Presidenttiehdokkaat eivät näe Venäjää uhkana – paitsi yksi

Kuvituskuva. ESM arkisto

Klaus Nurmi

Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneet presidenttiehdokkaat eivät pääsääntöisesti pidä Venäjää uhkana Suomen turvallisuudelle.

Poikkeuksen tekee Laura Huhtasaari (ps.).

–Venäjä on Suomelle potentiaalinen uhka, mutta ei akuutti, Huhtasaari toteaa.

Jyrkimmin Venäjän uhkaa koskevan väitteen torjuvat kansaliikkeiden ehdokkaat Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen sekä Merja Kyllönen (vas.)

–Ulkoasiainvaliokunta on linjannut, ettei Venäjä muodosta merkittävää uhkaa Suomelle. Itämeren tilanne on muodostunut pitkälti Naton ja Venäjän harjoitusten kautta, sanoo Kyllönen.

Niinistö linjaa kantansa suppeasti, mutta selkeästi:

–Suomeen ei kohdistu Venäjän taholta sotilaallista uhkaa.

Väyrysen mukaan Suomeen ei kohdistu mitään erillistä sotilaallista uhkaa Venäjän eikä minkään muunkaan maan taholta.

Sotilaallisesti liittoutumattoman, puolueettoman maan on mahdollista pysytellä sotilaallisten selkkausten ulkopuolella.

–Jos Suomi olisi Naton jäsenmaa, meistä tulisi mahdollisessa kriisitilanteessa Venäjän ensi-iskujen kohde, Väyrynen tähdentää.

Meistä tulisi mahdollisessa kriisitilanteessa Venäjän ensi-iskujen kohde.

Tuula Haatainen (sd.) ei myöskään näe Venäjää uhkana Suomen turvallisuudelle, mutta hän huomauttaa Venäjän puuttuneen sotilaallisesti naapurimaidensa asioihin.

–Tämä yhdistettynä maan huolestuttavaa sisäpoliittiseen kehitykseen ja demokratian rapautumiseen pakottaa naapurimaat arvioimaan Venäjää myös uhkatekijänä. Meillä on kuitenkin hyvät ja toimivat suhteet Venäjän kanssa ja niitten ylläpitäminen on tärkeää, Haatainen kommentoi.

Kansainvälinen jännitys myös Itämeren alueella on lisääntynyt eikä Pekka Haavisto (vihr.) pidä sitä hyvänä uutisena Suomelle.

–Toisaalta maahamme ei kohdistu miltään taholta suoraa sotilaallista uhkaa. Myös itärajamme on pysynyt rauhallisena.

Haavisto muistuttaa, että Venäjän kehitykseen liittyy myös arvaamattomuutta. Venäjän ja Suomen rajan pitäminen rauhallisena on tärkeää ja harjoituksissa on huomioitava myös uudenlaiset hybridi- ja kyberuhat.

Stereotyyppisiin viholliskuviin ei pidä langeta, Haavisto neuvoo. Hänestä venäjänkielinen väestö Suomessa on tärkeä voimavara.

–Kaksoiskansalaisuus on myönteinen asia.

Venäjä on ensisijaisesti uhka itselleen, katsoo Nils Torvalds (r.)

Venäjä on ensisijaisesti uhka itselleen.

–Missä määrin itselleen vaarana oleminen on samalla vaara Euroopalle, ja sen kautta myös Suomelle, on vaikea ongelma, jota kuitenkin kannattaa pohtia, Torvalds toteaa.

–En pidä Venäjää akuuttina uhkana, mutta meidän on otettava Venäjän potentiaali huomioon asevoimiemme kehittämisessä. Kahden hallitukseni aikana puolustusbudjetteja kasvatettiin, vaikka muualla Euroopassa leikattiin, sanoo Matti Vanhanen (kesk).

Tutki vaalikoneen avulla, kukaon sinulle sopivin presidenttiehdokas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.