Tässä on Suomen muikein sauna: Heikki rakensi löylyhuoneen 140-vuotiaasta viinitynnyristä – "Vaimo mahtuu mukaan, jos istuu sylissä"

SAUNA Heikki Karjalainen toteutti haaveensa ja tallensi sen myös kirjaan.

Tynnyrisaunan löylymittari.

Taina Joutsen

KunHeikki Karjalainen löytää reissussa ollessaan saunan, se täytyy katsastaa. Saunakokemuksia onkin kertynyt Guatemalaa myöten.

Hän on myös innokas vihdantekijä, ja valmistaa vihtoja lähes kaikista lehtipuista.

– Sain ensipesuni savusaunassa Vuolijoen Saaresmäessä Kainuussa. Olisiko siellä purrut saunakärpänen, nurmijärveläinen mies pohtii.

Saunahulluuksissaan Karjalainen on rakentanut myös aidosta 140-vuotiaasta punaviinitynnyristä satumajaa muistuttavan tynnyrisaunan.

– Näin Vantaalla eräällä pihalla viinitynnyrin tammen juurella ja kysyin, onko se myytävänä. Ei ollut, Karjalainen kertoo saunaidean synnystä.

Ajatus ei kuitenkaan jättänyt rauhaan, ja vuonna 2010 hän sattumalta löysi myynnissä olevan viinitynnyrin ja osti sen. Tynnyri on kotoisin Ranskasta ja sen valmistuspaikka on Schiltigheim. Tynnyritehdas on perustettu 1800-luvulla ja se jatkoi myöhemmin toimintaansa Nancyssa.

– Saunan rakentaminen oli aika haasteellista, kun kaikki muodot olivat kahteen suuntaan kaarevia, tynnyrihän on ovaalin muotoinen, Karjalainen muistelee.

Mittelöitävää oli paljon, ja esimerkiksi kiukaan paikoilleen saaminen niin, että se on myös paloturvallinen, aiheutti päänvaivaa.

Saunaprojektissa auttoi se, että Karjalainen on aina värkännyt käsillään jotakin. Apua oli myös naapurin Jormasta, joka toimi koko projektin ajan Joo-miehenä, jollainen jokaisella rakennuksella täytyy Karjalaisen mukaan olla.

Kolmen kuukauden aherruksen tuloksena syntyi puulämmitteinen yhden miehen sauna, jonne harteikkaimpien on mentävä sivuttain ja jokaisen kumarrettava sisään mennessä, sillä oviaukko on vain 112 senttiä korkea.

– Vaimo mahtuu saunaan, jos istuu sylissä, Karjalainen veistelee.

Tynnyrisaunaan on värkätty monenlaisia tyyliin sopivia yksityiskohtia; lauteet on tehty vanhoista heinäseipäistä, katto on baskerin muotoinen, savupiippu päällystetty ruosteisella pellillä...Löylymittarikaan ei ole perinteinen sellainen.

Heikki Karjalainen ehti kylpeä saunassaan 150 kertaa, ennen kuin joutui omakotitalosta rivitaloon muuttaessaan luopumaan siitä. Sauna meni myyntiin ja on nyt Toivakassa karkeakarvaisen mäyräkoiran ja tämän isännän ilona.

– Se koira on mahdoton saunoja, odottaa isäntäänsä valmiiksi lauteilla, lähtee hänen kanssaan uimaan ja palaa sitten takaisin lauteille, Karjalainen kertoo.

Tynnyrisaunasta kertoi ensin Nurmijärven Uutiset.

Saunatarinaa kirjastossa

Heikki Karjalainen kertoo saunaprojektistaan 11.1. klo 18 Klaukkalan kirjastossa sekä esittelee kirjaansa Sauna Tarina siitä kuinka yli satavuotiaasta viinitynnyristä syntyi sauna.

Kirjaa on myynnissä kirjaston tilaisuudessa, Kirjava Puoti -kirjakaupassa, Rajamäen uimahallissa sekä osoitteessa heikki.karjalainen49@gmail.com

Tilaisuuteen osallistuvien kesken arvotaan kaksi tammesta valmistettua saunavihtaa. Ne toimitetaan voittajille kesäkuussa sopivaan vihdantekoaikaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 2. Etätyöstä on tulossa "uusi normaali" – Työterveyshuollon ylilääkäri kertoo kullanarvoiset vinkit
 3. Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta
 4. Paulan ja Sepon puutarhaohjelmasta tuli ajankohtainen – "Kasvien hoitaminen tuo hyvinvointia tämän ahdistuksen keskellä"
 5. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 6. Helsingin poliisin laaja ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinta laajentunut lisää – Epäiltyjen määrä nousi
 7. Matkailu: Olisitko arvannut, että Suomesta löytyy yhä 80 majakkaa, kun mukaan lasketaan myös pookit? – Minna Tauru olisi, sillä hän harrastaa majakoiden bongaamista
 8. Pohjois-Haagan katutyöt etenevät – autoilijoiden kaistat siirtyvät sitä mukaa, kun kuoppia täytetään
 9. Upea tanssiteos nähdään Pasilassa syksyllä – tarjolla raikas näkökulma liikkeeseen
 10. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 11. Omat rahat: Osakesijoittaja Sampo Arola, 37, tavoittelee taloudellista riippumattomuutta huonosta viime vuodesta ja koronasta huolimatta – "Nyt pidän töitäni mielekkäinä, mutta saatan nähdä asian eri tavalla kymmenen vuoden kuluttua"
 12. Puutarhakalusteet menevät kuin kuumille kiville – erilaisten materiaalien sekoittaminen on nyt trendikästä
 13. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 14. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 15. Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu
 2. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 3. Onko tässä Suomen pienin ravintola? – "Saan ottaa sisään 4 asiakasta, ei mitään järkeä!"
 4. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 5. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 6. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 7. Itäkeskuksen vieressä ränsistyvän Puhoksen kehittäminen uinuu – HOK-Elanto tarjoaa Elmulle keikkapaikkaa
 8. Senaatintorista tuunataan megaterassi kesäksi – "toteutuksen tulee olla tyylikäs"
 9. Posti ei kertonut asiakkaille, ettei muuttoilmoituksen henkilötietoja ole pakko antaa mainostajille, sai 100 000 euron seuraamusmaksun – Kaksi muutakin yritystä joutuu maksamaan tietosuojalain rikkomisesta, syynä muun muassa raskausutelut työnhakijoilta
 10. 12 kuoli koronaan Suursuon sairaalassa – USU: Kaikki hoitajat eivät käyttäneet suojavarustusta, kun potilaita hoidettiin samassa huoneessa koronaepäillyn kanssa
 11. Kaupunki aikoo luopua ravintolalegenda Kappelin rakennuksesta –  kellarissa sisäilmaongelma
 12. Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"
 13. Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä
 14. Kauppakeskus Itiksen kävijämäärä kasvoi selvästi – taittuiko jo koronan valtakausi?
 15. Lauttasaaressa koeajettavana yli 30 erilaista venettä kesäkuun alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.