Kiistelty koulutuskeskus merenrantaan ei saanut lupaa Vuosaaressa – hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen

Vuosaaren Lohiniemenrantaan rannan ja kävelytien väliin suunniteltu terveysteknologia-alan yrityksen Planmecan koulutuskeskus on kärsinyt takaiskun.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on kumonnut kaupunginvaltuuston päätöksen A1-korttelialueen ja lähivirkistysalueelle osoitetun huolto-ajoyhteyden osalta. Luonnonsuojeluyhdistyksen tekemän valituksen perusteena oli muun muassa se, että ranta on yleiskaavassa osoitettu virkistysalueeksi.

Yhdistyksen mielestä myös massiivinen rakentaminen rantaraitin molemmin puolin ja huolto-ajoyhteyden rakentaminen kapealle virkistysaluekaistaleelle käytännössä merkitsisi rannan yksityistämistä.

Kaavaa väännettiin päätöksenteossa pitkään, erityisesti kiistaa oli siitä, saako yhden rakennuksen sijoittaa lähelle rantaavai pitääkö se sijoittaa tontin pohjoisemmalle osalle. Kaavan valmistelu oli käynnissä jo syksyllä 2015 Planmeca kertoi tuolloin kouluttavansa kansainvälisesti hammaslääkäreitä ja arvioi koulutustarpeen vain kasvavan. Planmeca omistaa rannassa jo edustushuvilan, Villa Harbon, jonka se osti Helsingin kaupungilta.

Vuoden 2017 alussa kaupunginhallituksen silloinen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki(kok.)käytti otto-oikeuttaan ja otti asian uudelleen käsittelyyn siten, että Planmeca saisi rakentaa koulutuskeskuksensa rantaan. Tuota ennen silloinen kaupunkisuunnittelulautakunta oli puolestaan palauttanut asian valmisteluun siten, että tilat pitää rakentaa tontilla kauemmas rannasta.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys kertoo tiedotteessa olevansatyytyväinen Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen. Planmeca voi edelleen rakentaa toisen suunnitellun talon kauemmas rannasta, mutta kävelytien ja rannan välinen rakentaminen ei oikeuden päätöksellä ole sallittua.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen mielestä päätöksellä on laajaa merkitystä.

- Odotamme, että päättäjät jatkossa välttävät rakentamisen sallimisen luonto- ja virkistysalueille ja ottavat tarkemmin huomioon päätöksenteossa yleiskaavan vaatimukset sekä luontoselvitykset joita muun muassa Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen ja muiden järjestöjen asiantuntijat tekevät, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Mika Välipirtti

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Juttua päivitetty kello 13.23: Lisätty Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen kommentti.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut