Paavo Väyrynen varoittaa rinnakkaisten yhteisöjen syntymisestä – Kyllönen sanoo monikulttuurisuuden olevan rikkaus

VAALIT Suomen muuttuminen monikulttuurisemmaksi jakaa presidenttiehdokkaiden mielipiteitä. Ehdokkaat vastasivat vaalikoneen kysymyksiin.

Kantansa Keskisuomalaisen vaalikoneessa perustelleista presidenttiehdokkaista Merja Kyllönen (vas.) ja valitsijayhdistyksen ehdokas Paavo Väyrynen ovat eniten erimielisiä siitä, onko Suomen muuttuminen aiempaa monikulttuurisemmaksi hyvä asia.

Kyllönen vastasi olevansa kysymyksen kanssa täysin samaa mieltä.

Kyllösen mukaan monikulttuurisuus on rikkaus.

–Fiksusti koulutuksen ja osaamisen hyödyntämisen kautta saamme voimavaroja koko maalle. Vastakkainasettelua lisäämällä päädytään valitettavan helposti toiseen lopputulokseen, Kyllönen vastaa.

Väyrynen sen sijaan vastasi olevansa täysin eri mieltä ja haluavansa Suomen säilyttävän omaleimaisen kansallisen kulttuurinsa.

–Sen avulla voimme myös antaa oman panoksemme kulttuurien kansainväliseen vuorovaikutukseen.

Väyrynen varoittaa rinnakkaisen yhteisöjen syntymisestä.

–Maamme on historiallisestikin monikielinen ja -kulttuurinen. Ulkopuoliset vaikutteet eivät saa kuitenkaan tarkoittaa sitä, että maahamme syntyy monia rinnakkaisia yhteisöjä, joilla on omat keskenään yhteen sopimattomat tapakulttuurinsa ja oikeuskäsityksensä. Valtiovallan ja lakien tulee Suomessa koskea kaikkia yhtäläisesti.

Kyllösen lisäksi ehdokkaista Pekka Haavisto (vihr.) liputti monikulttuurisuuden ja kaksoiskansalaisuudenkin puolesta.

– Pidän mahdollisuutta kaksoiskansalaisuuteen myönteisenä asiana. Se lisää perheissä mahdollisuuksia ylläpitää perheyhteyksiä yli rajojen.

Haavisto korosti, että taustastaan riippumatta ihmisten pitäisi voida olla mukana yhteiskunnan rakentamisessa.

–Maahanmuuttajien enemmistö Suomessa on tullut tänne työn tai perhesuhteiden vuoksi, pienempi osa pakolaisina tai turvapaikanhakijoina. Suomalaisen kulttuurin ja talouden historia perustuu kansainväliseen vuorovaikutukseen.

Haavisto muisti vastauksessaan myös Suomen omia vähemmistöjä–myös suomenruotsalaisia.

–Suomi on aina ollut monikulttuurinen maa myös sen vuoksi, että meillä on omat etniset vähemmistömme, kuten saamelaiset ja romanit sekä kieli- ja kulttuurivähemmistömme kuten suomenruotsalaiset. Muslimivähemmistöjen joukossa on myös historiallinen tataarivähemmistömme.

Ehdokkaat vastasivat Uutissuomalaisen vaalikoneen kysymyksiin

Presidenttiehdokkaista Merja Kyllönen ja Nils Torvald (r.) vastasivat siis olevansa täysin samaa mieltä. Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto, Sauli Niinistö ja Matti Vanhanen (kesk.) vastasivat olevansa samaa mieltä. Sen sijaan Huhtasaari ja Väyrynen olivat asiassa eri mieltä.

Haatainen, Laura Huhtasaari (ps.) ja Torvalds eivät perustelleet kantaansa lainkaan, vaan jättivät vaalikoneen vastausosion tyhjäksi.

Niinistö totesi vastauksessaan, että Suomessa toimitaan yhteiskuntajärjestyksemme ja arvojemme mukaisesti.

–Suomi ja maailma muuttuvat monimuotoisemmiksi. Raamien pitää kuitenkin olla selvät.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut