"Tukalassa tilanteessa ainoa vaihtoehto" – helsinkiläiset aloittavat oikeusprosessin Vantaan seurakuntayhtymää vastaan

Jussi Vehkasalo

Lehtisaaren asukkaat ovat joutuneet käynnistämään oikeusprosessin viimeisenä keinona saada ratkaistua riita Helsingin Lehtisaaressa sijaitsevien taloyhtiöiden tonttivuokrasta.

Lehtisaaressa maita omistava Vantaan seurakuntayhtymä aikoo asukkaiden mielestä korottaatonttivuokria kohtuuttomalle tasolle, mikä on toteutuessaan ajamassa osan perheistä pois kodeistaan.

Voi pahimmassa tapauksessa kestää vuosia."

– Emme olisi halunneet aloittaa oikeusprosessia, joka voi pahimmassa tapauksessa kestää vuosia. Koetimme loppuun asti hakea neuvotteluyhteyttä, mutta seurakuntayhtymän puolelta pääsimme tapaamaan vain lakimiehiä. Jo pitkään kestänyt sietämätön tilanne pitkittyy, ja haluaisimme edelleen keskustella asiasta Vantaan seurakuntayhtymän kanssa, Lehtisaaren Asukkaat ry:n puheenjohtajaMatti Sadeniemi harmittelee.

Lehtisaaren tonttimaat ovat pääasiallisesti Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymien omistuksessa. Tonttien vuokrasopimukset päättyvät molempien seurakuntayhtymien osalta vuonna 2019 ja seurakuntayhtymät ovat tahoillaan päättäneet merkittävistä korotuksista asukkaiden tonttivuokriin.

Erikoisen tilanteesta tekee Lehtisaaren Asukkaat ry:n mielestä se, että Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät ovat päätyneet keskenään täysin erilaisiin vuokraehtoihin Helsingin kirkkovaltuuston päätettyä alhaisemmista vuokrankorotuksista Vantaan suunnittelemaan vuokratasoon verrattuna.

Emme ole saaneet aitoa keskusteluyhteyttä."

Asukasyhdistyksen mukaan kirkko aikoo siis periä samassa kaupunginosassa sijaitsevista samankaltaisista tonteista merkittävästi eri suuruista vuokraa riippuen ainoastaan siitä, sattuuko taloyhtiö sijaitsemaan Helsingin vai Vantaan seurakuntayhtymän mailla.

– Oikeusprosessi on tässä tukalassa tilanteessa meille ainoa vaihtoehto. Olemme yrittäneet neuvotella, mutta emme ole saaneet aitoa keskusteluyhteyttä Vantaan seurakuntayhtymän edustajiin. Olemme syksyllä lähestyneet vantaalaisia kirkkovaltuutettuja kirjeellä, jossa vetosimme heihin tonttivuokra-asian palauttamiseksi käsittelyyn. Yli viidestäkymmenestä valtuutetusta yksikään ei ole vastannut tai reagoinut millään tavalla kirjeeseemme. Tällaista toimintatapaa on hyvällä tahdollakaan vaikea kutsua huolestuneiden ihmisten kuulemiseksi, Sadeniemi jatkaa.

Asukkaat ovat olleet valmiita hyväksymään sellaiset vuokrankorotukset, joiden jälkeen taloyhtiöiden tonttivuokrat vastaisivat muiden vastaavien kaupunginosien käypää vuokratasoa. Vantaan seurakuntayhtymän päättämä korotus nostaisi Lehtisaaren Asukkaiden mukaan tavallisten ihmisten yhtiövastikkeita useita satoja euroja kuukaudessa, mikä tekisi asumisesta kohtuuttoman kallista monille perheille ja eläkeläisille.

Lehtisaareen on suunniteltu Lehtisaaren Asukkaiden mukaan jopa kolminkertaista maanvuokraa verrattuna Helsingin kaupungin uusittuihin ja uusittaviin vuokrasopimuksiin esimerkiksi Kampissa ja Töölössä. Seurakuntayhtymä vetoaa argumentaatiossaan siihen, että lehtisaarelaisten vuokrat ovat tähän mennessä olleet alhaisemmat kuin monessa muussa kaupunginosassa.

Toisin kuin kirkko antaa ymmärtää, ovat vuokrat Lehtisaaressa asukasyhdistyksen mukaan jo nyt osalla yhtiöistä korkeammat kuin muualla.

– On kohtuutonta, että Vantaan seurakuntayhtymä tavoittelee täysin riskittömästä sijoituksestaan niin korkeaa tuottoa. Kirkon toimintaperiaatteena ei pitäisi olla maksimaalisen taloudellisen tuoton tavoittelu. Eikö ihmisten hädällä ole enää merkitystä kirkolle,Sadeniemi sanoo.

Hänen mielestään paljonparempiratkaisu olisi, että keskusteluissa löytyisiratkaisu, joka päivittäisi vuokrasopimukset tähän päivään, mutta pitäisi lehtisaarelaisten asumiskustannukset kohtuullisella tasolla.

Lue myös:Vantaan seurakunnat lehtisaarelaisten aloittamasta oikeusprosessista: "Olemme valmiita jatkamaan neuvotteluja"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SDP ja vihreät nokittelevat liikuntahallista – hankkeen vetäjä pitää Pirkkola-äläkkää erikoisena: "Mielipiteensä olisi voinut esittää monessa kohtaa, eikä vasta kun ollaan laittamassa lapiota maahan"
 2. Epäihmisyyden museo mukana näyttelyssä – tiistaista alkaen etsitään uusia tapoja ajatella ihmiselämää
 3. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 4. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 5. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 6. Lukijalta: Korona lisää päihde- ja mielenterveysongelmia
 7. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"
 8. Laaksoon uusi jättisairaala – paikkoja yli 900, hinta yli 800 miljoonaa euroa
 9. Hernesaaren ruoppaus alkaa – veneilijöitä kehotetaan pitämään noin 150 metrin suojaväli työkoneisiin
 10. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 11. Take away -pakkausten roskameri puistossa tuskastuttaa puutarhuria – "Kyllähän se turhauttaa, että joutuu jatkuvasti siivoamaan toisten jälkiä"
 12. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 13. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 14. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 15. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vierustoveri lentokoneessa yski tauotta – perusterve Eva sai maaliskuun lopussa koronan ja kävi kahden tunnin päässä kuolemasta, kuntoutuminen jatkuu yhä
 2. Sandro lopettaa Espoon Tapiolassa – tilalle Thermanien omistama Hietalahdenrannasta tuttu sporttibaari
 3. Jannen Kilpinen rakennutti minitalon Helsinkiin, neliöitä piti lisätä viranomaisen vaatimuksesta – hirret veistetty käsityönä Vienan Karjalassa
 4. Maan alta paljastui karu yllätys Konepajalla: 1500-paikkaiseksi suunniteltu terassi kutistuu murto-osaan – "Saa nähdä miten porukka löytää tänne"
 5. Viimeinen silmäys yli 100-vuotiaaseen ravintolaan? – Helsingin klassikko etsii uutta omistajaa
 6. Liki identtiset kerrostalot toteutettiin puu- ja betonirunkoisina Helsinkiin – päästöjen lisäksi vertailtiin käyttöönoton jälkeisiä kosteuksien muutoksia rakenteissa
 7. Karu päätös lähiöriidalle: miehen epäillään sytyttäneen asunnon tuleen tahallaan Kontulassa – poliisi tutkii murhan yrityksenä
 8. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 9. Vihreiden kansanedustaja Mari Holopainen: "Emme voi loputtomiin fiilistellä jugend-Helsingin kauneudella"
 10. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 11. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 12. Seppo Fränti, 70, lahjoitti taidekokoelmansa Kiasmaan – "Hankin vain töitä, jotka sytyttävät minua ja osoittavat elämän merkkejä"
 13. Kirjastoissa saa maanantaista lähtien taas viettää aikaa – koronakevät voi kuitenkin muuttaa kirjastojen toimintaa pysyvästi
 14. Puistoruokailu leikkipuistoissa alkaa maanantaina - nämä puistot auki
 15. Espoo rakentaa uimarannoille tupakkakatoksia – "Pelkkiä tuhkakuppeja rikotaan paljon herkemmin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.