettiin leipoa myös Lahdessa ja Tampereella. Pääkaupunkiseudullakin leivonta alkoi neljässä uudessa paikassa.

Tällä hetkellä Sirkkaleipää on myynnissä kaikkiaan 17 Fazer-myymäläleipomossa. Suunnitelmissa on, että kaikissa maan 47 myymäläleipomossa paistetaan Sirkkaleipää, kun sirkkajauhon saanti varmistuu.

Aika näyttää, onko sirkkaleivästä kestoherkuksi, vai jääkö se hetken suosikiksi, jolla on vain uutuuden viehätystä.

– Tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, mihin myynnit tulevat asettumaan, koska sirkkajauhoa ei ole riittävästi saatavilla, Hakala toteaa.

Hän huomauttaa, että leivän suosiota ei selitä ainoastaan sen sisältämä eksoottinen ainesosa, vaan käsin leivotun artesaanileivän maku.

Sirkkaleivän taikina tehdään valmiiksi edellisenä iltana ja laitetaan yöksi jääkaappiin lepäämään.

– Se leivotaan seuraavana aamuna, kertoo leipuri Emmi Helin Vantaan Myyrmäen K-citymarketista.

Ruskeaa sirkkajauhoa pitää käsitellä allergeeninä, sillä henkilöt, jotka ovat allergisia esimerkiksi äyriäisille, voivat saada jauhosta oireita.

Yhdessä Sirkkaleivässä on noin 70 kotisirkkaa.

Hyönteisruoka pääsi pöytään

Suomi muutti syksyllä 2017 tulkintaansa EU:n uuselintarvikeasetuksesta ja salli hyönteisten kasvattamisen sekä myymisen elintarvikkeena.

Esimerkiksi kotisirkat sisältävät paljon proteiinia, rautaa, magnesiumia, kalsiumia ja aminohappoja.

Hyönteisten kasvattaminen on ekologisempaa kuin lihantuotanto, koska siitä syntyy vähemmän kasvihuonepäästöjä ja tuotanto tarvitsee vähemmän vettä.

Suomessa hyönteistuotteita tekevät muun muassa Entomophagy Solutions Oy eli Entis (sirkkasuklaa), EntoCube (sirkkamysli, -snack), Veljekset Mattila (kasviskotisirkkapihvit, sirkkamakkara) ja Fazer (sirkkaleipä).

Lue lisää aiheesta

Mainos: Suomen luontokeskus Haltia

Etusivulla nyt

Mainos: HotLips

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut