Lehti: Anabolisten steroidien vaarallisuus huomioitava tuomioissa – KKO:lta ennakkopäätös

Kuvituskuva. Arkisto/ Katja Juurikko

Klaus Nurmi

Anabolisten steroidien vaarallisuus on otettava huomioon mitattaessa tuomioita dopingaineiden salakuljetuksesta ja kaupasta, linjasi Korkein oikeus (KKO) ennakkopäätöksessään.

Aineiden määrän laskeminen tulee tehdä aineen keskimääräisestä käytöstä eli laskemalla, kuinka moneen keskimääräiseen käyttöjaksoon dopingaineet riittäisivät.

Asiasta uutisoi Savon Sanomat

Korkein oikeus antoi ensimmäisen ennakkopäätöksen rangaistuksen mittaamisesta törkeässä dopingrikoksessa. Vastaavaa ennakkoratkaisua ei ole annettu Suomessa aiemmin.

Anaboliset steroidit ja testosteronivalmisteet ovat lääketieteellisiltä riskeiltään huomattavasti vaarallisempia kuin esimerkiksi kasvuhormonit.

Tähän asti rangaistuskäytäntö dopingrikoksissa on ollut hyvin epäyhtenäinen, mutta nyt tuomioistuinten odotetaan noudattavan KKO:n ennakkopäätöstä.

Korkein oikeus päätyi siihen, että seitsemän kuukauden aikana huomattavan määrän dopingaineita Suomeen tuoneet ja levittäneet lahtelaiset bodarit, nainen ja mies, tulisi tuomita törkeistä dopingrikoksista ja muita pienemmistä rikoksista toinen noin viiden vuoden ja toinen noin neljän vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Syyttäjä oli vaatinut naiselle vähintään kuuden vuoden vankeutta ja miehelle viittä vuotta. Mies puolestaan oli vaatinut tuomionsa alentamista ehdolliseksi.

KKO alensi kuitenkin vielä rangaistuksia koska molemmat auttoivat rikostensa selvittämisessä ja antoivat tullille muun muassa sähköpostinsa ja tietokoneensa tiedostot.

Päätekijänä ollut nainen tuomittiin lopulta neljäksi vuodeksi vankeuteen ja apuna ollut mies kolmeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen.

Käytännössä rangaistukset jäivät samaan, johon jo Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut kaksikon pääteltyään, että dopingrikostuomioiden tulisi olla huumerikostuomioita alempia.

Käräjäoikeus laski, että tuomio dopingaineista olisi noin kaksi kolmasosaa siitä, miten hasiksen maahantuonnista ja levityksestä rangaistaan. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomioita.

Korkein oikeus otti valitukset käsittelyynsä, jotta Suomeen annetaan ensimmäinen ennakkopäätös perusteluineen törkeiden dopingrikosten rangaistusten mittaamisesta.

Dopingrangaistuksiin ei ole muodostunut yhtenäistä käytäntöä, koska törkeitä rikoksia on tuomittavana niin vähän, vain noin kymmenen vuosittain.

KKO kiinnitti huomiota siihen, mitä aineen laatu ja määrä kertovat rikoksen vahingollisuudesta ja vaarallisuudesta.

Käyttöannoksia ei lasketa henkilöiden itsensä kertomista käyttömääristä, vaan asiantuntijalausuntojen pohjalta.

Nyt tuomitussa tapauksessa kaksikko oli tuonut Suomeen muun muassa yli 500 käyttöannosta anabolista steroideja ja toista ainetta tabletteina sekä anabolista steroidia ja testosteronia noin 665 käyttöannosta ampulleina. Lisäksi kaksi oli tuonut maahan tai levittänyt myös erilaisia lääkeaineita luvatta.

Aineita oli tuotu Suomeen autolla Latviasta, Virosta ja Romaniasta sekä tilattu postitse ulkomailta. Niitä levitettiin kuntosalien bodarien ja muiden aktiivivälittäjien kautta ympäri maata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen Joel järjestää yo-juhlat videopuhelulla – opiskeli lukion loppuun yksin Luxemburgissa
 2. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 3. Rakkaus omiin kotikulmiin roihuaa Helsingissä – kun korona hellittää, nämä 70 seuraa ponkaisevat heti pystyyn
 4. Helsinki Cup toteutuu heinäkuussa – joukkueiden määrää rajataan
 5. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 6. Sompasaari saa päiväkodin
 7. Mari Skoolin pakina: "Jos korona ottaa spurtin Kallion terassien avautuessa, Malmin hautausmaalle on jono"
 8. T24: Kaksi miljoonaa suomalaista etsii lomakohdetta tälle vuodelle – Viron on suosikkikohteiden kakkonen heti kotimaan matkailun jälkeen
 9. Oulunkylän ala-asteelle 23 miljoonan euron laajennus – päiväkoti samaan taloon
 10. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 11. Kesän liikuntakurssit alkavat – näin ilmoittaudut mukaan menoihin
 12. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 13. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 14. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 15. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Poliisilla iso operaatio Helsingissä – "Mies katolla, hirveä action päällä!"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Hurja ryntäys julkkiskokin ravintolaan: Kaikki pöydät varattiin kuukaudeksi eteenpäin – näissä paikoissa on vielä tilaa Helsingissä
 4. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin– "Tuohon kun saisi ravintolan"
 5. T24: Tallink Ekspress on Tallinkin uusi lähikauppa – Se toimii sekä verkossa että Tallinnan rautatieasemalla
 6. Helsingin uima-allastilat tutkittiin – tyrmäävä tulos: jopa 62 prosenttia kohteista liian likaisia, kahdesta paikasta löytyi tulehduksia aiheuttavaa bakteeria
 7. T24: Viron terveysvirasto: Työmatkaliikenteen avaaminen on tuonut koronatartuntoja Suomesta Viroon
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. "Rotta-mäkkärillä" käynnissä tehotorjunta Itä-Helsingissä – Näin kommentoi yrittäjä: kantaa on saatu pienennettyä
 10. Ravintolalegenda Salven ratkaisu rikkoi todennäköisyydet – "Yleensä se ei onnistu"
 11. Asiallinen yläosa, villi paljassäärinen alaosasto – Etätyöasuilla hassuttelu jopa 16-kertaisti Prisman verkkokauppamyynnin
 12. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 13. Uudet mallinnukset: Yskäisy levittää koronaa neljän metrin päähän ja ihmisjoukossa puhekin riittää– Työpaikalla koronatartunta voi levitä jopa minuuteissa
 14. Vuosaari saa lisää ravintoloita – tässä uusimmat tulokkaat
 15. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.